Tek.no

Nyhet

Hjernebrikke på én kubikkcentimeter skal kunne «koble» mennesket til datamaskiner

Dette er ikke science fiction, men den faktiske planen til den amerikanske hæren.

DARPA
Eigil Knudsen
20 Jan 2016 16:12

Vi har sett brikker som kan implanteres i hjernen tidligere, men nå har det dukket opp en variant som tilsynelatende tar sammensmeltningen av menneske og maskin til et nytt nivå.

Det amerikanske forsvaret, eller nærmere bestemt forskningsavdelingen DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) skal utvikle en svært avansert databrikke som kan opereres inni hjernen og brukes til å kontrollere datasystemer.

Én kubikkcentimeter

Den nye brikken skal ifølge forskerne gi en høyere «båndbredde» mellom den menneskelige hjernen og den digitale verden enn det som noensinne er oppnådd tidligere. I praksis betyr dette at den nye brikken skal legge til rette for svært sofistikert styring av digitale systemer med hjernen.

Illustrasjonsbilde.
Mopic/Shutterstock.com

Brikken, som er cirka én kubikkcentimeter stor, fungerer ved å «oversette» de elektrokjemiske prosessene i hjernens nerveceller til det digitale, binære språket.

Den skal være i stand til å koble seg opp mot så mye som én million nerveceller i en gitt region av hjernen, noe som fører til langt høyere «signaloppløsning» enn tidligere når det gjelder kommunikasjonen mellom hjernen og teknologien.

Kan få mange bruksområder

Dette kan legge til rette for mange ulike bruksområder, ikke minst innen medisin, der teknologien for eksempel kan benyttes til å kompensere for hørsels- eller synshemmelser. Ifølge forskerne åpner løsningen imidlertid for mange flere anvendelser.

DARPA understreker at den ambisiøse brikken krever en del fremskritt innen ulike vitenskapelige disipliner for å kunne realiseres fullt ut, blant annet nevrovitenskap og syntestisk biologi. Brikken ligger med andre ord ennå et stykke frem i tid. Mer informasjon finner du hos DARPA.

Her er en annen avansert hjernebrikke: Denne kan «reparere» hukommelsen »

(Via The Next Web)

Les også
Kunstig hud sender signaler til hjernen
Les også
Nå finnes det en databrikke som kan «lage» nye minner i hjernen
Les også
Historisk fremskritt: Lam mann fikk mekanisk hånd som kan «føle»
Les også
Lam 28-åring kan føle ved hjelp av protese
Les også
Så vanvittig avansert er faktisk hjernen din
annonse

Les også