Nyhet«Smått men rått» på Computex (Del 2 av 3)

Det du ser på bildet er bare strømforsyningen...

Asus feirer tiårsjubileum for sin ROG-serie ved å slippe tidenes kompakte spillbeist.

Om det var noe annet som stod nesten like mye i fokus som VR på årets Computex-messe, så var det små og kraftige spillmaskiner.

Vi ønsker derfor å trekke frem tre maskiner fra henholdsvis Acer, Asus og MSI som til tross for størrelsen slettes ikke er til å flire av. Deres «Predator G1», «ROG G31» og «Aegis» er nemlig tre godt skjulte – om ikke akkurat anonyme – spillbeist som trives like godt i tv-benken eller kofferten din på vei til LAN-et som på kontorpulten din.

I denne saken serverer vi en gjennomgang av Asus' håp, nye ROG G31 Edition 10, men ikke gå glipp av de andre to maskinene:

Ekstra kraftig jubilant

Asus' ROG G31 Edition 10 bør være kjent for den oppmerksomme Tek-leser. I vinter testet vi nemlig ROG G20, som jo ikke ligner rent lite. I år, som Asus markerer 10-årsjubileet selskapets store og etter hvert så suksessfulle ROG-spillsatsning, er det bare på sin plass at de slår på stortrommen – noe de også gjør. For, mens det ytre stort sett minner om tidligere modeller rykker maskinen opp minst et par vektklasser når det kommer til rå styrke.

To GTX 1080 i SLI

Om noen av de tre kompakte spillmaskinene vi er innom i vår «smått og rått»-presentasjon fra Computex tar kaka, så er det vel denne kandidaten fra Asus. Her finner vi nemlig verken potent Titan X-grafikk eller Nvidias nye konge, GTX 1080. Neida, Asus bestemte seg heller for å stappe hele to eksemplarer av Nvidias nye kongekort inn i ROG G31s 20 liter store kabinett!

Nvidia dropper SLI-støtte:
GTX 1000-serien støtter maks to grafikkort i SLI »

Da vi testet GTX 1080 viste kortet seg kapabelt til å drive spill i 4K-oppløsning med 60 FPS. Hva to eksemplarer kan få til sammen, i SLI-oppsett, bør en nok ikke gjøre for mye forskning på før en har pengene, ville vi tro.

Her ser du Asus ROG G31 til høyre i bildet. Det som ser ut som en liten datamaskin til venstre er strømforsyningen.

Opptil 4 flashdisker

Her ser du Asus ROG G31 til høyre i bildet. Det som ser ut som en liten datamaskin til venstre er strømforsyningen.

De opptil to GTX 1080-kortene får selskap av prosessorer fra Intels 6. generasjon Skylake-prosessorer. Vi regner med valget faller på Core i7 6700K for toppmodellen, selv om ikke noe konkret er avslørt fra Asus’ side enda.

Opptil 64 gigabyte DDR4-minne kan velges, og spillene dine kan du lagre på opptil fire M.2 PCIe-baserte flashdisker. Til tross for den kompakte størrelsen har Asus prioritert å få på plass et Blu-Ray-drev, noe som i alle fall er greit for spilleren som fortsatt har mange fysiske spill i hylla.

Akkurat som Acers G1, hvor det ikke er plass til ytterligere utvidelseskort, er det fint å konstatere at G31 legger litt ekstra vekt på lyden. En mer påkostet lydbrikke og DAC er nemlig på plass bak hodetelefoninngangen.

To GTX 1080 i SLI, sammen med mange andre kraftige komponenter, krever en del strøm. Nettopp derfor har Asus oppgradert strømforsyningen til heftige 600 watt, noe som er mye for en så liten maskin. Det er likevel en liten hake ved det hele.

Ehh, to maskiner?

Det eksterne strømforsyningskabinettet gjør at du må ha to støpsler tilgjengelig, og selvsagt rydde mer plass ved skrivebordet ditt.

For, hvordan er det egentlig mulig å få på plass to GTX 1080-grafikkort i et 20-liter stort kabinett, spør du kanskje. Vel, ikke forvent at Asus har tøyet grensene for hva som er fysisk mulig, for i ROG G31s tilfelle har selskapet nemlig tydd til et litt skittent triks hvor de omgår hele problemet ved å ta strømforsyningen ut av maskinen og plassere denne i et ekstern kabinett, slik du ser på bildet til høyre her.

Dette er ikke et helt ukontroversielt designgrep, spør du oss. For, hvorfor i alle dager kjøper man kompakte spillmaskiner i utgangspunktet? Jo, fordi en har begrenset plass eller fordi en ikke ønsker at skrivebordet skal domineres av et stort kabinett. Nå får du med ett ikke bare en pc som det må ryddes plass til, men også en gedigen strømforsyning som ikke akkurat kan gjemme bak skrivebordet som andre mer tradisjonelle typer, og som stadig må stå i nærheten av hovedmaskinen.

Som en følge av at strømforsyningen er ekstern kreves det dessuten at du har to ledige støpsler tilgjengelig for å få systemet opp og gå. I forhold til forgjengeren, G20, kreves det i det minste ikke lenger to kabler fra strømforsyningen til pc-en, ettersom både grafikkort og øvrige komponenter nå henter energi fra samme forsyning. Mange vil nok også mene at det er like greit at Asus har gjort strømforsyningen litt mer sexy enn i G20s tilfelle.

Mayainspirert utforming

Som for sine forgjengere I ROG G-serien har Asus hentet inspirasjon fra den gamle Mayasivilisasjonen også når de har designet G31. I praksis manifisterer dette seg mest i en rekke futuristiske (faktisk) dekorative mønster som strekker seg langs midten av maskinen.

Ellers har Asus tatt seg enkelte friheter ved å stappe hvert ledige hulrom med en eller annen form for belysning. I motsetning til for Acers G1 og MSIs Aegis føler vi likevel dette er gjort på et mer elegant vis. Lysene tar aldri helt over, og du kan selvsagt endre eller deaktivere dem om du ønsker det.

«Vapor»-kjøling

Den svært tynne utformingen hindrer Asus i å utstyre ROG G31 med store vifter for å holde den kjølig. I stedet setter Asus sin lit til deres Vapor-kammer, som altså er et begrep på hvordan kald luft trekkes inn fra undersiden av maskinen og skyves opp gjennom spesielt utformede luftekanaler før den kommer ut i topp. Ved å optimalisere luftstrømmene inne i maskinen hevder Asus at støy ikke skal være noe problem.

En dedikert knapp for overklokking er på plass, men det spørs hvor mye rom det er for å overklokke komponenter som allerede er stablet trangt, har begrenset med tilgang til energi og hvor kjøleløsningen neppe har veldig mye å gå på.

Asus kunne verken avsløre pris eller når maskinen ville bli tilgjengelig for oss under Computex, men du kan nok vente deg mer informasjon om dette innen høsten er over oss.

Asus var ikke alene om å ha med seg en liten kraftplugg til Computex:

Les også
Dette skjedde da verdens beste «casemoddere» fikk frie tøyler
Les også
Asus' grafikkboks gir laptopen superkrefter
Les også
Dette kan være fremtidens selvbygger-pc
Les også
Nvidia GeForce GTX 1080 «Founders Edition»: Heis flagget for 60 FPS i 4K!
annonse