Tek.no

Nyhet

Snart kan du få mer nøyaktig GPS

24 Mai 2011 12:32

På begynnelsen av 80-tallet begynte russerne å skyte opp en rekke satellitter. Målet var å bygge opp en konkurrent til amerikanske GPS, et system som i dag gir posisjonsdata til både store og små dingser, herunder de aller fleste smarttelefoner.

Systemet fikk navnet Glonass, og nå har brikkeprodusenten Qualcomm begynt å integrere mottak for systemet i sine nye brikker, sammen med GPS-mottaker. Dermed kan fremtidige smarttelefoner få tilgang på to samtidige posisjoneringssystemer.

Les også: Slik fungerer GPS

- Hjelper der det er vanskelig

Det er viden kjent at GPS ikke alltid er 100 prosent nøyaktig, og av og til mister GPS-mottakere dekning fordi man befinner seg i områder der sikten opp til satellittene forstyrres.

Med både GPS-støtte og støtte for russiske Glonass skal telefonene få tilgang på til sammen 55 satellitter samtidig.

- Resultatet er en mer presis posisjonering over hele verden, og spesielt i bymiljø der smale gater og høye bygninger kan gjøre det vanskelig å få skikkelig GPS-dekning, forteller visepresident Rai Talluri i Qualcomm i en pressemelding.

Teknikken er i første omgang aktuell for systembrikkeserien Snapdragon, og teknologien er allerede tilgjengelig i Qualcomms MSM7x30-brikker. Foreløpig har mobilprodusenten en telefon på markedet med systemet. Android-telefonen MTS945 er imidlertid kun tilgjengelig i India og Russland.

Uferdig system

Det hører med til historien at Glonass foreløpig ikke er et fullstendig system på egen hånd. Etter ferdigstilling i 1995 fikk systemet forfalle på grunn av dårlig russisk økonomi. I dag består Glonass av 22 satellitter, der det skal minst 24 satellitter til for å dekke planeten fullstendig. Ifølge Wikipedia skal systemet ferdigstilles i løpet av 2011.

Les også: Test av Ovi Maps

(Kilder: mobil.se, wikipedia.org, phbeta.com)

Les også
Hitachi lanserer ny 3D-skjerm
Les også
GPS-mobiler til himmels
Les også
GPS-bruken tar av
Les også
Nokia skal ta TomTom og Garmin
annonse

Les også