Til hovedinnhold

Snart slutt på sjokkregningene?

Flere norske mobilbrukere frykter at de vil få skyhøye regninger ved å bruke apps eller mobilt internett på mobilen.

Nå vil Post- og teletilsynet (PT) sørge for at ingen nordmenn skal gå på en økonomisk smell på grunn av mobilen.

- Det er et faktum at flere forbrukere har mistet kontrollen over mobilens databruk, og ikke har kunnet stanse bruken fordi de ikke har visst om den. Ikke alle mobilselskap har maksimumspriser, og dermed er det risiko for virkelig store regninger på forbruk man ikke visste at man hadde, sier PT-direktør Willy Jensen.

Innførte makstak i EU

I fjor sommer ble de norske operatørene pålagt å sende deg som kunde en SMS dersom du nærmet deg 500 kroner i datatrafikkbruk innen EU og EØS. Med mindre du samtykket til at det var greit å bruke mer data, ble abonnementet sperret for slik trafikk.

Les også: Billigere i EU, men fortsatt dyrt

Noen få operatører utvidet tjenesten til å gjelde hele verden.

- Det er veldig positivt at mange mobilselskaper i dag tilbyr datasperre også utenfor EØS-området, selv om dette ikke er pålagt. Nå ber vi selskapene vurdere om dette er mulig også for innenlandstrafikk, sier Jensen.

Post- og teletilsynet har bedt operatørene om å svare på om et makstak på datatrafikk lar seg gjennomføre også i Norge innen 14. mars.

Fordelen med et slikt makstak er at du heller betaler rundt 500 kroner - i stedet for flere tusen kroner - for ukontrollerte datatrafikkostnader.

Les også: Slik skur du av dataroaming

(Kilder: pressemelding)

annonse