Til hovedinnhold

Lyntest: Logitech Squeezebox Touch

Logitech Squeeezbox Touch er siste skudd på stammen av Logitechs trådløse musikkformidlere. Dette er toppmodellen innen Squeezebox-familien og ved første gjennomgang virker dette som en meget både god idé og produkt.

Innhold

Selve utstyret er ikke så omfattende. Foruten Selve Squeezeboxen kommer det også en infrarødfjernkontroll, RCA-lydkabler, strømforsyning og til og med en pusseklut. I og med at det er pianolakk med i bildet kommer du til å få god bruk for kluten. Logitech går faktisk så langt at de advarer mot bruk av noe annet enn pussekluten eller en brilleklut fordi det kan skrape opp skjermen. Personlig tror vi dette er å overdrive noe, men man vet jo aldri.

Oppkoblingen av enheten kunne neppe bli enklere. Vi koblet vår opp mot det trådløse nettverket og mot receiveren som står i stua. Når dette var gjort var det bare å koble til strømmen så starter enheten av seg selv. Oppsettet begynner med innstilling av hvilken land du er i og ikke minst om du vil bruke trådløst eller kablet nettverk. Vi benytter trådløst nettverk og det videre oppsettet var også helt uproblematisk. 

Fra datasiden

Du må også laste ned og installere en egen programvare på Macen eller PCen din. I denne programvaren må du blant annet oppgi hvor, i vårt tilfelle iTunes biblioteket og spillelistene befinner seg. Når dette er gjort er det tilbake til Squeezboxen. Sette fra et testøyemed gjorde vi dette skikkelig. iTunes biblioteket vårt inneholder omtrent 70 000 låter fordelt på omtrent 5 000 album og man kan si at dette tok en stund å registrere. Likevel var vi overrasket over hvor kort tid dette faktisk tok. I løpet av noen timer var alt klart og avspillingen kunne begynne. Vi kan kanskje nevne at vi teste med et mye mindre bibliotek også og da er leser den dette imponerende raskt. Noe som vil lette avspillingen noe er å basere en god del på spillelister. Den håndterer dette også. Så kommer vi til praktisk avspilling og da begynte også problemene. 

Frem med kikkerten

Vi satt oss i sofaen og fant frem fjernkontrollen. Denne fungerer i og for seg helt greit. Det er en meget enkel fjernkontroll, men den gjør jobben. Så må ta ta et par ting om rommet vi testet i. Stua vi installerte i er en ikke alt for stor stue på som er rundt fire meter lang noe som i praksis betyr at det er omtrent 3,5 meter mellom sofaen og der Swueezeboksen må stå, altså i nærheten av receiveren. Problemet som da oppstår er at det er søkk umulig å se hva som står på skjermen. Skjermen er på 4,3 tommer (11cm) og dette blir faktisk så lite at å manøvrere i en musikksamlig ikke er fysisk mulig hvis du da ikke er ekstremt langsynt. Dette virker kanskje latterlig men vi endte opp med å måtte bruke kikkert hvis vi vill unngå å reise oss fra sofaen. Et annet poeng som jeg ikke helt begriper er hva man skal med trykkfølsom skjerm når man faktisk sitter flere meter unna, men det vet kanskje Logitech.

 

 

Det essensielle

Nok mobbing av Logietch. En eheten er utstyrt med et godt utstyrt med tilkoblingsmuligheter. Vi har allerede vært inne på kablet og trådløst nettverk. I tillegg kommer de lydrelaterte tilkoblingene. I tillegg til vanlig analog RCA-utgang har den også optisk digital utgang og digital koaks. Vi må heller ikke glemme en egen hodetelefonutgangDermed skulle lyden være godt dekket. I tillegg har den også USB for tilkobling av en USB-disk el. Den kan også ta mot et SD-kort hvis du har musikk på en slik. At den kan vise bilder også blir litt uinteressant i og med på plasseringsproblemene vi nevnte tidligere. 

Noen fakta

Hvis du lurer på hvilke formater den kan spille så kan vi nevne at den er svært allsidig. Den kan håndtere følgende lydformater: Mp3, flac, wav, aiff, wma, Ogg Vorbis, HE-AACv2, HD-AAC, Apple Lossless. Wma Lossless, ape, mpc og WavPack støttes via transkoding. Den kan også ta noen andre formater, men da må du installere ekstra programvare.

Dette er også en nettradio og en god sådan. Den har støtte for datastrømmer for nettradio i formatene mp3, Ogg Vorbis, HE-AACv2 og wma. Det tar for lang tid å komme inn på alle musikktjenester og radionettverk den håndterer men vi kan si så mye at du er godt dekke og trenger ikke å ha et stille minutt uansett hva du ønsker å høre på.
Lydkvalitet

Vårt inntrykk er at denne enheten holder et høyt nivå hva gjelder kvalitet. Den har en 24-bit DAC og en del andre godsaker i magen som gjør at lydkvaliteten blir høy. Hvis du kobler den mot en skikkelig receiver blir det ikke mindre bra. Når det gjelder musikkbiblioteker er det imidlertid viktig å huske på en ting. Dritt inn, dritt ut. Hvis musikkfilene din holder lav kvalitet blir det ikke bedre om anlegget er godt. det eneste du oppnår er at du hører svakhetene mye bedre.

 

Konklusjon

Dette er som sagt et fristende konsept. Enkelte ting er direkte lite gjennomtenkt, som for eksempel den store avstanden mellom person og selve enheten når du kobler den til et lydanlegg. Den har imidlertid så mange muligheter og er forøvrig såpass godt utstyrt at den er en god enhet. Den har også muligheten for å håndtere flere rom, men da må du ha flere enheter og det hadde ikke vi, ergo er dette ikke testet. Likevel en interessant enhet som nok passer godt for en del, men tenk gjennom hvordan ditt bruk er før du punger ut med de 2 799 kronene anlegget koster. 

 

annonse