Til hovedinnhold

Teddybjørntelefon for minstemann

Her til lands har ikke debatten rundt små barns mobilbruk vært like aktuell som i for eksempel USA eller Storbritannia. Vi er kjent med at et stort flertall av barneskolebarn nå benytter mobiltelefoner, men at barn som går i barnehagen har egen mobiltelefon vil vi anta er svært, svært sjelden i Norge – heldigvis.

Slik er imidlertid ikke situasjonen flere steder i utlandet, der det finnes mobiler på markedet som er beregnet på små barn som knapt nok har lært seg å prate.

Småbarnstelefoner i salg
Et kjapt søk på internett etter barnemobiler avslører at det er seriøse mobilprodusenter – for eksempel LG –, og merkevarer som Disney og Hello Kitty, som står bak noen av telefonene som skal være brukbare for barnehagebarn. Men det selges også überenkle mobiler fra uavhengige produsenter som markedsføres til bekymrede småbarnsforeldre. Vi ser overhodet ikke poenget ved å la så små barn ta i bruk en fungerende mobiltelefon, men utenlandske foreldre har tilsynelatende blitt lurt til å tro at dette er viktig for barnets sikkerhet – mot for eksempel overgripere –, eller at det er nødvendig for 4-5-åringer å ha egen mobiltelefon for å opprettholde kontakten med besteforeldre.

Det er selvsagt bare tull, og vi priser oss lykkelig over at en slik tankemåte og tendens ikke har smittet over til våre landegrenser. Så vidt vi kan se, finnes det nemlig ingen mobiltelefoner på det norske markedet som er beregnet på så små barn.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Skrekkeksempelet Teddyfone
En fersk rapport avslører at 25 prosent av britiske barn under 10 år har en mobiltelefon per i dag. Det opplyser produsenten av småbarnsmobilen Teddyfone på sine nettsider. Årsaken er at foreldrene gir blaffen i de negative aspektene ved å la et barn i 4-5-årsalderen bruke en mobil, og heller utelukkende konsentrerer seg om sin egen følelse av økt sikkerhet. Vi har vanskelig for å tro at et barnehagebarn har et reelt ønske og behov om å skaffe seg en mobiltelefon.

Likevel finnes altså Teddyfone. Den ser ut som en teddybjørn og har kun fire knapper – deriblant en SOS-knapp for tilfeller der småbarnet skulle ”føle seg truet eller i fare” –, men intet display og ingen mulighet for å sende meldinger eller andre funksjoner som finnes på en vanlig mobil. Foreldrene har imidlertid mulighet til å overvåke barnet ved hjelp av ”child monitor”-funksjonen, eller abonnere på ”child tracking”-tjenesten – som altså lokaliserer barnet. Stakkars unge.

Flere andre småbarnstelefoner
Vi finner en rekke andre barnetelefoner på internett, og finner blant annet Disney Phone – en spesialutgave av en modell kalt LG U370. Denne kan riktignok ”forsvares” med at den er beregnet på brukere i 7-8-årsalderen, og inneholder blant annet Disney-spill.

Det samme kan ikke sies om mobiltelefonene fra produsent Firefly Mobile. Her finner vi eksempelvis småbarnstelefonen glowPhone – med knapper som symboliserer ”mamma” og ”pappa”, og som utvilsomt er tiltenkt svært unge brukere.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Vent med å gi poden mobil
Det er først når barnet begynner på skolen at et reelt behov for å bruke mobiltelefon kan oppstå – i alle fall etter vår oppfatning. Men det er også viktig at det er barnet selv som ønsker seg en mobiltelefon – ikke at foreldrene ønsker det på barnets vegne.

Er du som forelder usikker på hvordan du bør gå fram når barnet ditt skal få mobiltelefon, kan du plukke opp et par tips i artikkelen Velg riktig mobil til poden.

Mer om
annonse