Til hovedinnhold

Her er nettradioene du bør kjøpe til jul

Er du ute etter en radio som kan spille hva som helst, når som helst og nesten hvor som helst, er Internettradio tingen for deg.

Diskusjonene om hvilken radioteknologi som skal overta når radiosignalene forsvinner fra FM-båndet er på ingen måte over. Mens det lenge har sett ut til at DAB ville komme til å dominere etter FM, så begynner Internett-radio å gjøre seg mer gjeldende. Og nå kommer det stadig nye produkter som gjør at du kan høre Internettradio, helt uavhengig av om du har PC eller ikke.

Det du trenger for å få Internettradio til å virke er et hjemmenettverk med en Internettforbindelse, og et radioapparat som kan kobles til dette nettet. De fleste Internett-radioer har trådløst nett innebygget (Wi-Fi) slik at du ikke trenger flere ledninger ut av apparatet enn du gjør på en vanlig radio.

Har du ikke bredbånd hjemme, så kan du bruke mobilt Internett. En 3G-router gjør nytten, enten du kjøper en løs, eller du bruker en som er innbygget i mobiltelefonen din. Men husk at Internettradio over mobilnett trekker mye data, og har du ikke fast datapris på mobilabonnementet, så kan dette bli dyrt.

Vi har sett på litt forskjellige Internett-radioer, og felles for dem er at de gjerne koster litt mer enn en FM-radio. De aller fleste støtter imidlertid ikke bare Internett, men kan også brukes i FM-nettet og som DAB-radio.

Vi har valgt å fokusere på tre bruksområder når vi kommer med våre anbefalinger. Det er kjøkkenradio, stueradio og reiseradio. 

I hver av disse kategoriene har vi plukket ut tre radioer som vi vil anbefale.


Kjøkkenradio

Med kjøkkenradio mener vi en radio som tar liten plass på arbeidsbenken. Den kan selvsagt også brukes på soverommet, eller i andre arbeidsrom i huset. Kjøkkenradioen vil gjerne stå innenfor rekkevidde, og dermed er det mindre viktig med en god fjernkontroll. Desto viktigere er det at den er enkel å betjene med hendene, selv om vi ikke har funnet noen radio som er særskilt egnet for hender som er klisset av matlaging.
Vår anbefaling i kategorien kjøkkenradio er Pinell Supersound II.
Pinell Supersound II


Denne radioen har god lyd, er enkel å betjene og tar liten plass. Dessuten er det en av de rimeligste radioene i denne klassen. Vi liker at den i tillegg til å spille Internett-radio også har FM-radio og DAB/DAB+. Radioen har en antenne vi kan trekke opp for bedre dekning, men i praksis har vi funnet at den fungerer utmerket med antennen skjult. Radioen leveres med en fjernkontroll som har gode knapper. Denne virker også om vi putter kontrollen i en brødpose (klar plast), og dermed kan vi bruke radioen når vi griser med mat, uten at vi ødelegger eller griser til hverken radioen eller kontrollen.
Andre alternativer i denne kategorien er Logitech Squeezebox Radio. Radioen en er lekker og kan kontrolleres med fjernkontroll over det trådløse nettet. Men den støtter hverken FM eller DAB-radio. Lekker er også Revo Heritage, som i tillegg til å spille FM, DAB og DAB+ også har innebygget iPod/iPhone-stasjon.
Finn beste pris på Pinell Supersound II
Les vår test av Pinell Supersoud II
Stueradio En stueradio må ha fjernkontroll, helst med touch-skjerm, så vi kan leke oss gjennom menyvalg og få informasjon om hva det er som spilles uten å måtte myse på displayet i radioen. Dor stueradioen er det mindre kritisk med størrelse, mens vi stiller desto større krav til lydgjengivelsen.
Vårt tips er stueanlegget SONOS, som har en egen trådløsteknologi og leverer utrolig bra lyd.

SONOS S5


Sonos er kongen av Internettradioer for stua. Å kalle S5 en stueradio er kanskje ikke helt etter SONOS hjerte, for deres filosofi er at du skal ha en slik radio i hvert eneste rom i huset, for så å styre alle sammen fra en felles fjernkontroll eller iPhone/iPod-applikasjon.
Har du penger nok, så må du selvsagt kjøpe så mange slike radioer du orker, men for de fleste av oss holder det med en. Eller kanskje to, for da kan vi få skikkelig stereolyd fra dette anlegget. Du kan nemlig ikke bare velge hva som skal spilles, enten det er fra Spotify, Internett eller musikksamlingen du har på hjemmeserveren. Du kan også bestemme at høyre kanal skal gå i den ene radioen, og venstre i den andre.
En annen løsning for stua er Sony NAS-Z200IR. Dette anlegget har iPod-dock og en kul fjernkontroll med fargeskjerm. Men lyden kan ikke måle seg med det du får fra SONOS. Prisen, derimot, er langt hyggeligere. Litt dyrere, men med litt bedre lyd enn Sony NAS, er ministereoanlegget Philips MCI730/12. Et bra alternativ for den som vil ha en god Internettradio i stua til en overkommelig pris.
Finn beste pris på komponenter til SONOS
Reiseradio Det finnes ikke så mange reiseradioer med innbygget Internettradio. En av årsakene kan være at trådløse nett fremdeles ikke er noe vi kan logge oss på samme hvor vi befinner oss. Så lenge FM-nettet fremdeles er aktivt, så vil de fleste heller ikke se det helt store behovet for å ha Internettradio med på tur. Dessuten må reiseradioen fungere der vi ikke har strøm.
Men det finnes løsninger. Har du en smartmobil, så vil du kunne høre Internettradio på denne, og du kan som nevnt bruke en 3G-router.
Vår anbefaling er imidlertid Pure Sensia, som kan driftes med oppladbare batterier.
Pure Sensia


Ikke bare er dette en lekker radio, men den har også god lyd. Den tar liten plass på reise, og skulle du havne utenfor Internett-sonene, så har du mulighet for å høre DAB eller FM radio. Pure Sensia fungerer også som vekkerklokke, og er dermed velegnet som reisefølge. Sett den på nattbordet på hotellrommet og la den vekke deg med nyhetene hjemmefra før du går til frokost.
Andre nettradioer som er fine å ha med på tur er Pinell Explorer. Dette er samme radio som kjøkkenradioen Pinell Supersound, men i en annen design, mindre format og med mulighet for batteridrift. Et alternativ som ikke er helt ulikt Pinell Explorer er Revo Pico IR. Denne støtter FM, men har ikke innebygget DAB-mottaker.
Finn beste pris på Pure Sensia
Vil du vite mer om DAB og Internett-radio kan du lese disse artiklene:
- DAB-nettet er fullt
Stor guide: Musikk i alle rom

Mer om
annonse