Til hovedinnhold

Windows 10 kan fjerne to store sikkerhetsproblemer

Microsoft vil beskytte deg mot snoking, selv om passordene dine er stjålet.

For en måned siden ble den første prøveversjonen av Windows 10 tilgjengelig for de som ønsket å teste det ut. Til nå har nyheter rundt det nye operativsystemet dreid seg mest om hvorvidt det fortsetter trenden vi så med Windows 8, eller om det beveger seg mer i retning Windows 7. Som ethvert OS med respekt for seg selv har imidlertid Windows 10 flere nye funksjoner under overflaten som er minst like spennende som de ytre.

Nå begynner informasjonen om disse ikke fullt så synlige teknologiene å lekke ut, og ifølge ZDNet ønsker Microsoft virkelig å slå et slag for sikkerhet i sin nye storsatsning.

Hackerne skal få slite

Windows 10 vil nemlig få innebygget støtte for såkalt totrinns-verifisering. Denne sikkerhetsmekanismen er i prinsippet den samme som du bruker når du logger deg inn på nettbanken, og altså bruker en ekstern kodebrikke sammen med passordet ditt for å bekrefte hvem du er.

Nå skal du kunne gi Windows-PC-en eller Windows-telefonen din rollen som kodebrikken eller tekstmeldinger tidligere har hatt. Sammen med en sikkerhetskode, eller for eksempel et fingeravtrykk, kan du logge inn på alle nettjenester som også støtter funksjonen.

Det hele involverer offentlige og private nøkler, hvor Windows 10 nå får muligheten til å generere og lagre slike selv på en sikker måte. Ifølge Microsoft kan du velge å aktivere kodebrikkefunksjonaliteten på alle Windows-enhetene dine, alternativt kan du godkjenne kun én enhet som deretter vil fungere som et slags smartkort.

«Smartkortet» kan på den måten tilby totrinnsverifisering til andre datamaskiner, mobiler, eller nettbrett på lokalnettverket ditt ved hjelp av kommunikasjon over WiFi eller Blåtann. Dette vil fungere enten det er selve hjemmeenhetene du skal logge inn på eller om du logger inn på eksterne internettjenester via disse.

Skal sikre bedriftshemmeligheter

Bedrifter som lagrer mye sensitiv informasjon vil ved hjelp av Windows 10 og spesiell maskinvare også få mulighet til å låse sine enheter om de mistes eller ved mistanke om innbrudd. Enhetene kan også låses slik at usignert kode ikke vil starte.

Det blir mer og mer vanlig å bruke eget datautstyr på jobb, eller å lagre jobbfiler på hjemme-PC-en. Dette utgjør selvsagt en viss sikkerhetsrisiko, og denne vil Microsoft til livs med Windows 10. Det nye operativsystemet skal nemlig la bedriften din kryptere programmer, dokumenter og e-post som de selv velger. Denne krypteringen vil bli bygget inn i alle «åpne» og «lagre»-bokser, noe som vil øke brukervennligheten fra i dag. Administratorer kan også velge hvilke applikasjoner som kan åpne eller skrive til krypterte filer.

Dette er totrinns-verifisering

Poenget med totrinns-verifisering er nettopp det navnet antyder: for å få logget deg inn, må du gjennom to trinn med verifisering. Det første trinnet er som før, at du taster inn passordet ditt, mens det andre trinnet er et helt adskilt lag med beskyttelse. Det er ikke snakk om to passord, siden det ville vært to sikkerhetsmekanismer av samme sort, men en kombinasjon av både passord og en ekstra verifisering basert på et annet sikringsprinsipp.

Dette andre trinnet er i de fleste tilfeller enten en SMS-kode du får tilsendt, en kode du henter ut av en egen app eller en kode som sendes direkte til telefonen din – slik BankID for mobil gjør.

Har du aktivert totrinnsverifisering på nettkontoene dine, er du fortsatt trygg selv om passordet ditt blir stjålet.

Vi brukte fem minutter på å sikre nettkontoene våre:
Det er nemlig ikke vanskelig å aktivere totrinns-verifisering »

(Kilde: ZDNet)

annonse