Tek.no

Nyhet

Googles førerløse bil er ferdig

Selskapets konseptbil står nå klar til bruk.

Google
23 Des 2014 15:00

Drømmen om førerløse biler tar stadig flere skritt nærmere en realitet, og Google er en av selskapene som jobber iherdig med nettopp dette. Nå melder selskapet via sin egen blogg at bilen de utvikler har tatt et viktig steg i videre i prosessen.

Google ga oss allerede i mai den første smakebiten på hva de jobbet med, men bilen var på det tidspunktet i en tidlig fase av utviklingen, og hadde en rekke mangler. Nå har bilen blitt utbedret slik at den er skikket til å ta plass i trafikken.

Fullt fungerende konseptbil

Et nytt bilde av konseptbilen avslører at den har fått en rekke funksjoner på plass. Blant annet har bilen fått hovedlys og blinklys, samt at sidespeilene på kjøretøyet har blitt forandret.

En annen ting som kommer frem av bildet er at Google har klart å skjule kamerastativet som leser av omgivelsene – som før var meget dominant. Nå er det hele pakket inn i en liten, sort kuppel, som kan minne litt om blålyset politibilene hadde i Olsenbandens glansdager.

Et resultat av flere biler

Den nye versjonen er altså en fullverdig bil, og er med det et resultat av flere måneder med intensiv testing. Fra den første prototypen vi fikk se i mai, har selskapet utviklet flere biler som alle har hatt i oppgave å utbedre spesifikke problemstillinger rundt det at bilen skal kjøre seg selv uten menneskelig hjelp.

Nå har erfaringene fra disse testbilene blitt samlet under samme tak, og den ferdige konseptbilen er i teorien klar for veien. Dog sier Google i sin blogg at testførerne vil fortsette å testekjøre bilen i tiden som kommer. Disse førerne har nemlig mulighet til å manuelt styre bilen dersom situasjoner skal oppstå.

Skal ikke ha ratt eller pedaler

Det er viktig at bilen gjennom går grundige testkjøringer også i tiden som kommer. Den ferdige bilen skal verken ha ratt eller pedaler, så sikkerheten til passasjerene avhenger av bilens evne til å lese trafikkbildet.

Stadig flere land endrer lovgivningen for å gjøre det tillatt med føreløse biler på veien. Enkelte stater i USA har allerede gjort disse endringene, og dermed er det mest trolig at vi får se Googles prosjekt kjørende i enten Nevada, California eller Florida i tiden som kommer.

Brad Templeton er en internett-pionér og har stor tro på førerløse biler
– Roboter kan ikke kjøre i fylla (Ekstra) »

Her er en video fra en av de første testturene til Google:

(Kilde: Google)

Les også
Google vil plassere kollisjonsputer på utsiden av sine selvkjørende biler
Les også
Skal kjøre 5600 kilometer uten å ta i rattet
Les også
Er dette starten på sjåførløse drosjer?
Les også
Snart lader du mobilen eller PC-en din på 30 sekunder
Les også
– Roboter kan ikke kjøre i fylla
Les også
Snart kan Android ta over bilen din
Les også
Google vil at du skal kjøre med Glass
annonse