Til hovedinnhold

Slik gikk årets mobile spådommer

Fulltreff, fadeser og mye midt mellom.

Ved årsskiftet forsøker vi som regel å titte inn i det kommende året. Tradisjonen har vært med oss en god stund, og vi gjentok den naturligvis i fjor. Nå har tiden kommet for å oppsummere, og å finne ut om vi må reklamere på krystallkulen vår eller ei.

Kort fortalt ser det ut til å ha gått litt opp og ned med årets spådommer, men kun unntaksvis har vi bommet helt og fullstendig. De fleste skivebommene ser ut til å handle om en utvikling som går litt saktere enn man forventer, en opplevelse de fleste med velutviklet nerdegen nok kan kjenne seg igjen i fra tid til annen. Så, uten videre seremoni, her er forjårets spådommer for i år, etterfulgt av fasit. God fornøyelse og godt nyttår.

1. iWatch og «wearables» kommer

Spådommen var: Apple iWatch blir lansert i løpet av året. Minst én av de store aktørene utenom Apple vil finne «fasiten», og selge minst fem millioner enheter av dingsen sin i løpet av 2014.

Apple Watch ble lansert i høst, men kommer ikke i butikken før på nyåret.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det begynner noenlunde bra. Med unntak for navnet. Klokken endte ikke med å hete iWatch, men bare Apple Watch. Den ble lansert i september i år, men dukker ikke opp før på nyåret. Vi føler oss ikke helt sikre på hvor feil vi egentlig tok av navnet. I et videointervju med ABC News omtalte nemlig selveste Apple-sjefen, Tim Cook, den nye dingsen som en iWatch.

I skrivende stund ser det ikke ut til at komplette salgstall for 2014 er inne, men likevel ser det mørkt og dystert ut for del to av spådommen. Analytikerne venter at Apple Watch vil selge i bøtter og spann til neste år, ett av dem mener til og med at 24 millioner solgte enheter venter på Apple etter at sjampanjekorker og nyttårsraketter har gått til værs. Like fullt klarer vi ikke å finne konkrete tall på at én enkelt modell av typen smartklokke, smartbrille eller treningsarmbånd har solgt i mer enn fem millioner eksemplarer.

Her er noen av sakene om Apple Watch:

2. Windows Phone tar av

Spådommen var: Windows Phone vil gå forbi 20 prosent markedsandel i Europa

Microsofts Windows-plattform fungerer meget godt på mobiltelefoner, men så langt har ikke den store kjøpermengden meldt seg.Foto: Microsoft/Montasje: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vel, denne spådommen gikk på trynet. Selv om vi ikke har tall som går helt konkret på spådommen, er det nok av omkringliggende tall til å slå fast at vi tok feil. Grundig feil.

Både Gartner og IDC melder at Windows Phones markedsandel på verdensbasis hadde en svak nedgang i løpet av året. Her i Europa er det analysehuset Kantar som kanskje gir de beste tallene. De måler utviklingen på tvers av fem av kontinentets viktigste markeder. De siste målingene derfra viser at plattformen har stått mer eller mindre på stedet hvil. I oktober hadde Windows Phone en markedsandel på 8,7 prosent i de viktigste markedene, ned fra 9,2 prosent måneden før.

Les våre siste saker om Windows Phone:

3. BlackBerry stykkes opp og selges

Spådommen var: BlackBerry stykkes opp og selges i løpet av 2014. Telefonene vil gradvis forsvinne fra markedet.

BlackBerry har vært gjennom harde tider. Til tross for det er de nye Passport- og Classic-modellene blitt snakkiser.Foto: BlackBerry

Heller ikke denne spådommen traff helt blink. BlackBerry har solgt unna en rekke eiendeler i løpet av en omstrukturering som mer eller mindre startet på årsskiftet. Før årsskiftet var BlackBerry til salgs, noe som endte opp med at investorgruppen som allerede eide deler av selskapet kjøpte seg ytterligere opp.

Ny toppsjef er på plass i selskapet, og under John Shens ledelse var de i august 7 000 ansatte sterke. For tre år siden hadde de 17 500 ansatte. I år har de sluppet flere telefoner, men noen av de viktigste vil kanskje vise seg å være BlackBerry PassPort og nye BlackBerry Classic.

Begge de to telefonene har berøringsskjermer og fulltastatur. PassPort er imidlertid utformet slik navnet antyder, som et pass. Den har dermed litt uvanlige dimensjoner til telefon å være. Produsenten rapporterer likevel å ha solgt flere hundre tusen av telefonen som titt og ofte har vært utsolgt. BlackBerry Classic ble avduket kun for kort tid siden, og skal være siste skrik for de som har savnet oppdaterte utgaver av Bold-serien.

Les mer om BlackBerry:

4. De virkelig fleksible telefonene kommer ikke i 2014

Spådommen var: Noen flere modeller med fleksibel skjerm vil komme på markedet i løpet av 2014, men alle skjermene vil sitte fast i et forholdsvis stivt chassis.

LG G Watch R har skjermpanel med P-OLED-teknologi. Dette er paneler som kan bøyes, men vi har ikke sett noe til bøyelige telefoner etter LGs G Flex. Til neste år har derimot både LG og Samsung lovet telefoner vi kan bøye.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Man kan mistenke at både P-OLED-skjermen i LGs G Watch R, og AMOLED-skjermen i Galaxy Note Edge er fleksible. P-OLED-skjermene ble brukt som basis i LGs bøyelige telefon G Flex, og Galaxy Note Edge har en bøy i skjermen langs hele høyre side. Uansett ble ikke disse dingsene lansert med fokus på fleksibel skjerm. Chassiet er stivt og lar seg ikke bøye uten stor fare for brekkasje.

Det kom ingen virkelig fleksible telefoner på markedet i 2014. Det vi derimot fikk var lovnader om at akkurat disse produktene vil dukke opp innen utgangen av 2015. Både LG og Samsung har vist frem veikart som viser at produktene skal være på vei.

Les mer om fleksible skjermer:

5. Fortsatt synkende markedsandeler for Apple

Spådommen var: Apples markedsandel på smarttelefoner beveger seg fra rundt 13 prosent til såvidt under ti prosent.

Vi regnet med at Apple ville tape ytterligere markedsandeler i 2014. Det ser det ikke ut til at selskapet har gjort.Foto: Valentina Razumova / Shutterstock.com

IDCs kvartalstall for årets tredje kvartal viser at Apples iOS-plattform gikk tilbake med drøyt ett prosentpoeng sammenliknet med samme kvartal i fjor. Hvor reell tilbakegangen er er ikke godt å si før dommen for fjerde kvartal er inne. I september slapp nemlig selskapet nye iPhone-modeller med betydelig større skjermer enn tidligere. Det er en del som tyder på at det har vært en suksess for selskapet, noe som kan bety et kraftig oppsving i inneværende kvartal.

At markedsandelen har beveget seg under 10 prosent siden den gang virker imidlertid svært usannsynlig.

Les mer om årets Apple-nyheter:

6. Flere virkelig store spilltitler til mobilplattformene

Spådommen var: Mobilspillene blir endelig reelle konkurrenter til spillkonsollene, og minst tre av årets virkelig store titler fra de mer tradisjonelle programvarehusene vil være mobile utgivelser.

Titanfall er en av årets definitive stortitler på spillfronten. Til spillet hører det en hjelpeapp som kjører på mobil eller nettbrett. Ønsker du en fullverdig spillopplevelse på mobilen er det for det meste gamle klassikere eller nye småspill som gjelder.Foto: Respawn Entertainment

Dette er et vanskelig punkt å vurdere. På den ene siden fikk vi for eksempel Hitman Go fra Square Enix, og Heartstone: Heroes of Warcraft fra Blizzard. Begge store og gilde spillstudio, og begge deler av hver sine spillunivers som har eksistert på PC, konsoll og i ... kortspill lenge. Men begge er også spill som på sett og vis er uavhengige av konseptene de hører til.

I år ble også mobilversjonen av BioShock sluppet på iOS av utviklerne i 2K Games. Her er opplevelsen ganske nærme den man fikk på konsoll eller PC, men noen grafiske elementer har blitt nedskalert, og utgivelsen kommer tross alt mange år etter den originale klassikeren.

Vi har sett liknende omganger med alt fra Carmageddon til Grand Theft Auto. Mobilportene kommer enten mange år etter lansering, eller så er det markedet for de mobile konsollene som Nintendo 3DS eller PlayStation Vita det spises av. Foreløpig er spillproduksjonene som slår aller best an på mobile plattformer ofte enklere og uavhengige utgivelser, fra småstudio som har funnet gull, ikke helt ulikt historien om finske Rovio og Angry Birds-serien. Her traff vi altså ikke, selv om utviklingen ser ut til å fortsette.

På jakt etter mobilspill? Her er Gamer.nos utvalgte spill for slutten av året:

7. Tettere integrasjon mellom 3D-print og mobilteknologi

Spådommen var: Det vil komme 3D-scannere for mobil, og nettbrett, som gjennom en intuitiv app kan ta "kopi" av det du plasserer foran sensoren.

Mobilutstyr med full utrustning for 3D-scanning ble ikke dagligdags i 2014. Vi har fått tilbehør som lar oss 3D-scanne, og Google har sluppet et utviklerbrett for Project Tango som kan gjøre det samme.Foto: Google

Vi noterer oss en middels treff her. I år begynte nemlig Occipital Structure å sende ut sensoren sin, sammen med en liten haug programvare. Sensoren ble annonsert på Kickstarter i fjor, og man måtte dermed ikke ha så veldig god krystallkule for å vite at akkurat denne ville dukke opp. Men det er alltid litt usikkert om utstyr lansert på spleiseportaler blir virkelighet eller ei. Occipital Structure kan gjøre nettopp det vi etterlyste, men kan også bidra til apper for utvidet virkelighet eller spill.

I tillegg jobber blant annet Google med telefoner med et sterkt utvidet batteri av sensorer. Ryktene omkring kommende iPhone-modeller inkluderer flere kameraobjektiver, og analytikerne spår en voldsom økning i sensorsalget de kommende årene.

Vi lar denne gå gjennom som godkjent. Med et nødskrik. Retningen er riktig, men det gikk nok ikke fullt så fort som vi regnet med.

Les mer om 3D-teknologi:

8. Betydelig bedret batteritid i mobiltelefoner

Spådommen var: Mobilene vil krype opp over 15 timers brukstid i løpet av året, og for flere modeller vil det holde med lading hver tredje dag, forutsatt middels tung bruk, og flere innholdskontoer koblet til med push-tilkobling.

Elephone P5000 har et digert batteri og skal gi hele fire dagers tung bruk per lading. Trenden går i samme retning også ellers, med blant andre Sony som reklamerer for to dagers tung bruk per lading i sine Xperia Z3-modeller.Foto: Elephone

Denne spådommen er muligens litt optimistisk, men retningen er riktig. Det viser en av årets samletester med all tydelighet. Flere av de testede mobilene har en varighet på godt i overkant av ti timer ved videoavspilling, og Samsungs Galaxy S5 kommer seg nesten til fjortentimersmerket.

Produsentene putter stadig større batterier i telefonene sine, samtidig med at elektronikken blir mer og mer effektiv. Sony har valgt å markedsføre sine Xperia Z3-modeller med at de skal holde to dager mellom hver lading. Tung bruk etter Sonys definisjon er rundt fem timer per døgn. Nylig ble det også lansert en telefon som skulle overleve hele fire døgn med tungt bruk.

Les mer om batteritid og batteriteknologi

9. De første tegnene på at Nokia våkner igjen

Spådommen var: Patentsøknader og godkjenninger fra myndighetene har avslørt mange teknoprodukter de siste årene. Minst én slik lekkasje vil det stå Nokia på, og det vil dreie seg om et fysisk produkt, rettet mot konsumenter.

Nye Nokia N1 skal produseres for Nokia av Foxconn i Kina.Foto: Nokia

Hvem trenger lekkasjer. Nokia lanserte like greit et Android-nettbrett rettet mot forbrukere i høst. Brettet produseres på lisens av kinesiske Foxconn, men skal selges under Nokias eget navn og logo.

Nokia må holde fingrene unna mobiltelefoner frem til sent 2016, om de skal overholde avtalen de har med Microsoft. Alt tyder på at den finske giganten, som har holdt på med litt av hvert i sin historie, begynner å bli klar for sitt neste kapittel.

Slik var 2014 for Nokia og Microsoft:

10. Enda flere helsprø mobilkamera

Spådommen var: Vi vil se minst fem nye tilbehør, eller sære kameramobiler, som skal gjøre mobilfoto bedre i løpet av neste år. Disse vil komme fra de store elektronikkprodusentene som allerede er etablert på det norske markedet.

Sonys QX1-dings lar deg sette objektiver fra Alpha-serien rett på mobiltelefonen din. Denne dingsen er på en prikk det vi regnet med å se mer av i år, men det dukket ikke opp fullt så mange kamerararieteter som vi hadde forventet.Foto: Sony

Denne spådommen tikket ikke helt inn. I år fikk vi riktig nok Sonys QX1, som er et mobiltilbehør du kan feste systemoptikk til. QX1 kunne kvalifisert, men bærer samtidig preg av å være en videreføring av QX10 og QX100 som ble lansert i fjor. Rimeligere modeller der optikken ikke er utskiftbar.

Ut fra alt som har kommet av lekkasjer vet vi også at Microsoft jobbet med en oppfølger av Lumia 1020. Så langt har ikke Lumia 1030, McLaren, eller hva den nå blir hetende, dukket opp. Det er uklart om prototypene vi har sett bilder av har fått en arvtager det jobbes med, eller om Microsoft med dette har kastet seg ut av dansen om helsprø mobile kamerakonsepter. En dans Nokia i store deler av sin historie har regjert i.

Ut over dette har vi naturligvis sett enda flere merkelige hybrider, og mobiler med flere objektiver. Men fint lite av dette har skilt seg nevneverdig fra det vi har sett tidligere. I tillegg finnes tusenvis av ulike linsevarianter du kan klipse fast i mobilen din, men disse er dusinvare og kommer som regel ikke fra større produsenter.

Dette er noe av det vi har skrevet om mobilfoto i 2014:

11. Eksperimentering med betalingsmetoder

Spådommen var: Minst én aktør vil ha en fast abonnementsordning for norsk innhold, og dette innholdet vil blant annet distribueres via en mobilapp.

Spotify-løsning for nettaviser i 2014? Så fort går det visst ikke.Foto: dramaj / Shutterstock.com

Det er mange aktører som i dag tilbyr abonnementsløsninger for innholdet sitt, men noen helhetlig løsning, der du betaler for tilgang på en rekke medier, gjerne uavhengig av mediekonsern og type innhold, finnes ikke . Dermed ser det ut til at vi må vente en stund til før vi kan lese betalt innhold etter Spotify-modellen.

Iallfall her i Norge. I utlandet har Google så smått begynt med brukerbetaling for å kutte vekk annonser i sitt eget nettverk. Dette fungerer som en slags abonnementsordning, der hva du ser av reklame avgjøres av hvor mye du velger å betale. Det er slett ikke alle nettsteder som bruker Google-annonsene, og abonnementet er dermed noe begrenset i hvor det gir effekt.

Til tross for få og store mediekonsern i Norge, sitter hver enkelt publikasjon stadig vekk på sin lille tue. En tilstand som nok før eller siden skal endres, men det skjedde altså ikke i år.

Vil du lese alle spådommene fra i fjor? Her finner du artikkelen.

Les også
Skal det være en smartpille som varsler legen når du er syk?
Les også
Nettbrett i fritt fall
Les også
Mener Samsung skal kjøpe BlackBerry selv om begge selskapene nekter
Les også
Dette er årets mobilprodukter
Les også
Dette er årets dataprodukter
Les også
Dette er årets kameraer
Les også
Vi har kåret årets lyd- og bildeprodukter
annonse