Dette er dårlig nytt for Norge

Golfstrømmen er på sitt svakeste på 1000 år.

Om klimaendringene er menneskeskapte eller ei er ikke en diskusjon vi skal ta her, men at de eksisterer er det liten tvil om. Nå skriver vitenskapssiden iflscience.com at endringene kanskje vil treffe oss tidligere enn tidligere antatt. Iallefall for oss her i i Nord-Europa.

Ifølge nettstedet har nemlig den varmebringende Golfstrømmens kraft blitt redusert kraftig de siste årene, noe som kan gi oss kaldere og kaldere vintre og forandre klimaet fullstendig – særlig her i Norge.

Årtusenets mest dramatiske nedgang

Dette er langt fra første gang noen har spådd dette scenariot, men iflscience skriver at dette er den største reduksjonen i Golfstrømmens kraft på minst 1 000 år. For de uinnvidde, så er denne undersjøiske strømmen den eneste grunnen til at vi har et såpass mildt klima her i Nord-Europa. Områder i Nord-Amerika som ligger på samme breddegrad som vår egen hovedstad, Oslo, er generelt langt kjøligere året rundt, og særlig om vinteren.

Det er i det hele tatt litt ironisk at Nord-Europa vil kjøles ned, ettersom gradestokken vil peke strakt oppover omtrent alle andre steder på kloden.

Dette kartet viser hvor havet varmes opp og hvor det kjøles ned. Det er tydelig at Nord-Atlanteren skiller seg ut her. Foto: NASA

Grunnen til at Golfstrømmen svekkes, er at den såkalte termohaline sirkulasjonen endres. Dette er strømmens drivkraft, og den skapes av temperaturforskjellene mellom ekvator og nordpolen. Tungt kaldtvann fra nord synker ned og trekkes sørvestover, og trekker lettere varmtvann på overflaten fra Karibien nordøstover mot Europa.

Det er denne dynamiske trekkraften som nå reduseres. Men hva er årsaken?

- Vår skyld at den svekkes

Dette kartet viser hvor viktig Golfstrømmen er for å frakte varme nordover. Foto: NASA

Ifølge professor Stefan Rahmstorf ved Potsdam-instituttet for studier av klimaendringer, er det i all hovedsak vår egen skyld at Golfstrømmen nå svekkes så dramatisk. Menneskeskapte klimaendringer har svekket strømmen med omkring 15 til 20 prosent, skriver Rahmstorf i Nature.

Problemet er i all hovedsak at polisen og Grønlandsisen smelter som en følge av menneskeskapte klimaendringer. Dette tynner ut saltvannet i nord, noe som gjør at mindre vann synker ned til bunnen og fraktes med strømmen.

Forskerne har funnet ut at hele 400 kubikkilometer smeltevann fra Grønland tynner ut saltvannet hvert år. De fant også ut at det var 99 prosents sannsynlighet for at denne uttynningen har svekket Golfstrømmen mer fra 1970 til nå enn på de siste 1 000 årene. Sannsynligvis vil det ta litt tid før vi merker noe særlig til dette, men det lover uansett ikke godt for det milde klimaet vi nordmenn er så glade i.

Klimaforandringene kan utarte seg til noe apokalyptisk:
5 måter mennesket kan dø ut på »

(Kilde: iflscience.com)

annonse