Nyhet

Googles app-butikk klages inn til EU

Saksøker mener de bør få innpass i Google Play.

Google tvinger tredjeparts Android-app-butikker ut på sidelinjen til fordel for sin egen Google Play-butikk. Det hevder den portugisiske app-butikken Aptoide, ifølge Cnet.com.

Aptoide har nå klaget Google inn for EU-kommisjonen, og mener selskapet gjør det vanskelig for andre å konkurrere i appmarkedet.

– «Don't be evil» har vært Googles motto, og vår inspirasjon, skriver Aptoide i et blogginnlegg. Selskapet mener tidene har forandret seg, og at Google ikke lenger følger sitt eget motto.

Foto: Aptoide.

Mener Google stenger ute andre

Google har blitt det største hindret for fortsatt vekst og innovasjon i Aptoide, og har i løpet av de to siste årene undergravd Aptoide og andre tredjeparts appbutikker ved å endre spillereglene. Blant annet har Google gjort det stadig vanskeligere å installere apper fra «ukjente kilder», hevder Aptoide. I tillegg har Google fjernet kjernefunksjonalitet fra Android Open Source Project og lagt disse inn i sin egen Google Mobile Services-pakke – som inkluderer blant annet Maps, Gmail og Google Play. Apper med henvisninger til tredjeparts appbutikker skal også ha blitt fjernet fra Google Play, og Google-nettleseren Chromium blokkerer de samme appbutikkene.

– EU-kommisjonen har vært veldig aktive i å detektere tilfeller hvor bedrifter har misbrukt sin dominerende posisjon. Vi mener vi har en sterk sak, og at det kan hjelpe EU-kommisjonen med å jobbe sammen med Google for å endre denne praksisen, sier Aptoide-sjef Paulo Trezentos til Cnet.

– Dyrere og dårligere

Ved å forsikre seg om at de kontrollerer 100 prosent av appdistribusjonen og bruke konkurransevridende metoder skader det ikke bare forbrukerne som vil ha færre og dyrere valgmuligheter, men også hele Android-plattformen, hevder Trezentos.

Google har ikke besvart Cnets henvendelser.

Aptoide hevder de er den største uavhengige Android-appbutikken, med 750 millioner nedlastinger og 5,8 millioner brukere i måneden. Selskapet inngikk i fjor et samarbeid med Nokia og Jolla, og fikk Aptoide Appstore forhåndsinstallert på Nokia X-mobiler og Jolla-mobiler.

Les også: EU vil ha slutt på gratisspill i appbutikkene »

(Kilder: Cnet.com, Aptoide)

Les også
Nå identifiserer Google mennesker på en ny måte
Les også
Overveldende EU-flertall for tiltak mot Google
Les også
– EU ønsker å dele opp Google-tjenester
Les også
Google fjerner flere Gaza-Israel-spill fra Play Store
Les også
EU undersøker om Google misbruker Android
Les også
Android-apper lastes ned mest
Les også
Pengene renner inn hos Google
Les også
Google åpner butikken i Norge
Les også
EU vil ha slutt på «gratis»-spill
Les også
Google må slette personlig informasjon om deg
Les også
Stopper veksten for Android?
Les også
Saksøker Google for søkemonopol
Les også
EU vil ha slutt på patentkrigene
Les også
Slik lures du av falske Android-apper
annonse