Til hovedinnhold

Googles app-butikk klages inn til EU

Saksøker mener de bør få innpass i Google Play.

Shutterstock

Google tvinger tredjeparts Android-app-butikker ut på sidelinjen til fordel for sin egen Google Play-butikk. Det hevder den portugisiske app-butikken Aptoide, ifølge Cnet.com.

Aptoide har nå klaget Google inn for EU-kommisjonen, og mener selskapet gjør det vanskelig for andre å konkurrere i appmarkedet.

– «Don't be evil» har vært Googles motto, og vår inspirasjon, skriver Aptoide i et blogginnlegg. Selskapet mener tidene har forandret seg, og at Google ikke lenger følger sitt eget motto.

Foto: Aptoide.

Mener Google stenger ute andre

Google har blitt det største hindret for fortsatt vekst og innovasjon i Aptoide, og har i løpet av de to siste årene undergravd Aptoide og andre tredjeparts appbutikker ved å endre spillereglene. Blant annet har Google gjort det stadig vanskeligere å installere apper fra «ukjente kilder», hevder Aptoide. I tillegg har Google fjernet kjernefunksjonalitet fra Android Open Source Project og lagt disse inn i sin egen Google Mobile Services-pakke – som inkluderer blant annet Maps, Gmail og Google Play. Apper med henvisninger til tredjeparts appbutikker skal også ha blitt fjernet fra Google Play, og Google-nettleseren Chromium blokkerer de samme appbutikkene.

– EU-kommisjonen har vært veldig aktive i å detektere tilfeller hvor bedrifter har misbrukt sin dominerende posisjon. Vi mener vi har en sterk sak, og at det kan hjelpe EU-kommisjonen med å jobbe sammen med Google for å endre denne praksisen, sier Aptoide-sjef Paulo Trezentos til Cnet.

– Dyrere og dårligere

Ved å forsikre seg om at de kontrollerer 100 prosent av appdistribusjonen og bruke konkurransevridende metoder skader det ikke bare forbrukerne som vil ha færre og dyrere valgmuligheter, men også hele Android-plattformen, hevder Trezentos.

Google har ikke besvart Cnets henvendelser.

Aptoide hevder de er den største uavhengige Android-appbutikken, med 750 millioner nedlastinger og 5,8 millioner brukere i måneden. Selskapet inngikk i fjor et samarbeid med Nokia og Jolla, og fikk Aptoide Appstore forhåndsinstallert på Nokia X-mobiler og Jolla-mobiler.

Les også: EU vil ha slutt på gratisspill i appbutikkene »

(Kilder: Cnet.com, Aptoide)

Mer om
annonse