Nyhet

Google beskylder filmindustrien for å gjenopplive lov som kan føre til sensur av Internett

Mener filmbransjen forsøker å snikinnføre den svært kontroversielle piratloven «SOPA»

For temmelig nøyaktig tre år siden prøvde film- og platebransjen i USA å få gjennom et svært kontroversielt lovforslag kjent som «SOPA» (Stop Online Piracy Act) i det amerikanske senatet.

Loven ville gitt innholdsleverandører mulighet til å innhente rettslige kjennelser for å tvinge blant annet søkemotorer, betalingsløsninger og annonsenettverk til å blokkere å kutte alle forbindelser med nettsider de mente inneholdt opphavsbeskyttet materiale. I tillegg ville de fått anledning til å tvinge Internett-leverandører til å blokkere de aktuelle nettstedene.

Etter meget kraftige reaksjoner ble lovforslaget trukket i januar 2012. Nå mener søkegiganten Google imidlertid at den er på vei tilbake, i «skjult» form.

SOPA-loven ble lagt død for tre år siden, men nå mener Google at den forsøkes «snikinnført» likevel.Foto: Wikipedia

Mener loven har «gjenoppstått»

På sin offisielle blogg uttrykker nemlig Google stor bekymring over det de kaller et forsøk på gjenopplivning av intensjonene bak den kontroversielle SOPA-loven, under ledelse av filmbransjens interesseorganisasjon MPAA (Motion Picture Association of America).

Google viser til flere rapporter som har dukket opp i mediene i senere tid. Selskapet peker blant annet på en artikkel hos nettstedet The Verge , som rapporterte om lekkede e-poster fra filmstudioet Sony Pictures etter det store hackerangrepet. I disse e-postene kommer det frem at MPAA og seks av de store filmstudioene har gått sammen om en stor, hemmelig, antipirat-kampanje.

E-postene inneholder omfattende og ambisiøse planer som blant annet går ut på å samarbeide med statsadvokater og Internett-leverandører om å få på plass omfattende, juridiske verktøy i kampen mot piratvirksomhet. Sammenslutningen skal også ha ansatt tekniske eksperter som jobber med å utvikle metoder for å blokkere eller identifisere piratkopierte filer på Internett.

Mottok omfattende stevnelse

I en av e-postene omtales tvangsmessig blokkering av nettsider i klartekst som et av midlene gruppen vil bruke for å nå målet. Filmstudioene skal videre ha bevilget 500 000 dollar årlig for å støtte det juridiske arbeidet mot først og fremst Google, som i kampanjen har fått kodenavnet «Goliath». MPAA skal senere ha prøvd å få beløpet opp til over 1,1 millioner.

Som New York Times meldte i en annen artikkel Google viser til har pengene blant annet gått til en statsadvokat i delstaten Mississippi, Jim Hood, som er en av de mest aktive i kampen mot Google. Ifølge søkegiganten har Hood levert en 79-siders stevnelse av Google, også for forhold som selskapet mener ligger utenfor statsadvokatens jurisdiksjon.

Google mener denne stevnelsen er uberettiget siden selskapet aktivt arbeider med å få bukt med beskyttet materiale på nettet , og i en oppdatering av blogginnlegget sitt skriver selskapet at de har bedt en føderal rett om å tilsidesette stevnelsen. Google skriver også at de stiller seg uforstående til at MPAA tilsynelatende forsøker å sensurere Internett samtidig som de på hjemmesiden sin beskriver seg seg som sterke forsvarere av ytringsfriheten.

I mellomtiden slipper Google stadig nye produkter: Nå er det klart at selskapets selvbyggertelefon får råsterk prosessor »

(Via The Inquirer, The Guardian)

Les også
– Derfor er Google Glass uinteressant
Les også
Pornobransjen vil bli mer synlig på Google
Les også
Google utfordrer Apple med egen helseapp
Les også
– Noen har ikke forklart ham hvordan Google behandler data
Les også
– Dette er ren sensur
annonse