Tek.no

Nyhet

Se hva som skjer

11 Des 2009 13:00

Måten mange av oss bruker datamaskiner og mobiltelefoner er en helt annen i dag enn den var for noen få år siden. Det å bruke kun en applikasjon - eller gjøre kun en ting - av gangen passer dårlig med vårt stadig voksende digitale liv. For å rekke over alt i det tempoet som forventes er multitasking ikke bare ønskelig, men nødvendig. Dette gjenspeiles også i moderne maskinvare, med flerkjerneprosessorer og stadig behov for mer minne. En annen ting er at vi også nå i langt større grad blander vår analoge og digitale hverdag. Det er ingen tilfeldighet at telefondelen i mobilene våre blir mindre og mindre viktig for oss.
En av ulempene med økt digitalt forbruk er at det er fort gjort å overse ting som skjer. Der vi tidligere aktivt måtte inn for å sjekke informasjon, for eksempel logge inn og laste ned e-post, er mange i dag vant til å bli varslet når det dukker opp noe nytt i innboksen. Det blir ganske enkelt for mye og går for kjapt til at vi kan effektivt følge med uten å få et synlig eller hørbart varsel. Bare forestill deg å slå av SMS-lyden på mobilen...
 
Mange viktige programmer har i dag allerede varsler innebygd, men brukeropplevelsen er ikke alltid like gjennomført. Og hvordan kan du varsles dersom du ikke sitter ved datamaskinen? Vel, til sånt har vi Growl. 

Varsler deg over alt

Ved første blikk viker ikke Growl spesielt avansert, og trenger ikke å være det heller. For deg som hovedsaklig er interessert i en slags enhetlig stil holder det også kanskje å vite at du med et par klikk kan velge hvordan varslene skal se ut og hvor på skjermen de skal dukke opp.


For å få Growl til å varsle for diverse applikasjoner og tjenester som Handbrake, MediaMonkey, GMail, Pandora, Thunderbird, uTorrent, Firefox, iTunes, Outlook, Winamp og så videre må du laste ned et skript eller plugin for dette - som gjøres enklest ved å besøke denne siden.
Når programmet først er knyttet mot Growl kan du selv bestemme hva slags stil du skal kjøre (du kan altså ha forskjellig stil på de forskjellige applikasjonene), hvor lenge varslet skal vises, om det også skal spilles av lyd og så videre - samt om varselet skal videresendes.


Growls virkelige tyngde og potensiale ligger kanskje i det siste punktet, altså videresending av varsler. Disse kan gå direkte til en annen datamaskin (PC eller Mac), som e-post eller en twittermelding. Har du iPhone finnes det dessuten apps som Prowl og Howl som lar deg pushe dette direkte. Hvorvidt hver enkelt person faktisk har nytte av dette er selvsagt individuelt, men liker du å pusle litt med sånt kan du i ytterste fall for eksempel la Yawcam overvåke rommet ditt og sørge for å varsle deg direkte dersom lillesøster skulle snike seg inn.


Programmet lar deg forresten også se meldingshistorikk og en oppsummering av varsler du har fått mens du har vært borte fra datamaskinen.
Growl for Windows, som vi har tatt en kjapp kikk på her, er fri programvare og basert på originalen for Mac OS X.

Les også
Bli oppdatert i superfart
annonse