Nyhet

Finnes det gode alternativer til passord?

Norske forskere vil se om bilder, lyd og mønstre er bedre enn tekst.

Bruker du samme passord i nettbanken din som du har på Gmail og Facebook? Da er du neppe alene, selv om det er en fryktelig dårlig idé. Fordi så mange tjenester på Internett krever at du oppretter en bruker og et passord, velger likevel mange å bruke de samme 2-3 passordene over hele fjøla. Dessuten er det mange som sliter med dagens innloggingsløsninger på grunn av lese- og skrivevansker, hukommelsesproblemer eller svaksynthet.

Dette problemet vil norske forskere gjøre noe med, skriver Forskning.no. I et prosjekt som kalles e-Me tester de ut ulike alternativer til passordet. Det inkluderer bruk av bilder, lyd eller mønstre som passord istedenfor tall og bokstaver.

Vanskelig å finne noe som passer for alle

Ifølge sjefsforsker Kristin Skeide Fuglerud ved Norsk regnesentral (NR), er innloggingen avgjørende for å kunne ta del i det som skjer på Internett. Likevel er det mange som sliter med nettopp dette. For forskerne er det samtidig en utfordring å finne et passord-alternativ som kan passe for alle.

– Det er en veldig stor utfordring å lage universelt utformede løsninger. Når de skal være fleksible for å kunne brukes av alle, blir det ofte mer sammensatt også, sier Skeide Fuglerud til Forskning.no.

Lås opp med lyd eller mønster

Ettersom forskerne ser på flere ulike passordalternativer, vil de at systemene skal huske hva slags passord brukerne foretrekker. Dette vil de gjøre ved å legge passordløsningen i «skyen», slik at den husker hvilken løsning brukeren har anvendt tidligere.

For eksempel vil du kanskje kunne låse opp ved å velge x antall forhåndsvalgte lydspor fra artister som du kjenner til, eller tegne et mønster på skjermen. Prosjektet e-Me har tatt med innlogging via mobiltelefon, á la BankID på mobil, men foreløpig har de ikke sett på biometriske løsninger, som fingeravtrykk eller iris-skanner.

Fra og med neste år blir det et krav i Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven at norske IKT-løsninger skal være tilrettelagt for brukere med funksjonsnedsettelser. Da vil alternativer til det tradisjonelle passordet være helt essensielt å få på plass, mener forskerne.

Les mer om e-Me hos Forskning.no eller på nettsidene til e-Me.

Google jobber med «passord-piller»:
Spis en pille, og hele kroppen kan bli brukt til autentisering »

(Kilder: Forskning.no ,e-Me)

annonse