Tek.no

Nyhet

Forskere sikter mot trådløs overføring på en terabit

Ørsmå antenner av karbonatomer kan takle jobben.

iStock, 18275485
Vegar Jansen
7 Mar 2013 14:57

Den nye og ennå ikke helt godkjente WiFi-standarden 802.11ac kan i teorien levere trådløse hastigheter i overkant av en gigabit per sekund. Men forskningen har naturligvis ingen planer om å stoppe der. Nå jobber smarte hoder ved Georgia Institute of Technology i USA med antenner som kan åpne for trådløst i terabit-klassen.

Grafén: ett atomlag tynt og heksagonal struktur.Foto: Dr Thomas Szkopek

Det dreier seg rundt materialet grafén. Dette er ett atom tykt og består av karbonatomer ordnet i en heksagonal struktur.

Ved siden av å være det tynneste og sterkeste materialet som er laget, leder grafén strøm svært godt – elektronene beveger seg 50 til 500 ganger raskere enn de gjør i silisium. Forskerne ser for seg ørsmå antenner lagd av dette stoffet – en vidde på mellom 10 og 100 nanometer og en lengde på en mikrometer. Med disse målene skal antennen kunne motta og sende på terahertz-frekvenser.

Altså snakker vi om mikroskopiske superantenner som kan plasseres på nærtil hva som helst.

Mye som gjenstår

Men antenner fungerer naturligvis ikke alene. For å kunne oppnå terabit-hastigheter i praksis, vil andre nødvendige komponenter konstrueres på samme størrelse, og kobles sammen til en fungerende enhet. Siden vi her snakker om nanometernivå, er ikke dette gjort over natten.

En annen ting er rekkevidden. En overføringshastighet på en terabit per sekund krever at ikke avstanden er større enn en meter. Forskerne har for øvrig også regnet ut at kortere avstand kan gi enda høyere hastigheter, i teorien vil 100 terabit i sekundet være mulig ved et par centimeter.

Du kan med andre ord se langt etter terabit-hastigheter på mobilen i overskuelig fremtid.

Forskergruppen som jobber med antenneprosjektet sier dog at de håper å få laget prototyper av en antenne i løpet av året, og vil bygge på med flere komponenter etter det.

Les også:

Kilde: MIT Technology Review via BGR

Les også
Vidundermaterialet grafén kan gi sikrere Wi-Fi
Les også
Har satt Internett-fartsrekord over Atlanterhavet
Les også
Utviklet en av de minste lagringsløsningene noensinne
Les også
Har utviklet superraske optiske fibre
Les også
Nå blir det snart lettere å bruke det nye supernettet
Les også
Nå blir det trådløse nettet kjemperaskt
Les også
Nå kan det bli slutt på silisium-halvledere
Les også
Ta kontrollen over ruteren
annonse

Les også