Forskere: – Å bruke emojier i jobbsammenheng får deg til å virke dum
Men norsk kommunikasjonsekspert er kun delvis enig.
Med Internett har vi fått mange nyheter å uttrykke oss på, ikke minst i form av de såkalte emojiene, som nå kommer i svært mange forskjellige versjoner tilpasset et utall følelser og sinnstilstander. Det er imidlertid ikke nødvendigvis så smart å bruke emojiene ukritisk, tyder ny forskning på.
Forskere ved Amsterdam University og Ben-Gurion University i Israel har kommet frem til at bruk av emojier og emoticon i jobbsammenheng kan gi et inntrykk av at avsenderen er «dummere» enn hva som faktisk er tilfelle. Det melder nettstedet EurekAlert.
Ga inntrykk av lavere kompetanse og seriøsitet
Eksperimentene til forskerne innebar blant annet å be grupper av mennesker lese jobbrelaterte e-poster fra en ukjent person og evaluere kompetansenivået til vedkommende. Noen av e-postene inneholdt smiley-emojier og andre inneholdt ingen.
Basert på evalueringene kom forskerne frem til at emojiene hadde en negativ effekt på hvordan leserne oppfattet kompetansen til avsenderen, noe som altså kan være ganske negativt i en profesjonell sammenheng. Emoji-brukerne ble heller ikke sett på som mer «vennlige» enn de som ikke brukte dem, og i tillegg indikerte eksperimentet at folk som ikke bruker ikoner oppfattes som mer «seriøse».
– Studien avslørte også at når deltakerne ble bedt om å svare på e-poster av formell karakter var svarene mer detaljerte og informative i de tilfellene hvor e-postene ikke inneholdt en smiley, skrev forskerne i rapporten sin.
Til sammen 549 mennesker fra 29 ulike land deltok i undersøkelsen til de israelske og nederlandske forskerne, som kan indikere at resultatene gjelder på tvers av landegrensene. En norsk ekspert som Tek.no var i kontakt med er delvis enig i resultatene fra den ferske undersøkelsen.
– Bruk dem hvis det føles naturlig
Kursutvikler og foredragsholder innen skriftlig kommunikasjon, Christine Calvert, mener emojier bør kunne brukes under visse omstendigheter, men med forsiktighet. Calvert driver blant annet tjenesten Tekstdoktor.no.
– Hvis man absolutt ønsker å bruke emojis i jobbsammenheng, vil jeg hevde at dette kommer av manglende kommunikasjonskompetanse. Er du god til å kommunisere, så vet du at det er mottaker som er den viktige personen i en dialog. Å prakke på andre mennesker dine emojis, uten å vite hva de foretrekker, er dårlig kommunikasjon, forteller Calvert overfor Tek.no.
Derimot mener hun at man bør kunne benytte smilefjes dersom avsenderen har gjort dette først og dersom det føles naturlig å gjøre det. Hvis du er i tvil bør du imidlertid la være å bruke emojier, og dessuten bør man ikke bruke dem for å dempe et negativt budskap, da dette blir dobbeltkommunikasjon, ifølge Calvert.
Android og iOS fikk nylig langt flere emojier »
(Via The Next Web)