Tek.no

Nyhet

Finsk selskap har laget VR-skjerm med like god oppløsning som øyet ditt

Varjos VR-skjerm har utrolige 70 megapiksler.

Varjo/tek.no
Eigil Knudsen
20 Juni 2017 14:59

VR-teknologiens fremmarsj har bidratt til å sette fart i utviklingen av andre teknologier som skal gjøre VR-opplevelsene bedre, ikke minst ekstra skarpe skjermer. Nå har et hittil ukjent finsk selskap kommet på banen med noe de påstår er en ganske ekstrem VR-skjerm, melder Engadget.

Selskapet heter Varjo og lettet nettopp på sløret om sin nye teknologi i en pressemelding. Varjo har utviklet en skjerm de kaller 20/20, som selskapet beskriver som den første skjermen med oppløsning tilsvarende den det menneskelige øyet opererer med.

70 megapiksler

Hvorvidt det er hold i denne påstanden skal være usagt, men skjermene opererer uansett med mildt sagt imponerende 70 megapiksler, ifølge Varjo.

Til sammenligning skilter Oculus Rift og HTC Vive kun med 1,3 megapiksler per øye, så om Varjo snakker sant dreier det seg om en temmelig ekstrem oppgradering og en skarphet som skulle stilne de fleste tekniske innsigelser.

Akkurat hva slags oppløsning den nye VR-skjermen har er ikke oppgitt, men om man for eksempel tar utgangspunkt i et størrelsesforhold på 16:9 vil 70 megapiksler gi en oppløsning på saftige 11155 x 6275 piksler.

Dette bildet skal illustrere forskjellen mellom Oculus Rift-skjermen (t.v.) og den nye skjermen til Varjo.
Varjo
Et annet sammenligningsbilde av Oculus Rift (t.v.) og Varjos nye VR-skjerm.
Varjo

Erfarne forskere på laget

Det er ikke så mange tekniske detaljer som er kjent om Varjos nye teknologi, men det skal dreie seg om en patentert løsning som er utviklet av blant annet forskere innen optikk som tidligere har jobbet i selskaper som Microsoft, Nokia, Intel og Nvidia. Teknologien skal emulere måten det menneskelig øyet fungerer på, men den nøyaktige virkemåten er altså ennå ganske mystisk.

Skjermløsningen har allerede blitt vist frem for et trettitalls journalister, og planen er å sende dem ut til profesjonelle brukere i løpet av fjerde kvartal i år. Når vi får se den nye teknologien i aksjon i forbrukerprodukter er ennå uvisst. Mer informasjon kan du finne på hjemmesiden, og se også video under.

Samsung har også laget en ganske heftig VR-skjerm »

Les også
Valves VR-kontroll byr på uvanlige egenskaper
Les også
Samsung har laget en VR-skjerm som slår Rift og Vive ned i støvlene
Les også
Samsungs neste Gear VR-briller får trolig egen skjerm med superoppløsning
annonse

Les også