Til hovedinnhold

Slik skal de straffe nettpiratene

Amerikanske nettleverandører forbereder straffetiltak.

iStock/4424808

Om ikke lenge vil en gruppe amerikanske Internett-tilbydere iverksette et tiltak mot piratkopiering blant sine kunder. Opplegget går over seks steg, og vil etter en rekke advarsler ende opp med å begrense nettilgangen til brukere som fortsetter å krenke opphavsretten.

Initiativet kom i stand tidligere i år da bransjeorganisasjonene MPAA og RIAA slo sammen kreftene med fem av USAs største Internett-aktører – AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner Cable og Verizon – og dannet Center for Copyright Information (CCI).

Nå har det blitt kjent hvilke konkrete tiltak et par av nettleverandørene har planer om å gjennomføre.

Tregere nett

Det er Verizon og Time Warner Cable som nå har lettet på sløret om planene på en paneldebatt i New York. Verizon vil først sende et par e-poster til kunden og gjør ham klar over at det foregår rettighetskrenkende aktiviteter på hans tilkobling.

Hvis piratvirksomheten fortsetter, vil den tredje advarselen bestå av en pop-up, hvor brukeren må lese og bekrefte at han er klar over at illegal aktivitet foregår. Dersom dette fortsatt vedvarer, vil femte og sjette advarsel føre med seg en tregere internetthastighet.

Den nedsatte hastigheten er midlertidig, og returnerer til normalen etter et par – tre dager.

Videresending

Time Warner Cable har ikke helt identiske planer. Varslingen og advarslene vil følge noenlunde samme mønster, men i stedet for å senke hastigheten, vil de sende brukere av gårde til en bestemt nettside.

Det er ikke kjent hvor lenge denne straffen vil vare, eller om brukere vil få tilgang til andre nettsider i mellomtiden.

– Ikke mot de hardbarkede

Administrerende direktør i CCI, Jill Lesser, er fullstendig klar over at de mest hardbarkede piratene lett kan forbigå straffetiltakene ved hjelp av VPN-teknologi eller andre måter å dele filer på, som ikke snappes opp av leverandørene.

Tiltaket er ikke rettet mot slike pirater, men mot den bredere befolkningen. Hensikten er nemlig å gjøre folk bevisste på den ulovlige aktiviteten og øke kunnskapsnivået rundt juss og etikk i tilknytning til saken.

(Kilde: TorrentFreak)

annonse