En slik trykkskjerm har du ikke sett før
Her er en elastisk «2,5D-skjerm».
De fleste trykkskjermer i dag er flate og todimensjonale. Folk flest synes å være fornøyde med det, selv om det var uvant i sin tid å gå bort fra fysiske taster til en blank overflate.
I framtiden kan vi derimot se fram til langt mer spennende former på duppedittene våre, og dette påfunnet kan være første steg på veien. Obake er navnet, og det er en såkalt «2,5D-skjerm» – en skjerm som befinner seg i grenselandet mellom 2D og 3D.
Kart og brødristere
Du kan både dra i og stikke fingeren inn i den deigaktige overflaten til Obake. Et todimensjonalt bilde på denne tredimensjonale, manipulerbare flaten vil følgelig reagere på stimulien, slik at du for eksempel kan «grave» deg nedover i jordlag, eller «lage» en elv i et kartprogram.
Et åpenbart bruksområde er altså kart, ettersom en teknologi som dette kan lage topologisk korrekte strukturer basert på fjell, daler og så videre.
Et annet, mindre åpenbart bruksområde er brødristere. Skaperne forestiller seg nemlig at et slikt materiale på en brødrister kan utvide seg for å få plass til større brødskiver, og deretter «dyttes sammen» igjen etter bruk.
Avansert system
Den nåværende prototypen av Obake består av hovedsakelig fire deler: Et kamera, en projektor, en overflate av silikongummi og en base med motorer og trådramme.
Kameraet måler dybden på materialet, mens de små motorene på undersiden kontrollerer fleksibiliteten til silikonoverflaten. Projektoren står bak det todimensjonale bildet.
Obake er utviklet ved MIT, av de oppfinnsomme studentene Dhairya Dand og Rob Hemsley. Førstnevnte har tidligere gitt verden en isbit som varsler vennene dine når du blir for full.
Vi vil neppe se denne teknologien i smarttelefoner med det første, men den kan være et viktig skritt videre i den teknologiske utviklingen.
Apropos underlige skjermer:
Her spiller de i en skjerm av vanndamp »
Se 2,5D-skjermen i aksjon på Vimeo:
(Kilder: ExtremeTech via DVICE)