Nyhet

Fra Windows 3.1 til Windows 8

Slik ble verdens mest populære operativsystem til.

De første årene

For 20 år siden var dobbeltklikking et uvanlig ord. Høyreklikking var også ganske uvanlig, og de fleste var generelt ganske skeptiske til datamusen som et verktøy. Startknappen var fortsatt flere år unna, og internett var bare en fjern drøm for mange. I dag, 20 år etter at Windows 3.1 ble lansert, har vi kommet veldig langt. Og mye av innovasjonen og framdriften vi har sett i IT-verdenen skyldes to ildsjeler fra det lille stedet Albuquerque i USA.

De to ildsjelene var Bill Gates og Paul Allen, som hadde startet et selskap de kalte Micro-soft. I dag, med en liten navneendring, har Microsoft blitt et navn de fleste tenker når de hører ordet datamaskin. Microsoft har vært med på å løfte en industri opp til uante høyder, og har funnet veien til millioner på millioner av datamaskiner verden over.

Vi har tatt en titt tilbake i historien, og sett på hvordan et operativsystem i 1992, kalt Windows 3.1, skulle få store følger for resten av verden.

Det var en gang...

La oss begynne på 80-tallet, en tid da ingen visste hva verken Windows eller Office Suite var for noe. Ett av de største navnene innen IT på denne tiden var IBM. Selskapet var mest kjent for store bedriftsprosjekter, og for å ha vært en av de viktigste samarbeidspartnerne i NASAs romfartskappløp, som endte med at amerikanerne fikk satt en mann på månen.

Med slike prosjekter og samarbeidspartnere var ledelsen i IBM trygge på at framtiden var sikret for selskapet. Mange i selskapet mente imidlertid at IBM burde følge utviklingen på markedet – en utvikling som pekte mer og mer på de personlige datamaskinene. Apple I og Apple II var allerede blitt relativt populære maskiner, og en rekke større selskaper hadde allerede begynt å satse på små datamaskiner egnet for hjemmebruk.

Slik så Microsoft ut i 1978, før de fikk avtalen med IBM.

For å henge med i utviklingen inngikk IBM i 1980 en avtale med et lite selskap kalt Microsoft, som sa de kunne lage et operativsystem til IBMs datamaskiner. Operativsystemet var forhåndsinstallert, og Microsoft fikk en liten sum for hver solgte datamaskin.

Opprinnelig ville IBM bruke et annet selskap, som hadde et operativsystem kalt CP/M OS (Control Program/Monitor), men valgte likevel til slutt Microsoft. Så fort avtalen var i boks fortet Microsoft seg å kjøpe et operativsystem kalt 86-DOS, som nesten var en blåkopi av CP/M OS. De byttet navnet til MS DOS, la inn litt nye funksjoner og et nytt filsystem de kalte FAT. De lagde også en egen versjon av operativsystemet for IBMs maskiner, kalt PC DOS, som skulle være tilgjengelig for alle IBM-maskiner som ble solgt.

Samarbeidet blomstret, og PC DOS ble et veldig populært operativsystem for alle som kjøpte en IBM-maskin. Heldigvis for Microsoft fikk de også lov til å jobbe med sin egen versjon i tillegg, MS-DOS. Denne kunne lisensieres ut til andre maskinvareprodusenter enn IBM til en rimelig pris. Microsoft-maskineriet hadde begynt å tikke.

Windows 1 var en skikkelig lekkerbisken.

Første Windows-versjonen

Da IBM spurte Microsoft i 1985 om å hjelpe dem med å lage nok et operativsystem, denne gangen kalt OS/2, hadde Microsoft allerede blitt et mektig selskap med et populært operativsystem. MS-DOS hadde vokst seg stort, og allerede blitt et av de mest populære operativsystemene på markedet. Microsoft sa ja til å hjelpe IBM, men i kulissene jobbet de også med et helt nytt operativsystem kalt Windows.

Flere selskaper begynte på denne tiden å se for seg operativsystemer som ikke var tekstbaserte, slik MS-DOS var. Apple var først ute med operativsystemet Lisa i januar 1983, og var på mange måter det Microsoft også ville skape. Et operativsystem med et grafisk grensesnitt, myntet på foretningsfolk.

Den 20. november slapp selskapet den første versjonen av Microsoft Windows (Windows 1.0). Operativsystemet var hovedsaklig bare en grafisk utvidelse av MS-DOS-systemet til Microsoft, og det meste av navigeringen i operativsystemet foregikk fortsatt med tastaturet. Datamusen var på den tiden svært uglesett, spesielt blant foretningsfolk, som mente det var et leketøy de aldri ville få bruk for.

– Det er ingen måte denne enheten kan oppfates som mer komfortabel for en foretningsmann enn et tastatur. Dens "rullbarhet" får musen til å føles ut som en gimmick, skrev Computerworld i 1983.

Men selv om mange var skeptiske til å bruke en datamus for å navigere seg rundt på datamaskinen, var det også flere nyvinninger. Dette var et operativsystem som kunne kjøre flere programmer samtidlig, noe som på denne tiden var en enorm bragd. Dermed var det bare for Microsoft å lage enda flere programmer som kunne brukes.

Microsoft la inn høygiret, og lanserte en drøss av programmer vi fortsatt kjenner igjen i dag. Kontorpakkene Microsoft Works og Microsoft Office var bare et par av nyvinningene fra selskapet. Disse ble viktige deler av oppfølgeren, Windows 2, som kunne by på et par forbedringer, som overlappende vinduer og eksotiske termer som «Minimalisere» og «Maksimalisere» i motsetningen til «Ikonisere» og «Zoom» i Windows 1. Det var imidlertid ikke før i neste versjon av Windows at ballen virkelig begynte å rulle for Microsoft.

Følg med til neste side for å lese om storhetstiden til Microsoft.

Denne saken ble først publisert mai 2012.