Nyhet

Kom lettere på nett med Windows 8

Det kommende operativsystemet støtter også sensorer.

Microsoft har gitt ut to nye kunngjøringer på sin Building Windows 8-blogg, hvor det kommer frem at det vil bli enklere å få tilgang til Internett mens man er på farten og at operativsystemet vil støtte en rekke sensorer – som er mest vanlig for nettbrett.

Integrert 3G

Med Windows 8 skal det bli lettere å koble seg til mobilt bredbånd og trådløse nettverk, ettersom man ikke lenger behøver å installere spesielle drivere eller annen programvare for å kunne koble seg opp.

Microsoft har utviklet en egen spesifikasjon for maskinvaren og en felles driver med den mobile operatørbransjen, og skal derfor fungere med de aller fleste 3G-modemer. I dag har man vanligvis et spesifikt program fra sin teleoperatør for å kunne koble seg på 3G-nettverk, men dette blir det en slutt på med Windows 8.

Microsoft benytter seg av Mobile Broadband Interface Model (MBIM), som er utviklet av USB Implementers Forum (USB-IF).

Fritt valg

Forbindelser til trådløse og mobile nettverk styres via kontrollpanelet i Windows 8. Her kan man også aktivere og deaktivere WLAN, Bluetooth og 3G, samt sette dem i flyvemodus – noe som likner på funksjonen hos smarttelefoner.

Hvis man har et 3G-modem uten binding til én bestemt operatør, kan man i tillegg velge fritt mellom tilbydere og datapakker i Windows 8. Operativsystemet tar seg deretter av nødvendige innstillinger som sendes direkte til modemet.

Man kan også se informasjon om trafikk på de ulike mobile tilkoblingene i brukergrensesnittet, noe som kan være praktisk hvis man betaler for bruk av en bestemt mengde data i måneden.

Sømløs tilkobling

Windows 8 bytter automatisk mellom ulike nettverk – hvor WLAN i utgangspunktet er den foretrukne tilkoblingen. Hvis man for eksempel er koblet til et mobilnett og Windows 8 finner et tilgjengelig trådløst nettverk, blir forbindelsen til mobilnettet brutt og modemet slått av for å spare strøm.

Brukere kan selv lage innstillinger og opprette lister over foretrukne nettverk, slik at man får mer kontroll over nettilgangen.

Ser an forbindelsen

Windows Update skiller mellom de ulike tilkoblingstypene, og laster kun ned oppdateringer hvis man benytter seg av en forbindelse som ikke har trafikkbegrensning.

Dette gjelder ikke for kritiske sikkerhetsoppdateringer, men her skal brukeren selv kunne endre innstillingene for å skreddersy opplevelsen.

Raskere tilkobling

Det nye operativsystemet skal dessuten være i stand til å opprette en WLAN-forbindelse mye hurtigere enn forgjengeren. Ifølge Microsoft tar det rundt 11 sekunder å gjenopprette en trådløs nettverksforbindelse når Windows 7 våkner fra dvalemodus, mens med Windows 8 skal det bare ta ett sekund.

Se en video om den mer sømløse tilgangen til mobile nettverk på YouTube:

Vend operativsystemet

Enklere trådløs og mobil nettilgang er ikke den eneste nyvinningen til Windows 8 i denne omgang, og en annen nyhet er at operativsystemet vil støtte sensorer som er typiske for nettbrett.

Dette innebærer blant annet gyroskop, akselerometer, magnetometer og lyssensorer. Sistnevnte kan bli brukt til å blant annet endre skjermens innstillinger, slik at den blir bedre å se på i dagslys eller for å dempe lysstyrken i mørket for å spare batteri.

Støtten for sensorer gjør det mulig å vende innholdet i skjermen til stående eller liggende (portrett og landskap), slik som er vanlig for smarttelefoner og nettbrett.

En åpen betaversjon av Windows 8 kommer i februar, og man forventer en offisiell lansering av det nye operativsystemet til høsten – sammen med Windows 8-nettbrett fra ulike leverandører.

Se den følgende videoen om sensorstøtten i Windows 8 på YouTube:

(Kilder: Building Windows 8 (1), Building Windows 8 (2))

Les også
Nå er Windows 8-logoen offisiell
Les også
Her er Microsoft Office 15
Les også
Dato for Windows 8-beta er spikret
Les også
Microsoft lytter til brukerne
Les også
Styr Windows 8 med øynene
Les også
– Windows 8 beta kommer i februar
Les også
Det blir lettere å installere Windows 8
Les også
Windows 8 får knallkritikk
annonse