Ekstra par øyne skal redde liv

Det tyske firmaet Continental spesialiserer seg på å produsere blant annet sikkerhetssystemer for bremser og stabilitetskontroll til biler. Nå har de annonsert en oppgradering av sitt ContiGuard-system med tilføyelsen av et stereokamera.

Gjenkjenner og hjelper

Stereokameraet vil kunne gjenkjenne fotgjengere og andre biler i bevegelse med en avstand på opptil 60 meter, og vil på den måten tilby føreren av kjøretøyet et par ekstra øyne som kan være gode å ha i nødstilfeller.

Sikkerhetssystemet vil følgelig bremse automatisk eller si ifra når føreren selv ikke har lagt merke til en potensiell fare, og vil bedømme hvilken handling som passer best til den aktuelle situasjonen – om det er best å bremse selv eller å varsle føreren, alt for å sørge for minst mulig skade.

Continental regner med at det nye systemet vil være til ekstra god hjelp ved veikryss – ettersom hele 46,6 prosent av alle alvorlige trafikkulykker i Tyskland skjer på slike steder.

Mer pålitelig informasjon

Stereokameraet består av to høyoppløselige CMOS-monokameraer, som er plassert ca 20 cm fra hverandre på bilens frontrute.

Mens et monokamera bare kan estimere avstander, kan stereokameraet måle både avstanden til et objekt og høyden i forhold til overflaten på veien, noe som fastslår en posisjon på en mer nøyaktig måte.

På avstander mellom 20 og 30 meter kan kameraet fastslå rekkevidden til et objekt med en nøyaktighet på 20 til 30 cm, og kan skille mellom ulike objekter som er tett innpå hverandre, når det er dårlig kontrast mellom objekt og bakgrunn og gjenkjenne delvis skjulte objekter.

I tillegg kan kameraet finne ut hvilken retning hver piksel på et identifisert objekt beveger seg i på horisontale, vertikale og lengdemessige akser. Dette sørger for at stereokameraet til enhver tid vet hvordan andre objekter oppfører seg i forhold til bilen man sitter i.

Alt dette er takket være den fundamentale styrken til stereokameraet – som innebærer evnen til å sammenlikne informasjon fra to optiske kilder samtidig og på den måten fastslå mer korrekt data.

Ikke hvil på laurbærne

Systemer som det fra Continental kan bidra til å hjelpe i ekstraordinære situasjoner, men man må likevel alltid passe på selv i trafikken for å unngå tilløp til ulykker i utgangspunktet.

Continentals automatiske trafikksikkerhetssystem med stereokamera vil antakelig bli først tilgjengelig i hjemlandet Tyskland. Når systemet blir sluppet på markedet for alle er ennå ikke kjent.

(Kilde: Continental)

Les også
Med denne sykkelhjelmen blir du garantert synlig
Les også
Googles selvkjørende bil gjør suksess
Les også
Volvo lanserer airbag for fotgjengere
Les også
Ny Mercedes lar deg oppdatere Facebook mens du kjører
Les også
Lommedetektor avslører voldtektsdop
Les også
Slik flyr vi i fremtiden
Les også
Lad opp elbilen trådløst
Les også
– 113 bør støtte videosamtaler
Les også
Og vinneren er...
Les også
Se robothånden i aksjon
Les også
Her kjører Googles førerløse bil
Les også
Snegl leser blindeskrift
Les også
Bytt ut objektivet på kameraet ditt
Les også
Nå kan du ikke lenger ringe gratis
Les også
– Facebook er en skremmende spionmaskin
Les også
Kvart million i erstatning for slettede bilder
Les også
Måtte fjerne kamera fra bakhodet
annonse