Til hovedinnhold

Netcom kan ikke love 4G-åpning før jul

NetCom var først i Norge, og først i verden, med å lansere mobilt bredbånd via LTE-teknologi, eller 4G på folkemunne.

Tjenesten som gir mer enn ti ganger så høy hastighet sammenlignet med surfing i 3G-nettet har imidlertid kun være tilgjengelig i Oslo.

NetCom har uttalt at de vil lansere 4G i Bergen, Stavanger og Trondheim i løpet av 2010, men i så fall har ikke operatøren mange ukene på seg.

- Teknologien er på plass i disse byene allerede. Det største arbeidet med 4G-utrulling ligger i transmisjon - altså utrulling av fiber. Det er dette som krever tid og ressurser. Den siste tiden har vi skrudd opp basestasjoner, og daglig kommer nye til, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom til Mobilen.no.

- Altså har både Bergen, Trondheim og Stavanger 4G-teknologi. Så får vi se om vi mener dekningen blir god nok på denne siden av jul til å gjøre nettet kommersielt tilgjengelig for kundene våre, sier han videre.

Les også: Nå skal hele Norge få 4G

Positive erfaringer med 4G
Dermed ser det ut til at bergensere, trøndere og siddiser snart vil kunne nyte de samme høye hastighetene på mobilt bredbånd som Oslos innbyggere.

Hvordan vil du oppsummere det første året med 4G for NetComs del?

- Det første året har vært veldig interessant, og vi har høstet flere nyttige erfaringer. Vi ser nå en økende interesse i bedriftsmarkedet, og de store mediehusene har for lengst tatt i bruk 4G fra NetCom til livesendig og streaming, sier Vederhus.

- Det er også morsomt å se at NetCom 4G legges merke til andre steder i verden. Under Nobel-arrangementet til helgen vil et japansk TV-crew sende sine reportasjer hjem til Japan via NetCom 4G. Tilbakemeldingene går også på at med 4G møter vi endelig kundenes behov for å ha tilgang til alt innhold, hele tiden. Der er ikke lenger noen forskjell fra hjemme-linje og på-farten-linjen - du kan ta med deg innholdet ditt på bussen, cafen eller parken. Her får vi svært positive tilbakemeldinger fra kundene våre, fortsetter han.


Modningsprosess
LTE/4G regnes foreløpig som kun et nisjeprodukt, ettersom det kun er tilgengelig i Oslo, fra én operatør, og med forholdvis høy pris sammenlignet med mobilt bredbånd via 3G.

- At vi er først i verden sammen med søsteren i Sverige (TeliaSonera, journ.anm.) gjør også at vi har tatt på oss oppgaven å modne et helt marked. Vi introduserer noe helt nytt, som kundene trenger tid på å bli kjent med, forklarer Vederhus.

- Modning tar tid - husk at mobilt bredbånd som konspet bare er tre år gammelt (introdusert med Turbo 3G), og at "bare" ti prosent av markedet, ca. 500 000 brukere, har mobilt bredbånd i dag, avslutter NetComs kommunikasjonssjef.

4G fra Telenor innen to år
Telenor har anonsert at de lanserer 4G i 2012, og da over hele landet. Selv om NetCom da har fått et solid forsprang frykter ikke Telenor at de vil havne i bakevja.

– Vi kommer ikke diltende etter NetCom. Vi bygger ut over hele landet. Vi skal bygge i 900-båndet, og vi skal pepre Norge med basestasjoner. Når vi trår til med 4G vil konkurrentene stå tilbake som lokaltog, parkert på en nedlagt bane i Lommedalen, sa Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen til Mobilen.no i sommer.

Les mer: Telenor vil parkere konkurrentene på 4G

Mer om
annonse