Til hovedinnhold

Android-virus kan blakke deg

Operativsystemet Android har tidligere blitt kritisert for manglende sikkerhet.
 
Nå viser det seg at svindlere for første gang har klart å loppe Android-brukere for penger ved å spre en såkalt trojan - en applikasjon som kan se uskyldig ut, men som i virkeligheten er et virus.

"Usynlig" SMS-betaling
Det er sikkerhetsselskapet Kaspersky Lab som varsler om trusselen. Den aktuelle trojanen kalles enkelt og greit MOVIE PLAYER, men har ikke vært tilgjengelig i Android Market. I stedet har brukerne lastet ned trojanen via en rekke nettsider, noe som er enkelt fordi brukeren selv kan installere det han eller hun måtte ønske på mobilen.

Når MOVIE PLAYER er installert på mobilen vil den sende ut dyre SMS-er uten at brukerne merker det. Mobil.se oppgir at svenske Android-brukere som har lastet ned trojanen vil ringe opp diverse russiske mobilnumre uten landskode, som heldigvis kun fungerer i Russland. Likevel advarer David Jacoby i Kaspersky Lab at det er ingenting som hindrer trojanen i å oppdatere seg og finne lokale betalingsnumre i nye land.

Ifølge Kaspersky Lab er MOVIE PLAYER den første trojanen som er spesielt rettet mot operativsystemet Android. Samme sikkerhetsselskap har tidligere advart mot at særlig Android og Symbian vil bli hackernes fremtidige terrormål.

Googles operativsystem Android bygger på åpen kildekode, noe som har fått flere skeptikere til å hevde at det ikke er like sikkert som andre OS. Det er også fritt fram for hvem som helst å legge ut applikasjoner i Android Market, og app-butikken sensurerer omtrent ikke noe innhold.

Fordelen med et slikt system er imidlertid at det legger opp til økt innovasjon innen applikasjonsutvikling, og at det er et fritt og ufiltrert market. Ulempene inkluderer et stort antall ubrukelige apps, og ikke minst at det er lettere å spre virus.
LES OGSÅ: Android Market åpner for operatørbetaling

Mer om
annonse