Til hovedinnhold
NyhetÅrets produkt 2014

Dette er årets kameraer

Disse produktene imponerte oss mest i 2014.

Shutterstock/ Elnur/ Sony

2014 har vært et svært spennende år for fotoprodukter, kanskje særlig i form av speilløse nyheter. Nå har vi tatt en gjennomgang av alle nyhetene og funnet frem til kremen av kremen.

Få også med deg kåringen av Årets produkt i kategorien lyd og bilde »

Er du ute etter et nytt kamera, er sannsynligheten stor for at du vil bli svært fornøyd med en av årets vinnere.

Årets kompaktkamera

Sony CyberShot RX100 III

Foto: Sony

Selv om kompaktkameraet er på tilbakemarsj, er det særlig én kategori som holder stand: entusiastkompaktene. Disse tilbyr avanserte funksjoner, full manuell kontroll og bildekvalitet som ofte imponerer.

Dette er tilfellet også for årets kompaktkamera, Sony CyberShot RX100 III. Dette er et kamera som retter seg mot kameraentusiaster, og egenskapen som har overstyrt alt annet er at det får plass i lomma.

Øverst på lista over salgsargumenter står en høyoppløselig OLED-søker som spretter ut av kamerakroppen ved behov, 20 megapiksler, stor bakbelyst sensor og ikke minst optikk fra Carl Zeiss.

RX100 III er et kamera som er utrolig gøy å bruke. Det er veldig fleksibelt, og enkelt å tilpasse ulike situasjoner. Vi satte for eksempel veldig stor pris på den vridbare skjermen som gjorde det lett å eksperimentere med ulike perspektiver for bildene våre, uten at vi må skitne til klærne.

Årets speilløse systemkamera

Olympus OM-D E-M10

Foto: Olympus

Olympus OM-D E-M10 er selskapets nye innstegsmodell i OM-D-familien, men det er langt fra et «enkelt» kamera av den grunn. Både innmaten og betjening er delvis lånt av de to langt dyrere modellene E-M5 og E-M1.

Og det er egentlig ingen dum ting: Både E-M5 og E-M1 har høstet mange lovord, også fra oss, både for bildekvalitet og funksjonalitet. E-M1 ble da også av oss kåret til årets speilløse kamera for 2013.

E-M10 er rett og slett veldig mye kamera for pengene. Bildekvalitetsmessig vil du ikke merke stor forskjell fra de dyrere modellene, og kameraet har mange av de samme funksjonene og mulighetene som de andre modellene også. Men da altså til en langt hyggeligere pris. Og det er det vanskelig å ikke like.

Årets fullformatskamera

Sony A7 II

Foto: Sony

Helt på tampen av året kommer Sony med en svært spennende fullformatsnyhet, Sony A7 II. Dette er oppfølgeren til A7, som i fjor nesten nådde helt opp i kåringen om årets speilløse systemkamera. Da var det kanskje ikke rart at vi var nysgjerrige da oppfølgeren dukket opp.

Og A7 II ser virkelig ut til å innfri på alle punkter vi hadde å utsette på forgjengeren. Et nytt grep og omarrangering av knapper gjør at kameraet går fra litt klumpete og uhåndterlig til et kamera som sitter som støpt i hånda og føles som en forlengelse av armen. Kjappere har kameraet også blitt.

Rosinen i pølsa er likevel den innebygde bildestabilisatoren Sony har fått plass til i kameraet. Denne dekker bevegelser fra alle tenkelige retninger og fordi den er innebygget betyr det at den fungerer uansett hvilket objektiv du setter på kameraet.

Dermed blir Sony A7 II det første fullformatskameraet med innebygget femakses bildestabilisator – en kombinasjon som får oss til å sikle over alle mulighetene til fotografering i dårlig belysning. «»

Tek.no kommer de neste dagene også til å kåre Årets produkt i kategoriene data og mobil/nettbrett. Følg med!

Få også med deg kåringen av Årets produkt i kategorien lyd og bilde »

annonse