Tek.no

Nyhet

Her spiller datamaskinen Super Mario på egen hånd – etter bare få forsøk

Se videoen av det fascinerende kunstig intelligens-systemet.

YouTube
22 Juni 2015 09:00

Kunstig intelligens, og kanskje særlig den spesifikke grenen «maskinlæring», er en teknologi som har vist stort potensiale på mange områder. En måte å demonstrere maskiners evne til å lære på er gjennom dataspill, og nå foreligger det et nytt, fascinerende eksemplar av en «spillende datamaskin».

Nettstedet Engadget har plukket opp en sak om et kunstig intelligent system kalt «MarI/O». Programmet er utviklet av en fyr ved navn Seth Bling, som nylig lastet opp en YouTube-video som beskriver virkemåten.

Basert på biologisk evolusjon

Som navnet på systemet antyder er det Mario som står i fokus. Nærmere bestemt laget Bling et program som er i stand til å spille det første nivået i Super Nintendo-spillet Super Mario World – og det på imponerende 34 forsøk.

Det er altså ikke snakk om en form for forhåndsprogrammert gjennomspilling, men derimot en avansert algoritme som lærte helt på egen hånd hvordan man skulle navigere gjennom spillet. Systemet visste med andre ord ingenting om spillet på forhånd.

Utvikleren selv sier systemet benytter noe som heter «nevro-evolusjon», som i prinsippet har mange fellestrekk med biologisk evolusjon. Det vil si at systemet først prøvde ut vilkårlige manøvre for å komme lengst mulig i spillet, og deretter ble de manøvrene som fungerte «valgt» ut av systemet og viderebragt.

Mener teknologien kan simulere en menneskehjerne

Det hele fungerer altså omtrent på samme måte som såkalt «naturlig utvelgelse» foregår i naturen. Etter hvert som MarI/O utvikler seg og lærer å styre Marion-figuren gjennom nivået opprettes det koblinger som tilsvarer «nervetråder» i hjernen, som binder handlingsmønstrene sammen.

Utvikleren av systemet har høye forhåpninger for denne type maskinlæring og mener at det teoretisk sett er mulig å bruke metoden til å simulere en ekte menneskehjerne, men at teknologien simpelthen ikke er kommet langt nok ennå. Hvorvidt han har rett i denne djerve påstanden er nok vanskelig å si.

For flere tekniske detaljer om den litt kompliserte virkemåten til MarI/O-konseptet kan du sjekke ut videoen under.

Utviklingen innen kunstig intelligens kan få dramatiske konsekvenser: Noen mener mennesket i fremtiden vil bli gudelignende roboter »

(Via Engadget)

Les også
Snart kan forskere trolig «laste» hjernen inn i datamaskiner
Les også
– I fremtiden vil mennesket bli en gudelignende kyborg
annonse