Nyhet

Hadde du turt å ta denne heisen?

Den vil etter planen ruve 20 kilometer over bakken.

Planer, tanker eller drømmer om å bygge en heis til verdensrommet er på ingen måte nytt. Mange vil nok kjenne det igjen fra bøker, spill, filmer eller TV-serier. Senest for et år siden snakket også et japansk byggefirma om at en romheis kunne være mulig å få på plass innen år 2050.

Nå kan det se ut til at Japan får konkurranse fra ingen ringere enn Canada. Ifølge BGR har nemlig det canadiske selskapet Thoth Technology tatt patent i USA på sitt unike romheis-konsept.

Heisen skal etter planen bygges 20 kilometer opp i lufta, altså mer enn 20 ganger så høyt som verdens høyeste bygning i dag, Burj Khalifa (828 meter høyt). Hvorvidt den høyden, altså på grensen til Stratosfæren, kvalifiserer som «verdensrommet» kan riktignok diskuteres. Tanken er likevel at toppen av tårnet skal bli en slags base for romskip på vei videre ut i rommet.

Rullebane for romskip på toppen

Rullebane for romskip på toppen av tårnet. . Foto: Thothx.com

Det skyhøye tårnet skal brukes til romturisme, kommunikasjon og produksjon av vindkraft. På toppen er det lagt opp til en slags rullebane for romskip.

– Astronauter skal kunne reise 20 kilometer opp i en elektrisk heis. Fra toppen av tårnet vil romskip få muligheten til å komme ut i bane i ett steg, og de kan fly tilbake for påfyll av drivstoff eller nye oppdrag, sier oppfinner Dr. Brendan Quine i en pressemelding.

Foto: Thothx.com

Foruten å spare rundt 30 prosent på drivstoff, tror Thoth Technology at landingen vil bli langt enklere enn i dag. Tidligere i år mislyktes for eksempel SpaceX med landingen av sin rakett.

– Å lande på en lekter i vannet er en stor utfordring. Å lande 20 kilometer over vannet vil derimot gjøre romfart mer som å ta et passasjerfly, sier administrerende direktør Caroline Roberts i Thoth Technology i pressemeldingen.

Normal flytrafikk går normalt ikke over 15 kilometer over bakken.

Er det mulig?

Obayashis romheis-konsept er nok hakket mer urealistisk. Foto: Obayashi

Romheisen til det japanske byggefirmaet Obayashi viste seg å være fysisk umulig å bygge med dagens teknologi. Den skulle imidlertid være «ankret» hele 96 000 kilometer over bakken, med en romstasjon plassert 35 000 kilometer opp i lufta.

Patentet til Thoth Technology beskriver derimot en helt annen type heis. Siden den «bare» skal 20 kilometer opp i høyden, vil det muligens bli hakket mindre umulig å få til. Oppfinneren hevder i alle fall at det skal være fysisk mulig. Likevel vil et slikt prosjekt koste uhorvelig mye penger, og Thoth Technology har garantert ikke råd til å finansiere det på egenhånd. De har heller ikke gitt uttrykk for at de har noen konkrete planer om å starte en slik utbygging.

De påstår derimot at et slikt tårn vil kunne revolusjonere romfarten for alltid. Dersom de klarer å overbevise blant andre NASA og ESA om det, så kanskje?

Her finner du patentet: USPTO (Søk etter patentnummer 9085897 og trykk «Full Text»)

Hvis du noen gang reiser til verdensrommet, skjer det nok heller på denne måten:
Blue Origin-romskipet skal frakte romturister »

(Kilder: USPTO, BGR, Thoth Technolog)

Les også
Japan vil bygge heis opp til verdensrommet innen 2050
annonse