Til hovedinnhold

Google lanserte Android 5.0 og to nye Nexus-er

Nexus 6 og Nexus 9 blir de første til å kjøre Android 5.0 Lollipop.

Google lanserte onsdag kveld den endelige versjonen av det som til nå har hatt navnet Android L. Denne blir nå hetende Android 5.0 Lollipop.

Samtidig lanserte selskapet tre nye enheter som alle sammen benytter det nye operativsystemet: mobiltelefonen Nexus 6, nettbrettet Nexus 9 og Apple-TV-konkurrenten Nexus Player. De som har Nexus-produkter eller Google Play Edition-enheter i dag, vil få Android 5.0 i løpet av kort tid.

Nexus 6

Den nye mobiltelefonen Nexus 6 er produsert av Motorola, og får en skjerm på hele 5,96 tommer og en oppløsning på 2560 x 1440 punkter. Vi snakker altså om en stor mobiltelefon – en tomme større enn Nexus 5-modellen.

Nexus 6.

Telefonen har en Snapdragon 805-systembrikke med 2,65 GHz firekjernersprosessor. Det er 3 GB arbeidsminne (RAM), og telefonen kommer med lagringsplass på enten 32 eller 64 GB.

Kameraet er på 13 megapksler og har optisk bildestabilisator.

Forhåndsbestillinger av Nexus 6 starter den 29. oktober, og prisen for 32 GB-versjonen ligger på 649 dollar i USA. Norsk pris er ukjent.

Tastaturdeksel er ekstrautstyr til Nexus 9.Foto: Google

Nexus 9

Mens mobiltelefonen Nexus 6 er laget av Motorola, er det HTC som står bak nettbrettet Nexus 9. Nettbrettet har en 8,9-tommers skjerm med oppløsning på 2048 x 1536 punkter. Skjermen er i 4:3-format, noe som kanskje er litt uvanlig for Android-nettbrett. Apples iPad har også 4:3-format.

Nettbrettet drives av en 64-bits Nvidia Tegra K1-brikke på 2,3 GHz, og det er også en Kepler DX1 grafikkprosessor (GPU). Nettbrettet har 2 GB arbeidsminne og 16 eller 32 GB lagringsplass. Det er ikke mulig å utvide lagringsplassen med MicroSD-kort.

Nexus 9 har også et tilhørende tastaturdeksel, som er ekstrautstyr. Dekselet festes med magnet på baksiden av nettbrettet.

Forhåndsbestilling av Nexus 9 starter allerede fredag 17. oktober. Pris er ukjent.

Nexus Player

Med nye Nexus Player tar Google opp kampen mot Apples Android TV. Nexus Player er det første produktet som kjører Googles nye Android TV-plattform. Produktet er produsert av Asus.

Android TV ble annonsert i juni, og via brukergrensesnittet kan du strømme musikk, tv-serier og filmer, eller spille spill.

Nexus Player.Foto: Google

Nexus Player er en rund, liten dings som du plugger i TV-en. Den støtter talestyring, slik at du skal kunne trykke på en knapp på fjernkontrollen og si navnet på filmen du vil se. Nexus Player synkroniserer seg med andre Android-enheter, så du skal kunne begynne å se en film på Nexus Player, og fortsette å se den på for eksempel nettbrettet eller mobilen. Også spill skal kunne synkroniseres mellom enheter.

Forhåndsbestilling av Nexus Player starter 17. oktober. Prisen er 99 dollar, men pris og tilgjengelighet i Norge er foreløpig ukjent.

Her kan du lese testen av forgjengeren Nexus 5 »

Les også
Google Nexus Player: Mediespiller med uforløst potensial
Les også
Sjekk når du får nye Android
annonse