Nyhet

– Vi vil finne liv på andre planeter innen 20 år

NASA er klare med nye, kraftige teleskop.

I kraft av å være jordklodens øye ut i universet har NASA mange spennende ambisjoner, og en av byråets desidert mest krevende målsetninger er å finne liv på andre planeter enn Jorden.

Dette er et tema som ofte kan fremstå som fjernt og abstrakt, men det viser seg nå at NASA faktisk har høyst konkrete planer om å nå dette målet innen overskuelig fremtid. Det kom frem under et arrangement ved NASAs hovedkvarter i Washington nylig.

Under arrangementet klargjorde NASA sine intensjoner om å oppdage andre former for liv ute i universet, noe som primært skal oppnås ved hjelp av avansert teleskop-teknologi som byrået har på trappene.

To avanserte modeller underveis

Nærmere bestemt er det to nye teleskoper som skal gjøre jobben enklere, hvorav det ene har fått navnet «James Webb Space Telescope» (JWST). Dette skal skytes ut i rommet om fire års tid, altså i 2018, og beskrives av NASA som et enormt teknologisk fremskritt.

Det kommende teleskopet James Webb Space Telescope.Foto: NASA

James Webb Space Telescope har blant annet et speil med en diameter på hele 6,5 meter. Til sammenligning har det berømte og velbrukte Hubble-teleskopet et speil på kun 2,4 meter, noe som altså gjør den nye modellen vesentlig mer sensitiv.

I tillegg skal NASA også skyte ut et teleskop i 2017 kalt «Transiting Exoplanet Surveying Satellite» (TESS), med spesialiserte linser som skal lete etter planeter blant flere hundre tusen stjerner.

Sammen skal disse teleskopene fokusere på å studere tusenvis av planeter på en langt grundigere måte enn tidligere, for å avdekke sammensetningen av gasser i atmosfærene og andre forhold. Dette skal igjen avsløre hvorvidt planetene har de riktige komponentene for å danne opphavet til biologisk liv.

Kan finne liv innen 20 år

Dette er selvagt bare første steg, og NASA innrømmer at for å kunne oppdrive mer konkrete tegn på liv trengs det antakelig enda en ny generasjon med teleskoper. Dette ligger ennå et stykke inn i tid, da slike teleskoper vil bli vesentlig større, dyrere og mer krevende å frakte ut i rommet.

Byrået mener likevel at de står overfor et stort gjennombrudd og at det å finne liv på andre planeter nå er godt innenfor rekkevidde. Det er ifølge NASA mulig at det kan skje allerede innen 20 år.

For flere detaljer kan du sjekke ut videoen under, hvor flere sentrale NASA-medarbeidere beskriver planene i detalj, og hvor en god del historie rundt observasjon av det ytre rom også gjennomgås.

Utenomjordisk liv kan være svært vanlig: Frank Drake lagde en berømt ligning for å nøste opp problemstillingen (Ekstra) »

Les også
NASAs nye oppfinnelse fanger opp hjerteslag i ruinene i Nepal
Les også
Romteleskopet Kepler har oppdaget ny planet
Les også
Live: Nå lander snart «Philae» på en komet
Les også
Dette teleskopet skal se tilbake til universets begynnelse
Les også
3D-skrevet rakettdel tålte hele 3300 grader
Les også
– NASAs «umulige» rakettmotor er trolig ikke mulig
Les også
NASA testet «umulig» rakettmotor som ikke bruker drivstoff
Les også
For første gang går et romfartøy i bane rundt en komet
Les også
Denne skal lage oksygen av atmosfæren på Mars
Les også
Med denne «laserdrillen» skal NASA finne liv i vårt eget solsystem
Les også
NASA lar deg 3D-skrive ditt eget «verdensrom»
Les også
Visste du at NASA har et flyvende observatorium?
Les også
Hvor vanlig er utenomjordisk liv?
Les også
Lurer du på hvordan NASA styrer rakettene sine?
annonse