Nå slippes Samsung Galaxy Fold i Norge

Brettemobilen kan forhåndsbestilles fra 11. oktober.

Den mye omtalte brettemobilen Galaxy Fold fra Samsung er endelig på vei til norske butikker. Fra om en drøy uke kan du bestille telefonen, og uken etter kommer den i vanlig salg.

11. oktober er altså datoen forhåndssalget starter, og den 18. oktober starter det vanlige salget.

Les sniktitten på Samsung Galaxy Fold her »

Dyr og uten konkurrenter

Prisen for herligheten er på vanvittige 21.000 kroner. Men da får du også den eneste brettemobilen som så langt har havnet i vanlige butikker over større deler av verden. Galaxy Fold var i utgangspunktet ventet å få flere konkurrenter.

Den mest reelle «konkurrenten» for øyeblikket er kinesiske Royole FlexPai, men den har fått svært blandede reaksjoner, og kommer ikke fra en tradisjonell mobilprodusent. Royole er en skjermprodusent og Flexpai handler nok litt mer om hva selskapet kan gjøre med skjermer enn om mobiler som sådan.

Og du kommer uansett ikke til å finne den på Elkjøp med det første.

Kommer med skjermbyttegaranti

Ettersom Galaxy Fold er en ganske uvanlig mobil, og kommer med en skyhøy pris, har Samsung slengt på et par ekstra fordeler. I USA selges telefonen med ett billig skjermbytte inkludert. Prisen er 149 dollar, eller rundt 1400 kroner.

Her til lands blir det faktisk billigere, i form av at du får et års gratisabonnement på Samsung Care+, som gir deg reparasjon av skade (inkludert skjermbytte) for 579 kroner. Etter året er omme vil tjenesten koste deg 69 kroner i måneden. Dette er imidlertid noe du aktivt må melde deg inn i, og du er nødt til å gjøre det i løpet av 30 dager fra du kjøpte mobilen.

I tillegg følger det også med et par Galaxy Buds og et deksel i aramidfiber.

Huawei har bråstoppet

Huaweis Mate X var den virkelig store konkurrenten som ble ventet for Galaxy Fold, men da Samsung fikk problemer med sin egen brettetelefon utsatte Huawei også Mate X. Etter den tid har Huawei havnet mellom barken og veden, der barken heter Donald Trump og veden heter Xi Jinping.

De to presidentene krangler om handelsforhold mellom USA og Kina, og førstnevnte har erklært at Huawei er en sikkerhetstrussel som ikke uten videre får samarbeide med amerikanske selskaper om å lansere nye produkter. For tiden fungerer Huawei til dels på midlertidige tillatelser til å vedlikeholde eksisterende produkter sammen med sine amerikanske partnere.

Når dette vil løse seg er uklart, men situasjonen har påvirket både helt nye Mate 30 Pro, og tilsynelatende også Mate X som fortsatt ikke har kommet til markedet.

Det har gått rykter om brettemobiler både fra Motorola og Xiaomi, men så langt er ingen av dem lansert. Sistnevnte viste imidlertid frem sin nye og helsprø Mi Mix-telefon nylig, der skjermen går hele veien rundt telefonen, bare avbrutt av en stripe midt på baksiden.

Galaxy Fold når den er sammenbrettet. En mindre og mer tradisjonell skjerm på utsiden lar deg bruke den nesten som en vanlig mobiltelefon uten at den må spre vingene.

Fold måtte også utsettes

Samsungs Galaxy Fold ble forsøkt lansert tidligere i år, men ble raskt trukket tilbake etter at flere telefoner sluttet å virke. Etter å ha redesignet telefonen ble den på nytt vist frem under IFA-messen i høst, før salget av den nye utgaven startet i Korea og for et par uker siden i USA.

Nå åpner altså salget her til lands, og Galaxy Fold står klar til å ta over for Apples iPhone 11 Pro Max med 512 gigabyte som den dyreste «vanlige» telefonen du kan kjøpe. Apples absolutte toppmodell koster drøyt 17.000 kroner. Så for «bare» 4.000 kroner mer får du altså en langt mer futuristisk telefon.

Men husk å ikke bruke skarpe gjenstander på skjermen, og pass på at du ikke har for mye rusk i lommene.

Les også
Ny Galaxy Fold-flause: Nå faller Samsung-logoen av
Les også
Galaxy Fold-skjermen er så myk at du kan skrape den med en fingernegl
Les også
Vi har prøvekjørt «nye» Galaxy Fold
Les også
Huaweis brettemobil kan få nytt kamera før den går i salg
Les også
Samsung skal ha fikset brettemobilen
Les også
Galaxy Fold utsettes stadig
Les også
Viste frem verdens første brettbare mobil
annonse