Til hovedinnhold

Nå skal nok en musikkstrømmetjeneste tilby lyd i HiFi-kvalitet

Ny utfordring for Tidal.

Giganten Amazon har allerede fått noen år på baken som musikkstrømmetjeneste, i alle fall utenfor Norge.

Nå satser de på å lokke til seg også de aller mest kravstore kundene, med lanseringen av et nytt abonnement for strømming i HiFi-kvalitet.

50 millioner låter i «HD»-kvalitet

Det nye abonnement har fått navnet Amazon Music HD, og gir kunder som er villig til å betale litt mer hver måned muligheten til å strømme låter i det selskapet har kalt for «HD» eller «Ultra HD»-kvalitet. Dette er dermed en utvidelse av den standard «SD»-kvaliteten øvrige kunder har tilgang til.

Amazon skal ha over 50 millioner låter tilgjengelig i HD-kvalitet, og «millioner» av sanger klare for strømming i Ultra HD-kvalitet. Med det mener de vel i det minste mer enn én million.

Mens komprimerte sanger i SD-oppløsning strømmes med en bitrate på inntil 320 kbps, har de tapsfrie HD-sporene en høyere bitrate på inntil 850 kbps (16-bit/44,1 kHz) og Ultra HD-sporene inntil 3730 kbps (24-bit/192 kHz). Dette tilsvarer henholdsvis CD-kvalitet og «HiFi»-kvalitet.

Amazon vil bruke FLAC-formatet for all den tapsfrie lyden. Dette formatet pakker sammen lyden på en tapsfri måte når den sendes til datamaskinen din, men bygger den opp igjen i original form når den skal spilles av.

Låner ord fra TV-bransjen

Som du kanskje ser har Amazon lånt litt terminologi fra TV- og filmbransjen for navnene som angir strømmekvaliteten.

Det er fordi selskapet ønsker at også de som ikke har et forhold til mer audiofile termer som HiFi, Hi Res eller tapsfri lyd, skal skjønne tegningen. Amazon ønsker nemlig å tilby den høyere lydkvaliteten til flere enn en liten gruppe HiFi-frelste, som enkelte mener er fella konkurrenten Tidal har gått i.

Den første av de «store»

– Det er en ganske stor greie at vi, som den første av de tre store globale strømmeaktørene, gjør dette, uttaler visepresident i Amazon Music, Steve Boom, til The Verge i forbindelse med lanseringen.

Fra tidligere er det kun Tidal og Deezer som tilbyr tapsfri musikkstrømming, mens markedsledende Spotify ikke har gitt så mye som et pip fra seg på området siden de tok «tempen» på markedet i starten av 2017. Heller ikke Apple Music har så langt vist noen interesse for lyd i høyere kvalitet.

I strupen på Tidal

Av de etablerte aktørene kan særlig Tidal komme til å få merke Amazons inntreden på det tapsfrie strømmemarkedet, da de selv har hatt mye av sitt fokus der.

I forhold til de store aktørene skal Tidal slite med et lavt antall abonnenter. Ifølge interne tall DN har skaffet seg tilgang på i 2018 hadde tjenesten da stått stille på omtrent én million abonnenter i to år.

I mai i fjor avslørte Dagens Næringsliv hvordan Beyoncé og Kanye Wests lyttertall på Tidal var manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger for å øke utbetalinger til de to, som står hovedeier Jay-Z nær.

Økokrim etterforsker for tiden saken.

Amazons musikkstrømmetjeneste er foreløpig ikke tilgjengelig for oss i Norge, men i USA vil «HD»-abonnementet som gir tilgang til tapsfri lyd koste 13 dollar. Det er 7 dollar lavere enn Tidals tilsvarende abonnement der borte.

Oppdatering kl. 10:30: Tidals representant i Norge, Daniel Barhom, presiserer til Tek.no at Tidal tilbakeviser og bestrider funnene i saken til Dagens Næringsliv. Han viser også til en uttalelse fra Økokrim hvor de sier at ingen i Tidal er mistenkt eller siktet i saken.

Etter avsløringene i DN har Tidal truet hele 18 ulike aktører med søksmål, blant annet NTNU og Norge.

Nå vil Spotify slå ned på «familiedeling»:
Vil be om bevis på at man deler adresse »

(Kilde: Variety)

annonse