Til hovedinnhold

Xbox-oppdatering kan gi tregere oppstart

Microsoft vil ha grønnere konsollbruk.

Niklas Plikk, Tek.no
Vegar Jansen

Spillkonsollen Xbox – i hvert fall i form av Xbox One og Xbox Series X|S – skal begynne å ta mer hensyn til miljøet når det gjelder oppdateringer og nedlastinger. Den blir da den første konsollen som passer på karbonavtrykket under bruk, hevder Microsoft.

Dette kommer med en oppdatering som nå i første omgang rulles ut til Xbox Insider-brukere.

At konsollen blir karbonavhengig betyr i hovedsak at den vil forsøke å laste ned og installere oppdateringer når det er større sjanse for at elektrisiteten i strømnettet kommer fra kilder som gir lavere karbonutslipp.

Dette krever dog at det foreligger regionale data som sier noe om dette, og i store deler av Norge er det vannkraft som gjelder uansett.

Men i andre deler av verden kan det bety at konsollen for eksempel vil forsøke å gjøre oppdateringene på dagtid, når det er slikt som vind- og solenergi som i større grad dominerer i strømnettet. Dette i motsetning til å gjøre dette midt på natten, da strømmen kanskje kommer fra kull- eller oljekraftverk i stedet.

Lavere strømforbruk når avslått

Foruten mer miljøbevisste oppdateringsrutiner skal også denne oppdateringen sørge for at både Xbox One og Xbox Series X|S bruker mindre strøm når de ikke er i bruk. Dette gjøres ved at konsollene visstnok skal velge Avslutningsmodus (energisparing) som standard.

Microsoft

Ifølge Microsoft vil dette kutte strømforbruket med opptil 20X sammenlignet med Hvilemodus, mens det fremdeles tillater at konsollen kan ta imot oppdateringer. Men ekstern reaktivering vil ikke fungere, og konsollen vil bruke mer tid på å starte opp igjen.

Microsoft

Dersom Avslutningsmodus passer dårlig, vil det selvfølgelig stadig være mulig å overstyre dette. Og for de som liker Hvilemodus kommer en ny innstilling der man automatisk eller manuelt velger en periode på døgnet hvor konsollen skal være klar til dyst, mens den stenger seg helt ned utenom dette.

For hver enkelt vil slik energisparing høres ut som småplukk, men med mange titalls millioner Xboxer i bruk vil det selvfølgelig utgjøre en forskjell totalt sett.

Det bør også nevnes at Microsoft allerede har implementert lignende funksjonalitet i Windows Update for Windows 11, versjon 22H2.

annonse