Hevder 99 prosent av privateide elsparkesykler er uforsikret
Forsikringsbransjen advarer.
Snart to uker inn i 2023 har nok de fleste kommet seg etter nyttårsfeiringen, og nå som vi i tillegg er inne i en periode med litt mildere vær kan det så avgjort friste å bevege seg utendørs igjen.
Men så veldig mange private elektriske sparkesykler vil du nok ikke se. Selv ikke i områder som akkurat nå har bar asfalt. For av de flere hundre tusen elsparkesyklene som for er i privat eie – der de fleste for tiden står i garasjer, boder og kjellere – er kun rundt én prosent forsikret, mener If Skadeforsikring.
Enn så lenge er det nemlig kun litt over 1500 sparkesykler som er dekket gjennom If, og konkurrenten Gjensidige melder om tilsvarende tall.
– Ut fra hva vi har sett i markedet så langt, er det god grunn til å tro at det totalt kun kan være rundt 6000 til 7000 forsikringspliktige elsparkesykler i Norge som nå er dekket etter samferdselsmyndighetens krav. I beste fall, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Siden elsparkesykler ikke er registreringspliktige, og dessuten har vært solgt gjennom mange forskjellige kanaler, er det ingen som helt har oversikt over hvor mange slike motorvogner som faktisk er i privat eie. Men bransjen selv har de par siste årene rapportert om et par hundre tusen solgte eksemplarer – hvert år.
– Det er derfor grunn til å tro at vi snakker om minst en halv million privateide elsparkesykler som må ha denne pliktige ansvarsforsikringen for å kunne brukes lovlig, sier Clementz.
Venter på våren?
At 99 prosent av alle privateide sparkesykler stadig er uforsikret ser If som et dårlig tegn.
– Selv om det er vinter ennå, tror vi dessverre at disse tallene er en indikasjon på at en svært høy andel ikke vil følge myndighetenes pålegg og skaffe seg forsikringen når snø og is forsvinner, sier Clementz i If.
Kollegaen i Gjensidige virker på sin side ikke like pessimistisk.
– Våre tall tyder også på at de fleste sparkesykler er uforsikret. Det er sannsynligvis mange som tenker at de kan vente med å forsikre sykkelen til snøen smelter og grusen er feid vekk, skriver kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige til Tek.no.
Kan få erstatningskrav på millioner
Å kjøre elektrisk sparkesykkel eller annen liten elektrisk motorvogn som ståhjuling eller elrullebrett uten ansvarsforsikring kan bli dyrt. Veldig dyrt.
Ikke bare risikerer du bøter dersom du blir tatt, men er du riktig uheldig og skader andre eller andres eiendom, risikerer du i verste fall å få erstatningskrav som kan komme opp i mange millioner kroner.
Merk at forsikringsbransjen selv naturlig nok anbefaler oss å ha alle slike kjøretøy forsikret året igjennom, selv om det strengt tatt ikke er krav til forsikring så lenge den ikke er i bruk og oppbevares slik at den ikke kan forårsake skade.
Men det er et problem at svært mye kan defineres som «bruk». Dette ifølge Juridisk fagsjef i Trafikkforsikringsforeningen, Rebecca Bruun.
– Bruk innebærer så mye mer enn «kjøring». For eksempel er ladning ansett som bruk. Dersom du sitter på den, leker med den eller flytter på den kan dette også anses som bruk, skrev Bruun til oss i en e-post nå på nyåret.