Nyhet

Har laget maling som «kjøler» huset ditt

Kan erstatte aircondition i enkelte hus.

Ved Purdue-univeristet i West Lafayette har de nå utviklet verdens hviteste maling. Oppfinnelsen er nylig registret hos Guinness World Records og skal være den første malingen som kan kjøle huset ditt i sommersolen, melder USA Today News.

Det skal angivelig ha tatt rundt syv år å utvikle malingen for professor Xiulin Ruan og hans studenter. Bakgrunnen for prosjektet var å gjøre hus mer motstandsdyktige mot den stadig økende globale oppvarmingen.

Malingen reflekterer hele 98,1 prosent av alle solstråler som treffer overflaten. Det betyr at du får en kjølende effekt, der omgivelsene er varmere enn overflaten på malingen.

Mens tradisjonell maling har en refleksjonsverdi på mellom 80 og 90 prosent, og da oppfører seg motsatt ved å få en varmere overflate.

Les også
USA skal ha lettet litt på Huawei-restriksjonene: Får kjøpe brikker til bruk i biler

Kan erstatte aircondition for mange

Norge er nok neppe det første landet som er tiltenkt denne malingen, men generelt så vil den altså kunne komme til god nytte i områder hvor solen varmer store deler av året.

Malingen skal nemlig kunne kjøle opp mot 10 kW på et 92 kvadratmeter stort tak. Og det skal angivelig være bedre enn hva en typisk aircondition kjøler i et hus. Og med det vil man kunne redusere utslippene av C02, siden husholdningen vil bruke mindre strøm når solen står på som verst.

Les også
Beste aircondition 2021: Aircondition for deg med større behov

Samarbeid med malingsaktør

For å komme frem til denne malingen har de tatt i bruk bariumsulfat, som normalt brukes i blant annet noe kosmetikk eller fotopapir. Ved å lage malingen så hvit så har forskerne altså oppnådd imponerende refleksjonsegenskaper.

Det nye rekordproduktet er ennå ikke å få kjøpt i butikkene, men planen er å starte opp produksjon av den. Universitet har nemlig slått seg sammen med en kommersiell aktør som livnærer seg av å selge nettopp maling, og patentet på løsningen skal allerede være sendt inn.

Men hva den nye, rekordhvite malingen i så fall vil komme til å koste er ikke kjent.

annonse