NostalgiCoax-nettverket: 10BASE2

Alle kjipe nettverks onde mor

Alt var ikke bedre før.

Det er på slutten av 90-tallet, og vennegjengen sitter og spiller Carmageddon, det ultravoldelige bilspillet som har gått som en farsott over verden. Gjengen storkoser seg, og hver gang en av dem greier å krasje en av de andre ut av veien sitter latteren løst.

Plutselig er det en som må hjem, og fortvilelsen lyser ut av øyene på de andre. Nettverket! Hva med nettverket? Nettverket er nesten dømt til å falle ned, og de som er igjen står foran en solid jobb med å få det opp igjen.

En hodepine av de sjeldne

Det er ofte man hører utsagn om at alt var mye bedre før. Greit nok, en del var sikkert bedre før, men dette gjelder i alle fall ikke for 10BASE2. Det er navnet på det det mest utbredte av de gamle coax-baserte nettverkene, og at dette ikke var bare herlig, var noe som vennegjengen raskt fikk erfare.

Dette var en nettverksteknologi som var høyeste mote på 80-tallet, og det var med oss et godt stykke inn på 90-tallet også. Teknologien fungerte greit nok på et par – tre maskiner, men var overhodet ikke egnet for skalering.

Selv om det på 90-tallet fantes mer stabile nettverk var det nemlig mange som fremdeles brukte det gamle coax-baserte systemet fra 80-tallet. Pris må ha vært en viktig faktor – det var i alle fall ikke mange andre grunner, når det fantes langt bedre alternativer.

Typisk nettverkskort, med mange T-koblinger. I normal bruk var det én T-kobling per nettverkskort.Foto: Shutterstock

Ting var ofte mer kronglete før, og det var i alle fall ikke like strømlinjeformet som det er i dag. Og kanskje spesielt det å sette opp nettverk var en selsom affære. For det første var det ingen enkel innebygget funksjonalitet i operativsystemene som fantes da, og spillene var ikke beregnet brukt over et LAN.

Skulle man spille over LAN på den tiden måtte man først kjøpe seg et nettverkskort, og det kunne være en dyr greie. På slutten av 90-tallet måtte du ut med 400 kroner for et nettverkskort av billigste sort, og ville du kjøpe deg ut av driverproblemer og ha et litt mer stabilt kort ble det raskt en tusenlapp.

Når kortet endelig var i maskinen måtte du sette det opp. Mange vil sikkert nikke anerkjennende til det å rette opp i IRQ-konflikter, noe som kunne være et skikkelig herk i gamle dager. Dette gikk på at de ulike komponentene i datamaskinen hadde forskjellige IRQ-adresser, og om du fikk nettverkskortet til å fungere kunne du for eksempel plutselig få trøbbel med lydkortet, siden det fort kunne okkupere samme IRQ. Etter litt prøving og feiling på adressene fant de fleste vel likevel ut av floken.

Sårbar kobling

Foto: Shutterstock

Vel fremme der man skulle sette opp nettverket startet en ny utfordring. 10BASE2 baserte seg ikke på en løsning tilsvarende den vi har i dag. Signalet i coax-teknologien ble nemlig sendt fra fra maskin til maskin i nettverket, i en eneste lang – og gjerne sårbar – seriekobling. I dag sendes signalene inn til en sentral enhet, typisk en switch, som så har kontrollen på enhetene i nettverket.

Livsnerven som gikk mellom maskinene bestod rent fysisk av en coax-kabel. Kabelen gikk altså fra maskin til maskin, og selv om kabelen rent fysisk passet på nettverkskortet var det dessverre ikke så lett. Neida, du måtte sette på T-koblinger på nettverkskortet ditt, slik at signalet også kunne sendes videre til neste datamaskin. Dersom du var siste maskinen i rekken måtte du sette på en terminator på T-koblingen.

Selv om den fysiske koblingen var på plass, etter alle kunstens regler, var du på ingen måter garantert en smertefri opplevelse. Ofte var det slik at maskiner ikke så hverandre, til og med kunne det være slik at maskinene på hvert ytterpunkt så hverandre, mens de i midten stod alene i mørket. Skrudde noen av en maskin midt i nettverket risikerte man også at det hele falt ned. Dette gjorde feilsøking i større nettverk til et sant mareritt.

I tillegg kunne du oppleve en del trøbbel i forbindelse med de ulike protokollene som var i bruk. Noen maskiner kunne se hverandre via TCP/IP, mens byttet man til NetBEUI kunne det være andre maskiner som så hverandre. Det hele var kort og godt et sjansespill, og om du hadde flaks kunne et fungerende nettverk for en håndfull maskiner være oppe på et par timer. Med litt uflaks tok det isteden mange timer, hvis det da i det hele tatt gikk, med stadige frafall underveis.

Deilige T-koblinger, for dem som liker IT-relaterte lidelser.Foto: Shutterstock

Prisen var det eneste positive

Den store fordelen med coax-nettet var uten tvil at du ikke trengte en dyr hub eller switch. For vennegjenger var det dermed en enkel innfallsport til nettverkets gleder, siden alle selv kunne stå for det de trengte, nemlig én kabel, ett T-ledd og én terminator. I tillegg var den lenge det eneste alternativet, og for bedrifter som allerede brukte 10BASE2 var det enkelt å fortsette med det. Likevel var ulempene såpass mange at 10BASE2 forsvant som dugg for solen da 10BASE-T-utstyr begynte å falle litt i pris.

Nettverk med maskiner satt opp med 10BASE2 var seriekoblet, og avhengig av at alle fungerte. Det nyere systemet var langt enklere å få til å fungere.Foto: Hardware.no

10BASE-T baserte seg på noe som het TP-kabler, og en sentral enhet som styrte nettverket, være seg en hub eller en switch. Derfra gikk det kabler ut til hver enkelt enhet i nettverket. Det ble riktignok litt større jobb å trekke kabler, men det fikk du godt betalt for med både bedre brukervennlighet og enklere feilsøking.

Den dag i dag bruker vi de samme fysiske kablene, og kontaktene ser kliss like ut. Ytelsen er derimot kraftig forbedret. 10BASE-T hadde den samme teoretisk ytelsen som 10BASE2, men hadde den fordelen av at trafikken kunne gå mer direkte, og ikke via alle de andre maskinene i nettverket.

Noe senere kom 100BASE-TX, med en ytelse på gode 100 Mbit/s, noe som stort sett holder ganske greit den dag i dag. I dag er det likevel 1000BASE-T som setter standarden, med 1000 Mbit/s. Dette er det du får på tilnærmet alle nettverksprodukter, det være seg rutere, hovedkort eller NAS-bokser.

Nei, vi skal være glad verden går fremover, og kanskje spesielt innen nettverk.

Har du en morsom eller traumatisk opplevelse relatert til det gamle coax-nettverket? Del gjerne i forumtråden under.

Gjengen i BitBoys er heller ikke sånt vi husker med glede:
Vidunderskjermkortet alle ventet på »

Les også
Derfor er det en dårlig idé å putte harddisken i fryseren
Les også
Slik blir NAS-en tilgjengelig fra hele verden
Les også
Det er skremmende lett å cracke trådløse nett
annonse