Nostalgi

Vi åpnet en Mac fra 1990 med brekkjern

Og det var ikke mye der som minte oss om dagens datamaskiner.

Vi bruker jernet

Mens testsjefen var langt utenfor slagvidde på Computex-messen i Taipei, så vi som var igjen på kontoret vårt snitt til å kidnappe hans første kjærlighet, en Macintosh Classic 1990-modell. Denne har i en årrekke bydd seg frem på utstillingsplass her på kontoret med en IKKE RØR-lapp i ekte Onkel Skrue-stil ikke langt unna. Vi ville likevel gjerne sjekke hva som befant seg på innsiden av denne klassiske Mac-en – som ansees å være den første «budsjettvennlige» maskinen Apple laget.

Macintosh Classic kostet rett under 1000 dollar da den landet i butikkene på begynnelsen av 90-tallet. I dag tilsvarer dette at du skulle gått på butikken og kjøpt en datamaskin for 11 400 kroner, og til å være tidlig i dataalderen – og et Apple-produkt – var ikke det regnet som så alt for ille.

Brekkjernet måtte til for å slite de to kabinettdelene fra hverandre.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Dermed florerer det også av maskinene på loft og i samlerhjem rundt om i verden, og selv om enkelte Apple-datamaskiner går for rekordsummer på auksjoner, krysser vi fingerne litt for at vi ikke begår en dødssynd når vi nå spretter den i to – med et brekkjern.

Den viktige innsiden

Jobs lærte allerede fra barnsben av at konstruksjonen og designet på innsiden var like viktig som det på utsiden. Dette tok han med seg da han egenhendig inntok sjefsstolen og bygget sine Macintosh-maskiner hos Apple, selv om den absolutt ikke var utformet for å åpnes av noen andre enn Apple-personale.

Dette er svært tydelig, for det å åpne en Macintosh Classic er ikke gjort med en vanlig skrutrekker. Bare fire torx-skruer i bakenden står mellom oss og det Jobs selv ikke ønsket at noen skulle få se. Men det hele krever spesialverktøy. Mens de to skruene i bunnen er enkle å få has på, er det nemlig verre med de to i topp. Disse sitter langt inne i bunnen av et omtrent 15 centimeter langt hull, og krevde dermed en rimelig lang skrutrekker.

Bare fire skruer står mellom deg om innsiden, men du må ha en laaaaang Torx-trekker for å komme i mål.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Når skruene var løse satt imidlertid de to delene som utgjør kabinettet til maskinen fortsatt som limt sammen. Vi klødde oss litt i hodet. Hadde Jobs gått bananas med superlim for å beskytte den hellige innsiden? Vi fant verken spor av lim eller andre hindringer, og med den dypeste respekt for Mac-en trakk vi med forsiktighet frem kontorets beste våpen: et solid brekkjern signert Nvidia. Med dette lirket vi front- og bakende fra hverandre, og kunne raskt trekke bakdekselet vekk fra komponentene det har skjermet for solen i snart 24 år.

I blanke messingen

Katodestrålerøret, som er den lange sylinderformede delen av skjermen, har svært farlige spenninger i seg. Om maskinen har vært påslått er det, med mindre du vil ende opp med Einstein-frisyre, derfor greit å vente en stund før du plukker rundt i nærheten av denne. Spenningen kan nemlig holde seg inne i røret i flere timer etter at strømmen er koblet ut. Vår maskin har imidlertid ikke vært i aktiv tjeneste på mange år, så vi rotet litt rund med det samme før vi løste ut hovedkortet som vi fant helt nederst i maskinen.

Macintosh Classic i bare messingen.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no