Nettmøte

– Vi har en rosa caps for dem som tabber seg ut

Drift- og utviklingsavdelingen til VG stilte til nettmøte.

VG er ikke bare Norges største nettavis, de er også Norges største nettsted, med rundt 1,4 millioner unike daglige brukere. På dager der det virkelig står på må nettsiden servere 60 millioner sidevisninger. Det er ekstreme mengder, og for å ta dette unna knirkefritt står et arsenal av servere klare døgnet rundt.

Gjengen som har ansvaret for at VG går rundt på nett hver eneste dag består av et 20-talls drift- og utviklere. Torsdag 27. mars stilte sjefen deres, IT-driftssjef Audun Ytterdal, og señor-utvikler Andre Roaldseth til nettmøte her på Hardware.no.

Ytterdal har selv laget trendanalyseverktøyet Munin, mens Roaldseth har vært med siden Nettby-tiden. VG drifter og utvikler nettsidene sine på egenhånd, og de har utviklet en rekke redaksjonelle produkter som har fått solid anerkjennelse rundt om i landet – for eksempel haikesentralen, VG Live og «brannbil-Norge».

Nettavisen har også vært sentral i utviklingen av Varnish, en helnorsk teknologi som i dag brukes av nettkjemper som Facebook og Twitter »

Nå kan du lese hva de svarte

Drift- og utviklingsavdelingen har nå svart på Hardware.no-lesernes spørsmål om alt fra serveroppsett til hvordan de jobber med de forskjellige prosjektene – til hvordan man sveiser en aluminiumsbåt.

Les svarene nedenfor:

 • IPv6 DDoS
  Forfatter: Anders J
  Spørsmål:
sitat"Hvilken strategi har dere for DDoS beskyttelse av IPv6 spesifikke angrep?"

Heisann Anders! Vi var vel det første store ikke-tekniske nettstedet som støttet IPv6 (såkalt dualstacking). Vi terminerer all IPv6 direkte i lastbalanserene våre og bruker ikke ipv6 bakover i stacken vår. Lastbalansereren NAT'er og tar seg av av det meste av TCP og ICMP-angrep. Vi sperrer UDP langt ute på edge-routerne til de to hosting providerene våre. Men når du sier det så må vi muligens sjekke om vi også sperrer udp på IPv6 :-) der ute. DDOS over http blir så langt det lar seg gjøre håndtert i Varnish.

 • Chromecast for vgtv
  Forfatter: Andreas
  Spørsmål:
sitat"Hei Vil vgtv bli tilrettelagt for avspilling på chromecast fra nettbrett og mobil? Vil øke bruken av vgtv en hel del for meg hvertfall."

Vi har en prototype som fungerer, skrevet av @rexxars hos oss, som også har laget XBMC-støtten. Litt usikker på når og i hvilken form den kommer ut. Men vi jobber iallefall med saken :-)

 • Tig, Mig eller Mag
  Forfatter: Rom 404
  Spørsmål:
sitat"Til señor Roaldseth. Jeg har en alubåt hvor skroget er i 5mm alu. Var uheldig og traff en brygge litt hardt i fjor, og tenkte nå å skjære ut den verst skadde biten, og erstatte med ei ny alu-plate. Men hvilken sveisemetode ville du anbefale?"

Jeg ville helt klart gått for TIG med wolframelektrode for dette. Du kan også bruke MIG, men med TIG så du har bedre kontroll over varmen. Siden aluminium ikke har noe indikasjon av varme gjennom fargeendring så vil du veldig fort påføre store mengder varme med MIG. For mye varme vil kunne gi deg spenninger i aluminiumet som kan gi deg bulker og større problemer enn du allerede har :) Sliper du en grad på alu-plata så skal du klare å få god sammensmelting uten bruk av tilsats. Et apparat med pedal for å justere strøm er veldig hendig når man skal sveise aluminium slik at du kan starte hardt for å penetrere oksidbelegget og gå ned når du har begynt å få sammesmelting.

 • Utdannelse
  Forfatter: Ronald Nilsen
  Spørsmål:
sitat"Hei! Hvilken utdannelse har dere, og hva anbefaler dere for å jobbe innen utvikling på likt nivå som dere?"

IT-utdannelse er ikke det vi vektlegger tyngst når vi ansetter folk. Spørsmål vi stiller er heller av typen: * Hvor mange datamaskiner har du hjemme eller i en sky og hva gjør de? * Har du konto på Github? * Ligger det noen kule prosjekter der? * Når var første gangen du gjorde noe interessant på en datamaskin? * Har du bidratt i noen open source prosjekter? * Hvordan går du frem når du skal løse et problem? Når det er sagt er god IT-utdannelse er veldig bra og lærer deg mye. Først og fremst måten å strukturert, i en gruppe, tilnærme seg, og jobbe med problemer på. Vi har både folk med IT-master, og folk uten IT-relatert utdannelse overhodet. Audun har Mastergrad i IT fra Oslo/Brisbane (samt en smule dysleksi Andre er Automatikkmekaniker (Sveiser) Hvis man skal lære seg utvikling og drift vil jeg anbefale UiO, NtNU og HiO samt HiA i Grimstad.

 • Refresh
 • Forfatter: Odin
 • Spørsmål:
sitat"Hvorfor bruker dere auto-refresh på VG.no? Det er enkelt og greit veldig irriterende, og det må finnes en bedre måte å gjøre det på."

Årsaken er at forsiden endrer mer eller mindre kontinuerlig. Vi ønsker at folk der ute som har forsiden oppe til en hver tid skal ha den nyeste versjonen av siden. Kom gjerne med forslag til hvordan det ellers burde være.

 1. "puppebilder"Forfatter: UtviklerenSpørsmål:
sitat"VG som de fleste andre nettaviser prøver jo å skape klikk ved å bruke sexy bilder når det er mulig å ha den minste relevans. Har dere testet med hvor god effekt slike bilder gir på trafikken? Det burde jo kunne testes med å ha to versjoner av forsiden med to forskjellige bilder hvor lenkene er litt annerldes som dere kan hente statistikk fra loggene."
 1. Svar:
 2. Frontredigererene våre har veldig gode verktøy for å se i realtid hvordan fronten fungerer. Det viktigste her er nok et heatmap som viser en sampling av hvor og på hvilke saker folk klikker. Fronten oppdateres veldig ofte, gjerne rundt 5-10 ganger i minuttet, basert på hva som skjer i nyhetsbildet og hvordan "miksen" av innhold blir. Redigererene prøver hele tiden å blande ulike typer innhold for å unngå få store blokker om samme tema. Vi har også http://mestlest.vg.no/ hvor alle kan gå inn å se hvilke saker som går best akkuratt nå. Vi gjør også tidvis A-B tester, men det er stort sett mer på navigasjonsflyt.
 3. Mine spørsmålForfatter: MerkoSpørsmål:
sitat"Hvilke programmeringsspråk bruker dere? Nye funksjoner og tjenester Hva skjer med utviklingen fremover? Hvordan fungerer VG.no? Hvordan er dere sikret mot angrep? Når har dere størst trafikk?"
 1. Svar:
 2. Du stiller ganske mange spørsmål i ett, jeg skal prøve å svare på så mange som mulig av de. Vi utvikler først og fremst i PHP. Utviklingen vi ser framover er at trafikken beveger seg mer og mer over på mobile plattformer og at realtidsdekning av hendelser blir viktigere og viktigere. Å skrive en artikkel en gang og være ferdig med den er noe som tilhører papiravisen, nett krever kontinuerlig kultivering av innholdet. Derfor ser vi også at vi beveger oss i en retning hvor vi gjør mer og mer i nettleserne så JavaScript og ytelse i nettlesere blir viktigere og viktigere. VG benytter seg av to adskilte hostingleverandører med to Big-IP F5 lastbalanserere i forkant. Dette gjør oss ekstremt robuste mot DDoS-angrep, og vi har ikke vært nede på grunn av DDoS på flere år. Vi har også flere ganger hjulpet andre norske medier med å håndtere DDoS-angrep ved at vi slipper de inn på riggen vår. Trafikkmønsteret varierer gjennom dagen, men totalt sett har vi absolutt mest trafikk mellom 09 og 15 som når toppen rundt lunsjtider. Vi kan også se hopp i trafikken 06:00, 06:30, 07:00, 07:30, 08:00 og 08:30 ettersom det første folk gjør er å sjekke VG med mobilen. Om morgenen er det mest trafikk fra mobiler, dagtid er det størst trafikk fra PCer og ut på kveldinga kommer mobil og tablet sterkt tilbake.
 3. Nettleser kompatibilitet/fall-back og utfordringer med mobil/nettbrett kompatibilitetForfatter: Bjørn-Tore LundSpørsmål:
sitat"Hei Ytterdal og Roaldseth! Finner utviklerne det problematisk å utvikle siden med html5/css3 på grunn av mange eldre brukere som sitter med ut-daterte nettlesere som ikke støtter kode? Ønsker dere selv å oppgradere den visuelle presentasjonen, og er det eventuelt planer om det? Videre lurer jeg på hva dere erfarer med problemer rundt alle de ulike enhetene besøkende kommer med. Det er trolig utfordrende med alle de ulike skjermstørrelsene og nettleserne som kommer med disse. Har det vært vurdert å ta i bruk RWD(responsive web design) for oppdaterte enheter, med eventuell fall-back til .mobil, .tablet og gammelt utseende? På linken her ser du for eksempel at artiklene blir ujevne på min notepro 12.2 på .tablet visning, enkle fiks kan gjøre det mer behangelig. - https://www.dropbox.com/sc/h5qtcrk5gg7i6r4/fQMz_8Od84 Også kort, føler dere det er nødvendig med javascript for reklamen i dag, eller kunne dere ikke bare utnyttet css3 bedre?"
 1. Svar:
 2. Vi lanserte en helt ny teknisk plattform, med en betydelig ansiktsløfting i går :) Plattformen er bygget som en responsiv løsning, men på grunn av måten VG er organisert og selger annonser har vi måtte låse oss til tre ulike bredder (mobil, tablet og desktop). Vi jobber med å utarbeide nye annonseformater som lar oss være helt responsive og utnytte alle skjermflater maksimalt. Annonsemateriellet kommer fra eksterne annonsebyråer hvor vi ikke kan detaljstyre hvordan de blir produsert. Vi prøver å hjelpe byråene til å produsere bedre, raskere og lettere materiell. Det gjør vi gjennom å lage regler som begrenser hvor mye animasjon de får gjøre i JS, vi samarbeider med Finn om et valideringsverktøy (https://github.com/gardr/validator) som gir rapport på ytelse og sikkerhetsproblemer. VG har også startet et internt selskap, Tactus, som produserer annonser med det målet at vi skal heve kvaliteten på annonsene og utarbeide verktøy og standarder som gjør bransjen som en helhet bedre.
 3. vg suger dritt, hva vil dere gjøre for å bedre dette?Forfatter: marcus pedersenSpørsmål:
sitat"tittelen"
 1. Svar:
 2. Vi representerer bare den tekniske delen av VG. Vi driver med kontinuerlig forbedring av det tekniske av produktet, og lanserte i går en helt ny skinnende teknisk løsning for vg.no. Det var på høy tid, den gamle hadde vel rundt åtte år under beltet og begynte å rakne i alle bauger og kanter. Nå står vi mye friere til å gjøre forbedringer og gjøre vg.no kjappere, mer brukervennlig og penere :)
 3. FonterForfatter: Jørn S EriksenSpørsmål:
sitat"Hadde det blitt mindre pes for serverene om VG hadde benyttet færre fonter ?"
 1. Svar:
 2. Nei, det har nok ikke noe impact. Alle fonter vi bruker er såkalte "web safe"-fonter vi kan stole på at leserene våre allerede har innstallert lokalt hos seg. Eneste unntak er fronten på Android hvor vi må bruke en custom webfont som er metric-compatible med Times New Roman. Fonten Android normalt ville brukt blir tidvis noen pixler for bred og da ser fronten vår veldig rar ut. Fonten vi leverer blir cachet så lenge som mulig på mobilene så den utgjør en bortimot usynelig mengde av totaltrafikken vår.
 3. Valg av teknologiForfatter: AndersSpørsmål:
sitat"Hei! - Hvilket operativsystem kjører serverene deres (distro)? - Webserver (Apache / nginx / ?)? - Andre viktige komponenter? - Bidrar dere tilbake til de (eventuelle) open source-produktene dere benytter? Hvilke IE-versjoner støtter dere? Har dere satt i gang noen tiltak for å dytte/tvinge brukere over på nyere versjoner / andre nettlesere? Takk for at dere stiller til spørsmål!"
 1. Svar:
 2. Skal vi se. Akkurat nå er det ca 198 servere som kjører centos. Vi har en 5-6 maskiner som kjører ubuntu, og vi har en windowsboks. Vi har tidligere også hatt debian og freebsd, men for øyeblikket er det ingen slike. Vi bruker stort sett Apache som webserver, men vi har også nginx og lighttpd for statisk innhold og endel node.js-servere (f.eks mestlest.vg.no) Flyten i riggen vår er sånn ca dette. Din Browser -> round robin DNS -> BGP-Routing -> (Nettet til Availo Nettet til Redpill Linpro ) -> En av to F5 BigIP Lastbalanserere -> 1 av 6 varnish-servere -> (apachenginxlighttpdnode.jssomethingelse) -> (memcachemysqlmongodbredis) Maskinen er stort VM'er som flyter mellom Availo og Redpill Linpro oppå et NetApp Metrocluster som leverer NFS Om vi contributer til Open Source? Ja Vi startet Varnish-prosjektet. Det er nok det største bidraget. Videre har vi har en github-konto https://github.com/vgnett Der ligger det blandt annet en Apachemodul for å gi riktig IP bak lastbalansere, og noen chef/knife plugins I tillegg har vi et polsk kontor som har lagt ut endel annet snask https://github.com/Schibsted-Tech-Polska Utover det har de ansatte her endel private prosjekter på si Jeg @auduny var med å starte Munin http://munin-monitoring.org/, selv om det er lenge siden jeg har gjort noe aktivt der. Christere @cogocogo har laget IMBO som vi bruker https://github.com/imbo @einaros har en bråte med node.js-moduler Og nok mange andre jeg har glemt
 3. UtdanningForfatter: Ole MathiasSpørsmål:
sitat"Hvilken utdanning har dere i drift- og utviklingsavdelingen hos VG?"
 1. Svar:
 2. Se det andre spørsmålet om utdanning
 3. Hviken CMS bruker dere på vg.no ?Forfatter: Sven AreSpørsmål:
sitat"Som tittlen sier. Hviken CMS bruker dere på vg.no og hvor lang tid brukte dere å skinne den?"
 1. Svar:
 2. For produksjon og publisering bruker vi en eldgammel løsning som heter Edrum. Den er heldigvis veldig nær å møte sin skaper og i løpet av mai bytter vi til DrPublish som er en løsning vi har initiert og vært med på utvikling av siden starten. Vi har sett på mange eksisterende CMSer for nyhetsbransjen, men mener de fleste av de er for gammeldagse og ikke vil støtte hvordan vi ønsker å drive journalistikk i tiden framover, derfor har vi valgt å bygge den selv. I går lanserte vi en ny teknisk plattform for visning av artikler, som vi også har bygget selv. Den er bygget primært med PHP og gir oss veldig stor fleksibilitet til å vise forskjellig innhold på forskjellige devicer og innholdstyper.
 3. KantinematForfatter: TuridSpørsmål:
sitat"Hei! Jeg har hørt særdeles mye skryt om VG-kantina, kan dere begge si litt om laksen i kantina?"
 1. Svar:
 2. Laksen har iallefall vet et tilfelle vært legendarisk god. De som ikke har jobbet andre steder før VG klager på kantina. Alle de som har jobbet andre steder synes kantina er langt over gjennomsnittet :)
 3. Kommentarfelt nattstengtForfatter: Henrik BruåsdalSpørsmål:
sitat"Hei! Hvorfor stenger dere kommentarfeltene fulllstendig om nettene? Jeg skjønner at dere ikke vil la folk poste nye kommentarer siden de da vil kunne ligge ut ganske lenge uten at moderator får sett det. Men kunne dere ikke latt det være mulig å lese kommentarer i det minste?"
 1. Svar:
 2. Kommetarfeltene blir stengt på grunn av modereringshensyn. Vi kunne nok som du sier latt de være lesbare, men enn så lenge har vi valgt Facebook som teknisk plattform for kommentarer. Det setter en del begrensninger på hva vi kan gjøre og ikke gjøre.
 3. CachingForfatter: MikaelSpørsmål:
sitat"Hei, Hvordan blir innholdet cachet på serverne deres og levert til brukere? Hvilke system blir brukt her?"
 1. Svar:
 2. Vi bruker primært to cacheløsninger. Den ene er memcached og den andre er Varnish. Memcached er en relativ dum cache hvor vi kan putte hva som helst inn og holde det i RAM. Varnish er en HTTP cache som i sin tid ble startet av VG (http://www.hardware.no/artikler/varnish-software/158161). Vi putter nesten alt innhold inn i Varnish. Akkuratt nå leverer vi rundt 4000 req/s per Varnish, men har i perioder med mye trafikk sett peaks rundt 20.000 req/s per Varnish.
 3. rm -rf /Forfatter: Liv ErnaSpørsmål:
sitat"Hei! Har dere noen gang gjort en tabbe på vg drift? Som for ekseml rm -rf / som root?"
 1. Svar:
 2. Ja. ^c^c^c^c^c^c^c^c^c Vi har en rosacaps som går på rundgang når man har tabbet seg ut. http://t.co/w3NV8kuJZr Det er jo ikke gøy å ende med denne på hodet for ofte, men har man ikke hatt den på iallefall en gang i løpet av et år bør man kanskje være litt mer på. :-) Forøvrig har vi også en magikerhatt og en anleggshjelm som brukes når man enten må jobbe med noe veldig magisk, eller må rydde opp etter andres rot. Vi har også innkjøp av Cowboyhatt på tapetet av naturlige årsaker.
 3. FremkomstmiddelForfatter: JauSpørsmål:
sitat"Audun: Hvor mange hjul bør ett ultimat fremkomstmiddel ha?"
 1. Svar:
 2. Unicycle FTW
 3. RefreshForfatter: OdinSpørsmål:
sitat""Årsaken er at forsiden endrer mer eller mindre kontinuerlig. Vi ønsker at folk der ute som har forsiden oppe til en hver tid skal ha den nyeste versjonen av siden. Kom gjerne med forslag til hvordan det ellers burde være. " Hvorfor ikke ha et script som etter x-antall sekunder henter en hash som identifiserer innholdet. Om det er noe som er endret kan dere da bruke js for å endre innholdet dynamisk, eller gi brukeren informasjon om at siden er oppdatert. Det at siden oppdateres automatisk gjør brukeropplevelsen dårlig, og gir inntrykk av billige og enkle løsninger. Det hadde vært mye bedre med noe dynamisk som gjør at nyhetsstrømmen oppdateres automatisk, uten at det ødelegger brukeropplevelsen på den måten."
 1. Svar:
 2. Helt enig. Vi beveger oss i den retninga, men vi har en løsning for fronten som er veldig fleksibel for redigererene. Det gir oss en del tekniske utfordringer rundt det å bare oppdatere deler av den og de gjør oppdaterer veldig ofte (5-10 ganger i minuttet). Å skulle prøve å holde fronten helt oppdatert mot hvordan den er redigert vil nok bli mye mer plagsomt enn dagens auto-refresh. På artikler har vi (fra i går) fått på plass en løsning som varsler leseren når det gjøres endringer i teksten. Den vil vi også utvide til å vise i detalj hvilke deler av teksten som endres.
 3. Hei Audun og señor AndreForfatter: Hilsen Renathe og supportSpørsmål:
sitat"Vi synes dere er kule."
 1. Svar:
 2. Takk. Vi synes dere er enormt kule også. \o/
 3. SpråkForfatter: JakobSpørsmål:
sitat"Hvilket språk bruker dere?"
 1. Svar:
 2. I dagligtale bruker vi norsk, men vi koder og skriver dokumentasjon på engelsk. Av programmeringsspråk bruker vi primært PHP og Javascript, men vi har også ting i Ruby, Perl, Java, Erlang, og ArnoldC og litt annet småtteri rundtom. Utviklerene bruker stort sett PHP og javascript (node.js) mens drifterene bruker ruby og python (Vi automatiserer med Chef)
 3. Er det sannet i dette?Forfatter: KnutSpørsmål:
sitat"There are only two hard things in Computer Science: cache invalidation and naming things."
 1. Svar:
 2. The truest of stories. Serverene våre var tidligere kalt opp etter karakterer i tv-serier. (Varnish var f.eks karakterer fra Dexter). Men når vi krysset 100 unike servere så begynte det å bli ganske vanskelig. Vi gikk da forsøksvis over til litt ymse navnstandarder, men det liksom ingen god standard som ikke blir rar i noen sammenhenger. Det er en running joke her på huset, i den grad at vi nå har en IRC-bot som kommer med forslag (inkludert skrivefeil som homeage til min dysleksi) 11:31 < ay> hooverbot: hostname nytjenester stage mongo 01 11:30 < hooverbot> ay: num01staging_mongonytjwnester 11:31 < hooverbot> ay: stagingmongo-1nytkenester 11:31 < hooverbot> ay: num01_nytjrnestermongostaging 11:31 < hooverbot> ay: bytjenester_stagingmongo01 11:31 < hooverbot> ay: 1mongo-staging-nttjenester 11:31 < hooverbot> ay: 001_nytjenestermongo-staging Cacheinvalidation er enda verre, men det er vi ganske gode på :-)
 3. infrastrukturForfatter: Hans H. PedersenSpørsmål:
sitat"Hvilket infrastruktur er det dere bruker? Og hvilkene krav/setifiseringer kreves det av deres ansatte? Tilbyr dere opplæring og setifisering til ny ansatte som ikke møter de krav eller setifiseringene som trengs for å holde driften gående?"
 1. Svar:
 2. Vi har ingen krav til sertifiseringer. Men vi har som krav at folk må kunne lære seg nye ting veldig fort. Og gitt et problem skal det kunne løses gitt nok tid.
 3. Auto- RefreshForfatter: Martin ESpørsmål:
sitat"Ang antall visninger, blir en sidevisning telt som flere visninger ved auto-refresh ? og påvirker ikke dette isåfall statistikken på en uærlig måte? eller er det noe program som fikser dette?"
 1. Svar:
 2. Vi måler det slik at vi vet forskjellen på om den kommer fra en auto-refresh eller ei. I våre tall vi bruker internt ekskluderer vi auto-refresh, men på de offisielle tallene som måles av TNS er de medregnet (som det også er for alle de andre nettavisene). Det er en styringsgruppe med representanter fra alle mediehusene som har blitt enige om at en 10 minutters refresh er tillatt å telles. I skrivende stund utgjør auto-refresh omtrent 15% av alle visninger på fronten.
 3. HjemmebryggingForfatter: BryggerenSpørsmål:
sitat"Har dere noen hjemmebryggere i avdelingen?"
 1. Svar:
 2. Ja, det har vi. Vi er ganske mange som brygger øl, det er to som har vært dommere i NM og i ymse andre smakspaneler. I tillegg har vi en utvikler som er har sagt opp fordi han skal starte mikrobryggeri. Der er forhåpentligvis første øl klar en gang i slutten av Mai :)
 3. KommentarfeltForfatter: LarsSpørsmål:
sitat"Hvordan har det seg at VG stenger kommentarfeltene på natta når andre sider klarer å holde en saklig debatt døgnet rundt?"
 1. Svar:
 2. Se det andre spørsmålet om kommentarfeltet. Facebook tillater ikke "read-only" modus, og det koster for mye å ha moderatorere på plass hele natta.
 3. Hvorfor har dere bedre Live-sending enn Rikstoto på travsendinger?Forfatter: anonymasSpørsmål:
sitat"Hvorfor har dere bedre Live-sending enn Rikstoto på travsendinger?"
 1. Svar:
 2. Ehm. Takk. Vi er iallefall fornøyd med med vår løsning.
 3. App på Samsung Smart-TVForfatter: HansSpørsmål:
sitat"Hei, dere har en app for VGTV på Samsung Smart-TV. Denne er forsåvidt grei å bruke, men jeg opplever veldig ofte at den midt i et program stopper avspillingen og sier noe sånt som "dessverre har du ikke internettilgang og da vil ikke VGTV fungere". Eneste mulighet da er å starte avspillingen av programmet på nytt (å spole fremover i appen fungerer heller dårlig / er umulig). Jobber dere med å videreutvikle denne appen slik at den kan gjenoppta avspilling fra der man var? Eventuelt gjøre det mulig å spole frem på en enkel måte?"
 1. Svar:
 2. Nå har jeg hørt med produktsjefen for VGTV og han sier dette er noe det blir tatt tak i. En ny versjon av appen er under utvikling nå og kommer snart med nytt utseende og større fokus på live-dekning. VGTV er også midt i prosessen med å bytte hele plattformen fra A til Å på tvers av alt.
 3. TipexForfatter: fiLLLipSpørsmål:
sitat"Sliter señor-Andre fortsatt med lyset i de nye lokalene? Har dere et oppdatert statusbilde på tilstandene? Miss u @ zg, Tipex"
 1. Svar:
 2. Ja, det er desverre det. Et eksempel på hvor ille det er kan du se her: https://terrible.lighting/ I den tweeten kan dere se hvordan vi jobber oss rundt problemet: https://twitter.com/auduny/status/449142058742452224
 3. Font på frontForfatter: fluxmodelSpørsmål:
sitat"Har dere vurdert å bytte ut fonten deres? Den føles håpløst gammeldags ut"
 1. Svar:
 2. Nei, det har vi nok ingen planer om. En serif font på fronten er blitt en stor og viktig del av VGs identitet på nett. Det er også noe som skiller oss veldig fort fra alle de andre nettavisene, som stort sett bruker Arial.
 3. Señor-utviklerForfatter: SeñorSpørsmål:
sitat"Når man har utviklet seg utover «señor-utvikler»-tittelen, hva blir det neste?"
 1. Svar:
 2. Da går nok man over til en "Developer Jubilado"-tilværelse. Señor Developer utrustning kan man forøvrig skaffe seg her: http://señordeveloper.com
 3. BatterilevetidForfatter: Daniel AleksandersenSpørsmål:
sitat"Hvor lenge skal dere ha så enormt mange Flash reklamer? Jeg hører batteriet på laptoppen begynner å gråte hver gang jeg besøker dere."
 1. Svar:
 2. VG på nett er først og fremst reklamefinansiert, så reklame må vi ha En av de tingene vi bruker mye ressurser er å ha kontroll på tredjepartskode slik som f.eks Flash-annonser. Dessverre tror jeg ikke laptopbatteriet ditt vil gråte noe mindre av HTML5-annonser som nok tar over for Flash etterhvert. Snarere tvert i mot. Vi har diverse hjemmelagde og løsninger for å sjekke eksterne annonser for performance og/eller sikkerhetsissues som fungerer ganske greit. Men vi har nå begynt arbeidet sammen med Finn.no å forsøke å lage ett standardisert system for testing av annonser, slik at også andre, f.eks reklamebyråene kan tidlig fange opp dårlige falsh/html5-annonser med svevende snøflak i 60FPS som får batteriet ditt til å bryte ut i ukontrollert gråt. Prosjektet heter gardr og ligger på github https://github.com/gardr
 3. DDoS beskyttelse?Forfatter: OdinSpørsmål:
sitat"Hey, jeg lurte på hva slags grep dere tar for å forhindre/forsvare dere mot DDoS angrep. Da tenker jeg spesielt på de litt mer avanserte angrepene som slowloris iom at dere kjører apache server."
 1. Svar:
 2. Apache står bak både Varnish og BigIP. Begge kan i varierende grad håndtere slike ting ved hjelp av idle-time-timeouts etcl Vi har DDOS mot oss stadig vekk. Ofte en tre-fire ganger i måneden. Senest på Tirsdag hadde vi et angrep på rundt 20Gb/s. Noen angrep takler vi greit andre må vi jobbe ganske mye med.
 3. HTML5Forfatter: Tom HenriksenSpørsmål:
sitat"I hvilken grad har VG (og andre nettmedier) tatt i bruk HTML5?"
 1. Svar:
 2. I svært stor grad. Alt vi lager nå gjøres i HTML5 og den nye visningsplattformen vi lanserte i går er også bygget på HTML5.
 3. Bitcoin som betaling på vg +Forfatter: SMSpørsmål:
sitat"Har dere vurdert å godta bitcoin som betaling for vg +? Mvh Bitcoin-millionær"
 1. Svar:
 2. Nei, vi har ikke vurdert det ennå. Jeg personlig like dogecoin bedre :-)
 3. vg.no fungerer ikke med Nexus 7Forfatter: Roberto MatiesenSpørsmål:
sitat"Hei, hvorfor må jeg trykke refresh gjentatte ganger for å få alt innhold på vg.no? Når jeg går inn på siten fra en annen første gangen kommer kun bilder opp, men ingen tekst. Etter å ha refresh'et 2-3 ganger kommer teksten opp. Gjelder kun forsiden."
 1. Svar:
 2. Hm. Vi har hørt dette fra en annen kilde tidligere. Men vi har aldri klart å reprodusere det på en nexus 7 her på huset. Vi skal forsøke å debugge det mer.
 3. HHVMForfatter: AndersSpørsmål:
sitat"Hei igjen, liten follow-up til første spørsmålet mitt: Hva er begrunnelsen for å benytte CentOS, og ikke andre distribusjoner? Har også et spørsmål jeg glemte forrige gang: Siden dere bruker PHP så mye har dere sikkert lest en del om HHVM. Kommer dere til å flytte over til det, og muligens også benytte dere av Hacklang? Flott AMA!"
 1. Svar:
 2. Audun kan komme tilbake med et svar om hvorfor vi kjører CentOS. HHVM er noe vi har sett en del på og lekt litt med det. Vi har ikke tatt det i bruk enda siden det ikke er helt drop-in replacement og vi benytter oss av den del rammeverk og features som rett og slett ikke fungerer i HHVM. Istedefor å skrive om vår kode til å fungere som en drøm på HHVM venter vi heller på at HH-teamet bygger støtte for alt vi trenger. PHP Internals diskuterer jo allerede om HHVM skal ta over som standard engine i PHP. Hacklang gir en del veldig spennende features, spesielt async, type definitions og return type hints. De vil vi nok absolutt bruke om/når de blir tilgjengelige. Originalt kjørt vi Debian og FreeBSD. På et tidspunkt ble et SAN og en Oracle-base implementert. Begge de satt føringer for at det skulle være Redhat eller et Redhat-derivat. Vi kunne kjørte stort sett alt av Linux og BSD-distroer, men det er greit at det er et relativt homogent miljø når man har over 200 maskiner.. På desktop er det derimot noe annet. Ser jeg meg rundt er det flere svorene Ubuntu-fans. En die-hard Fedora-fan. To ArchLinux fans, En FreeBSD-fantast en bøtte med OS-X fans. To-tre Windows-7 folk, og Andre som er svåren WIndows-XP-mann, men som nå måtte gi opp og har gått for Ubuntu.
 3. Lurer på..Forfatter: EDSpørsmål:
sitat"om det kommer noen filter på VG hvor man kan ta bort Justin Bieber "nyheter"? Det hadde jo vært fint å kunne skjule nyheter man misliker siden dere ofte får kritikk for mye "se og hør" nyheter :)"
 1. Svar:
 2. Anbefaler å lese denne: http://innsiden.vg.no/bomber-i-boston-og-bieber/ Vi har hatt noen slike filter tidligere når det har vært veldig store rampelyssaker. Vi får se om vi implementerer noe slikt i fremtiden.
 3. Anonyme kommentarar.Forfatter: Anonym...Spørsmål:
sitat"Etter 22. juli skulle slikt bekjempast med mellom anna "meir openheit". Er det verkeleg meir openheit å krevja fullt namn for å skriva kommentarar? Svaret er jo sjølvsagt nei, då ein no berre får kommentarar folk vurderer som "reine" nok til å verta knytt til sitt namn, og ikkje faktiske meiningar, men vil gjerne høyra korleis VG (og for øvrig mange/dei fleste andre nettavisene) rettferdiggjer dette."
 1. Svar:
 2. Vi er ikke riktig folk å ta opp dette med. Øyvind Solstad hos oss er riktig mann og har skrevet dette: http://innsiden.vg.no/ytringsfrihet-ytringsplikt/
 3. Hvorfor suger dere?Forfatter: AnonymSpørsmål:
sitat"Hvorfor har dere så elendig codec i vg tv? Og hvorfor er siden deres så dårlig beskyttet for hacking? Er liksom null problem å komme seg inn hos dere..."
 1. Svar:
 2. Mitt intrykk er at Codec'en på VGTV er ganske bra. Men vi hører mer en gjerne på innspill som kan gjøre det bedre. Vi leier inn folk som gjør penetrasjonstesting av riggen vår med jevne mellomrom. Men på en så stor site som VG som har vært online siden 1995, finnes det nærmest garantert svakheter det går an å benytte seg av. Kjenner du til en måte å komme inn på så vil vi gjerne vi vite det. Vi hører mer en gjerne fra folk som finner svakheter hos oss, send gjerne tips til oss eller mail/twitter til meg. Vi slår ned på folk som gjør skade (et faktisk innbrudd, eller langvarig DOS), men utover det er vi snille som lam.
 3. PassordsikkerhetForfatter: Per ThorsheimSpørsmål:
sitat"Hvordan lagres passord hos dere? (hashalgoritme, input parametre som antall iterasjoner osv). Er det gjort en risikovurdering rundt passord minstelengde & kompleksitet, sending & lagring, passord reset, og hvordan har design/brukervennlighet påvirket risikovurderingen?"
 1. Svar:
 2. Stort sett er alt av passord for vanlige brukere lagret hos SPID som er en ekstern tjeneste. I gamle dager, f.eks på starten av Nettby var det nok tider der brukervennlighet trumfet noen sikkerhetsaspekter.
 3. LaravelForfatter: AlibabaSpørsmål:
sitat"Hva synes dere om laravel? :)"
 1. Svar:
 2. Dette burde Andre svart på, men han har tatt lunch på Fridays. Jeg er bare en skarve Perl-fanboi. Og nå må jeg også gå. Takk for gode spørsmål. Adjø Vennlig hilsen Audun Ytterdal
annonse