Tek.no

Myte

Dette operativsystemet lar deg se lengst på video

Det mest seiglivede holdt over en halv time lenger enn taperen.

Shutterstock/ Diego Schtutman
Anders Brattensborg Smedsrud

Grunnlag for myten

Selv om alle aktører med et operativsystem eller ti på nakken hevder at akkurat deres kode lar maskinen din kjøre billigst mulig, har vi i Hardware.no en mistanke om at dette ikke kan stemme. Operativsystemer har sine naturlige sterke og svake sider, og et operativsystem som er fullspekket av funksjonalitet er ikke nødvendigvis det mest seiglivede som lar deg bruke datamaskinen din hele dagen uten påfyll av energi.

Det er lett å tenke at det i hovedsak er nye potente komponenter og størrelsen på batteriet som skal sørge for energieffektivitet og lang brukstid, men hva om veien til lengre batteritid lå i noe så enkelt som å skifte operativsystemet?

Når du bestemmer deg for å gå til anskaffelse av en ny datamaskin er en av de viktigste tingene nemlig å være klar over at også det medfølgende operativsystemet, som tross alt stadig holder flere hundre prosesser i hendene, krever sin del av den stadig krympende batteripakkens kapasitet.

2013 var året for strømgjerrige prosessorer og smarte operativsystem, noe Apple utvilsomt scoret høyt på. Kombinasjonen Intel Haswell og Apples operativsystem OS X 10.9 Mavericks slo alle tidligere rekorder i våre utholdenhetsøvelser, men kunne resultatet blitt ennå bedre om vi byttet ut en av de to nyvinningene?

Flere teknologier

OS X 10.9 Mavericks har mange nye triks i ermet, og ved første øyekast virker de integrerte teknologiene – som App Nap, som setter inaktive programmer i dvale, og Timer Coalescing, som samkjører og timer ulike prosesser – svært forlokkende.

Ved andre øyekast viser det seg imidlertid at både hovedkonkurrenten Windows og de ulike Linux-distribusjonene har hatt støtte for Timer Coalescing i lang tid allerede, noe som bidrar til at det er med økt nysgjerrighet at vi gyver løs på vår hittil seneste myte:

Myte: OS X 10.9 Mavericks gir datamaskinen lengst batteritid når du ser på film.

Er OS-et som leveres med samtlige nye Mac-maskiner virkelig det mest effektive når det kommer til å spare på kreftene, eller kan konkurrentene Windows 8 og Ubuntu 13 tjene batteriet vel så godt, til tross for Apples stålkontroll og sammensveisede maskin- og programvare?

I dag er det en forholdsvis grei prosess å legge inn et nytt sjefsystem, og det blir stadig enklere å migrere selv de mest inngrodde vaner, samt å finne kjente programmer i nye miljøer.

Likevel stiller mange seg spørsmålet om det er verdt å ta seg bryet med å legge inn et annet operativsystem enn det som maskinen ble levert med. Akkurat det får fortsatt være opp til hver enkelt, men litt enklere håper vi det blir å gjøre seg opp en mening om du sitter på riktig hest eller ei, etter å ha funnet ut hvilket operativsystem som oppfører seg best mot batteriet på vår testmaskin.

Les også