Tek.no

Myte

Spiser antivirusprogrammet minnet i maskinen din?

Vi sjekker om det koster mer enn det smaker å være beskyttet.

Shutterstock/ Africa Studio, Teguh Mujiono
Anders Brattensborg Smedsrud

Mange av oss husker godt tiden da antivirusprogrammet, som var en ren nødvendighet å installere for at ikke maskinen skulle renne over av ulumskheter, tok seg godt til rette på maskinen vår. Det kunne spise mange hunde megabyte minne og tærte slik på systemressursene at en følte beskyttelsen gikk på maskinytelsen løs.

Om en hadde lyst til å oppdatere til en ny versjon av antivirus-programmet kunne det tenkes en også måtte vurdere å oppgradere datamaskinen, for ellers ble en rett og slett nødt til å deaktivere beskyttelsen under de mest krevende oppgavene, som spill og bilderedigering, for å få flyten tilbake.

Slik var det, og vi ønsker nå å finne ut hvordan ståa er i dag, på moderne datamaskiner med nye versjoner av beskyttelsesprogramvare. Har Antivirus-utviklerne tatt til seg kritikken om voldsomme og stadig voksende versjoner, og temmet glupskheten deres, eller er de like brautende fortsatt?

Vi tester derfor myten: Antivirus-program spiser systemressursene dine.

For å sjekke myten installerte vi ti av de aller mest populære antivirus-programmene på markedet på vår testmaskin.

Vi testet minnebruken til de ti mest kjente antivirus-programmene.

Der selskapene hadde gratisalternativer testet vi disse, mens vi gikk for de enkleste betalingsprogrammene – de som kun hadde beskyttelse mot virus – der vi måtte opp med betalingskortet.

I dag selges de aller fleste datamaskiner med minst fire gigabyte minne, men det er jo ikke alle av oss som bytter maskinen vår hvert år. Likeså må det være lov å kreve god beskyttelse også av en eldre datamaskin, uten at det går på ytelsen løs.

Uten å tenke på verken motstandsdyktighet mot virus eller annen funksjonalitet, ønsket vi å måle hvor mye minne de forskjellige løsningene krevde av maskinen vår.

Slik testet vi

Når et antivirus-program var installert og hadde fått gjennomført sin første definisjonsoppdatering, ble testmaskinen startet om for å rense minnet i forkant av ressurssjekken. Antivirus-programmene jobber ofte ekstra intensivt i oppstartsprosessen og enkelte av tjenestene deres starter kanskje med en viss forsinkelse for ikke å påvirke hastigheten på Windows-oppstarten for mye.

I oppgavebehandleren kan vi se hvor mye minne beskyttelsesprogrammet tar beslag på. Her vises minnebruken til Trend Micro rett etter oppstarten, før det har roet seg ned.

Derfor fikk antivirus-programmene fem minutter på seg til å starte opp tjenestene sine og roe seg ned før vi sjekket hvor mye minne de ulike programmene mesket seg med og hvor mange tjenester de hadde startet på maskinen vår. Etter at et antivirus-program var ferdig testet, ble det avinstallert, før neste program ble installert og maskinen startet om.

Minnebruken sjekket vi i Windows' egen oppgavebehandler, hvor alle bakgrunnstjenester- og prosesser vises i sanntid, med en oversikt over minnebruken for hver av dem.

Aktiviteten og minnebruken til samtlige programmer varierer fra sekund til sekund, men etter noen hektiske minutter i oppstarten ligger antivirus-tjenestene seg som oftest til ro og balanserer deretter på pluss minus noen få prosent av verdiene vi presenterer under.

Fra noen år tilbake var særlig Norton Antivirus kjent for å ta seg til rette i minnet ditt, og beskyttelsespakken fra McAfee var notorisk for å installere en rekke bakgrunnstjenester som kunne påvirke maskinoppstarten og ytelsen din.

På en tid da det var vanlig med 512 megabyte minne var det kjedelig at en bakgrunnsprosess stjal 200 av dem. Nå, i 2014, ser det etter alt overmål ut til at antivirus-programmene har skjerpet seg. Av testresultatene våre kan vi lese at du får beskyttelse mot ulumskheter ved å avse så lite som et 20-talls megabyte om du velger riktig skjold.

Store variasjoner

De tre programmene Panda-, Norton-, og Avast Antivirus kommer klart best ut når det kommer til minnebruk. Ikke langt bak følger Windows Defender, som tar beslag på i overkant av 50 megabyte minne og følger gratis med Windows 8 og senere operativsystemer fra Microsoft. Antivirus-programmet som utmerker seg ved å jafse i seg minne er McAfee Antivirus. McAfee bruker nemlig over 200 megabyte minne, selv mens det ligger i dvale. Selv om dette ikke er noe å bry seg om hvis du sitter på mange gigabyte minne vil du etter all sannsynlighet merke forskjell om du ikke har så mye å gå på eller har mange andre programmer aktive på maskinen din.

McAfee leder også an statistikken vår for antall bakgrunnstjenester som starter opp ved hver oppstart med hele elleve stykker. Vi merket ingen forksjell på oppstartstidene i Windows mellom antivirus-programmene, men dette kan skyldes råtassen av en SSD vi har installert i vår testmaskin. Om du sitter med en snurredisk kan det derimot være en fordel å velge en antivirusløsning med få, lette, bakgrunnstjenester.

Dommen

Vi ønsket å teste om antivirus-programmene fortsatt er så ressurskrevende at systemytelsen ville lide som følge av dem. Når resultatene nå er på plass, og alt kommer til alt, føler vi at vi trygt kan avkrefte myten om at antivirus-programmene spiser systemressursene dine.

Åtte av de ti programmene vi testet la beslag på mindre enn 100 megabyte minne, og over halvparten av dem belastet minnet med omtrent 50 megabyte eller mindre. Det blir dermed feil å dømme alle antivirus-programmer som en gruppe. Med forbehold om at du ikke sitter med en ressurssulten installasjon av McAfee antivirus på en svært gammel maskin, vil du neppe merke mye til sikkerhetsnettet ditt i det daglige

Om du bruker et antivirus-produkt, fortell gjerne hvor mange systemressurser det trekker av maskinen din i forumtråden under.

Mange av virusene som herjet oss tidligere var bare fantestreker fra unggutter:
De ødela for milliarder av dollar, men hadde både sjarm og humor »

Les også
Det norske antivirusselskapet Norman Safeground er kjøpt opp av AVG
Les også
Antiviruskongen John McAfee lanserer «klage-nettside»
Les også
Symantec: – Antivirus er dødt
Les også
Antivirus blokkerer piratnettsider
Les også
Nå er Microsoft kongen av antivirushaugen
Les også
Dette er tidenes mest fryktede virus
annonse

Les også