Tek.no

Myte Innbrenning på plasma-TV-er

Dette er plasmaeierens verste mareritt

Men brenner egentlig bildet seg fast på nye plasma-TV-er?

Problemstillingen

Denne saken ble først publisert på Hardware Ekstra 10. juni, og er nå åpnet til glede for alle lesere. Bli medlem her »

I all den tid plasma TV-er har eksistert har de vært jaget av et spøkelse: innbrenning i bildet. Nettet florerer av rapporter der en splitter ny TV etter både kort og lang tid oppleves som ubrukelig, fordi et slør av gårsdagens TV-program henger igjen i panelet.

Plasma-produsentene hevder at dette ikke lenger er et problem, men har de rett? Vi har tatt for oss en av markedets nyeste plasma-TVer for å teste myten.

MYTE: Nye plasma-TVer har ikke lenger problemer med at bilder brenner seg fast i skjermen.

Gammelt spøkelse

Slik kan innbrenning se ut: Et bilde skinner igjennom det du egentlig ser på.Foto: Reswobslc, Public Domain

Så hva er egentlig «innbrenning»? Begrepet stammer fra de gamle skjermene som brukte bilderørsteknologi, altså sånne digre kasser som vi hadde før dagens flatskjermer. Disse virket ved at en elektronkanon sendte en stråle mot et belegg av fosfor. Strålen ble nøye styrt, slik at strålen kunne tegne opp bilder på skjermen. Så snart strålen traff et nytt sted på skjermen, lyste det aktuelle punktet opp. Strålen dro over hele skjermen, flere ganger i sekundet, slik at man fikk en illusjon om at det var et stort og lysende bilde.

Tegnet du opp det samme bildet hele tiden, altså viste et statisk bilde, risikerte du at bildet brant seg inn i fosforlaget. Ved en innbrenning endte du opp med en skygge av det statiske bildet som hadde brent seg fast, noe som ikke bare skaper et irritasjonsmoment, men også feilaktig visning av det du vil se på.

Dette trengte ikke å være noe annet enn logoen til en TV-kanal, eller stripene du får over og under bildet ved visning av filmer i ekstra bredt format.

Denne kunne skape problemer.Foto: Zacabeb, Public Domain

Prakteksempelet er det gamle prøvebildet til NRK. Tidligere var det relativt vanlig med bare én TV-kanal, NRK, og de sendte slettes ikke innhold hele dagen. Når statskanalen ikke hadde noe å vise, serverte de et prøvebilde på TV-skjermen, og det bildet var nesten helt statisk i flere timer. Glemte du å slå av TV-en før du tok kvelden, satt en skygge av det igjen i skjermen dagen derpå.

Velkjent plasmaproblem

Nå virker ikke et plasmapanel på samme måten som et bilderør, men det er likevel flere likhetspunkter, og begrepet lever videre også for plasmapaneler. For brukeren vil problemet oppleves likt, det er de samme skyggene som blir stående. I tillegg skyldes innbrenningen begge steder bruken av statiske bilder over tid.

Da plasmateknologien var ny på markedet var innbrenning et vanlig motargument for teknologien. Skulle du vise mange statiske elementer på skjermen, som for eksempel ved databruk eller spillkonsoller, var det bare å styre langt unna plasma. Det samme gjaldt for informasjonstavler på for eksempel flyplasser og togstasjoner, som risikerte ekstrem innbrenning.

Panasonic har i lang tid vært kjent verden over for sine plasma TV-er.Foto: Panasonic

Problemet, eller fenomenet, er for plasmaskjermene rett og slett at fosforet i de ulike cellene blir brent ujevnt. Det er disse cellene som sammen skaper bildet du ser på, og når de blir brent med ett statisk bilde over lang tid, vil det henge litt igjen.

Teknisk sett kan vi kalle det midlertidig innbrenning, for et bilde fester seg ikke nødvendigvis permanent i TV-en. Det finnes forskjellige grader av innbrenning, og de letteste kan du ved hjelp av dedikerte filmer rett og slett vaske bort, men det tar gjerne veldig lang tid.

Heldigvis har teknologien utviklet seg også på plasmafronten, og dagens TV-er skal ikke lide av dette problemet lengre – i alle fall ifølge produsentene selv. Flere sikkerhetsløsningeer skal forhindre at dette skjer, og TV-bransjen har prøvd å innføre begrepet «Image Retention», om en illustrasjon på at innbrenning i dag bare er midlertidig – om det faktisk skjer.

Allikevel kommer vi ikke unna at det finnes flere rapporter på nett fra personer som sliter med problemet. Bli med over på neste side, så tester vi om vi klarer å brenne inn en plasma-TV i dag »

Les også