Tek.no

Myte

Det er over fem timer forskjell mellom videospillerne

Vi ville sjekke hvilken som ga oss best batteritid.

Anders Brattensborg Smedsrud

Grunnlag for myten

Fra eple-fabrikken kommer Mac-maskinene allerede utrustet med iTunes så vel som Quick Time. Dette er mediespillere som Apple selv hevder er skreddersydd for OS X, gir rikelig med funksjonalitet og i mange tilfeller spiller av innholdet du ønsker.

Likevel kryr det av alternative videospillere til Mac-plattformen. Noen sverger på at de er lette og snille med maskinen din, mens andre fokuserer på rik funksjonalitet. De aller fleste av dem er gratis, og enten de er bygget på åpen kildekode eller er proprietær, er det fritt frem for alle som ønsker det å laste dem ned for en prøvesnurr med favorittfilmen.

Det er ikke til å komme bort fra at de nyeste MacBook-ene allerede er uslåelige når det kommer til batteritid ved videoavspilling. De imponerer gang på gang i våre batteritester, som vi utfører i VLC Media Player for å kunne sammenligne resultater på tvers av plattformer.

Likefullt lurer vi på om det egentlig noe poeng i å bytte ut standardspilleren på Mac-en for de som ikke har behov for å sammenligne batterilevetiden, men snarere er interesserte i å beholde så mye som mulig av den for å se film – eller for den saks skyld gjøre noe helt annet.

Til tross for de alternative mediespillernes popularitet er det nemlig få som har undersøkt hvordan disse faktisk er rustet for et sparsommelig liv på en bærbar datamaskin med en begrenset energikilde om bord.

Det er kjedelig om maskinen går tom for strøm rett før filmen er slutt. Foto: Shutterstock/ Sergey Peterman

Hvilken er mest effektive?

Derfor ønsket vi å sette fokus på akkurat dette området ved videoavspilingen, nå som flere og flere bytter ut standardavspilleren.

Det er flere områder hvor det kan tenkes at du vil se videoinnhold uten å ha en stikkontakt i umiddelbar nærhet. Mange har den gleden det er å pendle langt med tog eller buss, og det å gi ungene en bærbar fylt til randen med tegnefilmer er vel heller ikke et ukjent triks for å få ro i bilen på vei til hytta.

Dessuten er strømming av video på full fart oppover, og når du først har begynt å se en sesong av favorittserien er det lite som er så kjedelig som å avbrytes midt i sluttminuttene av at batteriet sier takk for seg.

Derfor setter vi følgende myte på prøve:

Myte: Apples egne mediespillere gir lengst videoavspilling.

I dag har du flere titalls avspillere å velge blant. Klassikeren VLC har nådd versjon 2.1.3, DivX har akkurat kommet i ny drakt, og både UMPlayer og MPlayer X er lystne på en bit av harddiskplassen din.

På neste side sjekker vi hvilke av disse, eller Apples iTunes- og Quick Time-avspiller, som er aller mest seiglivede når det gjelder som mest – nemlig på batteridrift.

Les også