Tek.no

Myte Magnetisme VS lagringsmedier

Her «griller» vi en harddisk på en kokeplate

Tror du det er nok til å drepe den?

Rolf B Wegner
1 Aug 2013 07:00

Magnetisme

Man får ofte høre at datamaskiner bør holdes langt vekk fra magneter. Du har sikkert hørt historier om noen som har mistet dataene sine grunnet magnetisme, være seg magnetlåser eller skanningsutstyr i en butikk.

En klassisk magnet.Foto: Bilde 4240403, iStockphoto

For vanlige harddisker virker dette fornuftig, siden de baserer seg på magnetisme for å lagre data. Blir harddisken forstyrret av et annet magnetisk felt, kan man se for seg at dataene blir forstyrret.

SSD-er og andre flashbaserte lagringsenheter bør på sin side ikke være utsatt for magnetisme, siden de lagrer data på en grunnleggende annen måte. For å finne ut av om magnetismespøkelset er noe å være redd for, fyrte vi opp testmaskinene.

Myten er: Harddisker mister informasjonen når de kommer i nærkontakt med magneter.

– Millisekunder kan være nok

Aller først tok vi en telefon til noen spesialister på området, nemlig Ibas. De er eksperter på å gjenopprette data, og vi håpet at de først av alt kunne kaste litt lys over påstanden vi sitter med.

– Det er fremdeles en risikofaktor med magneter, men den er ikke så stor for folk flest, og det er bare lagringsmedier som baserer seg på magnetisme som er utsatt. På en stasjonær maskin skal det generelt sett veldig mye til, siden harddiskene der gjerne sitter fast i metallrammer. På en liten bærbar med plastdeksler skal det litt mindre til, selv om det ikke er et vanlig problem der heller, forteller senioringeniør Hans Rønningen.

Har du en SSD har du i teorien lite å frykte.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

SSD-er, minnekort, minnepinner og andre flashbaserte lagringsmedier har med andre ord ikke noe å frykte. Enheter som er utsatt er med andre ord vanlige harddisker, ulike former av den utrydningstruede disketten og ikke minst ulike former for tapelagring på servere.

En ting er harddisker som står i en datamaskin, men undertegnede har minst to – tre harddisker liggende løst på skrivebordet, i nærheten av magnetfylte høyttalere. Da er beskyttelsen som kabinettet gir plutselig borte, og følgelig bør de være mer utsatt for magnetismen som finnes rundt om.

– For at dataene skal gå tapt kreves et ganske sterkt magnetfelt. Så det skal generelt sett ikke være noe problem å legge harddiskene rundt omkring. Det har heller ikke noe å si hvor lenge harddisken ligger der, dersom magnetfeltet er kraftig nok snakker vi om millisekunder før dataene er borte, forklarer Rønningen.

Det som finnes av magnetisme i de tusen hjem vil normalt sett altså ikke utgjøre noe fare, selv ikke høyttalerne som står på skrivebordet skal være noen risiko.

– Magnetfeltet må som nevnt være veldig kraftig, så kanskje magneten på et stort basselement er nok, sier Rønningen.

Dette er magnetisme

Magnetisme er et velkjent fenomen innen fysikkens verden, og noe som blir gjennomgått på skolebenken. Fenomenet viser seg når man har en magnet, og et stoff som lar seg påvirke av en magnet, for eksempel en stålskrue.

En visualisering av et magnetfelt.

Rundt hver magnet er det noe som kalles et magnetisk felt, som det ikke er mulig å se med det blotte øyet. For å se hvordan magnetfeltet fungerer kan man ta et papirark og helle på jernstøv. Hold deretter en magnet under, så ser du hvordan det magnetiske feltet ser ut.

Magnetisme i kontrollert form er svært nyttig. Innen IT-teknologien har magnetisme blitt mye brukt til lagringsformål, og da er det sentralt at for eksempel harddisken har stålkontroll på magnetismen. Men hva skjer når vi prøver å påvirke det magnetiske feltet?

Bli med over på neste side, så ser vi på hvordan testen skal gjøres »

Les også