Tek.no

Myte Er VLC best for batteriet?

Den beste videospilleren lar deg se én time ekstra film

Vi har sjekket om VLC egentlig er best.

Shutterstock/ Callahan, VideoLAN
Anders Brattensborg Smedsrud

Grunnlag for myten

Det finnes en mengde videoavspillere ute på Internett, og de aller fleste av dem er gratis og fritt tilgjengelige for alle som ønsker å laste dem ned. Likevel er det én spiller som virkelig har gjort inntog på maskinene våre de siste årene, nemlig VLC.

VLC Media Player, eller «VideoLan Client», som var dets opprinnlige navn, åpenbarte seg selv tidlig på 2000-tallet som den O-store frelseren som løste alt av kodekproblemer. I tillegg fristet den med en drøss av funksjoner som Windows Media Player aldri tok seg bryet med å implementere. Over natten var det ikke lenger snakk om å bruke lang tid på å kode om videoklippene dine til et støttet avspillingsformat, da VLC spiste omtrent alle filformater rett ut av installasjonsfilen.

Siden lanseringen 1. februar 2001 er VLC lastet ned hele 884,5 millioner ganger fra nettsiden Sourceforge alene, og ifølge Wikipedia hadde den fleksible avspilleren i 2012 kravlet seg gjennom verdensveven over en milliard ganger.

Siden tidlig på 2000-tallet, sannsyneligvis takket være hard konkurranse, har det dog skjedd mye med multimediastøtten på den gamle traveren Windows Media Player. Dessuten har flere moderne avspillere kommet til for å forsøke å ta en del av multimediekaka, som ikke bare støtter like mange kodeker og filformater som VLC, men også funksjonsmessig har mye å slå i bordet med. Det er altså ikke lenger slik at du er bundet til én avspiller om du vil kose deg med en film på datamaskinen, og være sikker på at alt skal fungere knirkefritt.

VLC kan gjøre mye mer enn du tror:
Her har du ti fine triks til VLC »

Hvilken er mest effektiv?

Foto: R.Ashrafov, Shutterstock

Derfor ønsket vi å sette fokus på et annet område som gjelder samtlige avspillere selv i dag, nemlig effektivitet. Er det mulig at VLC, som står som en bauta over hvordan en god videoavspiller skal oppføre seg, kanskje har blitt for omfattende og komplisert for sitt eget beste?

Vi tenker i første rekke verken på oppstartstid eller hvor responsiv avspilleren føles, men heller hvor seiglivet den ter seg på det begrensede batteriet i bærbare datamaskiner.

Det er flere områder hvor det kan tenkes at du vil se videinnhold uten å ha en stikkontakt i umiddelbar nærhet. Mange har den gleden det er å pendle langt med tog eller buss, og det å gi ungene en bærbar fylt til randen med tegnefilmer er vel heller ikke et ukjent triks for å få ro i bilen på vei til hytta.

Når du først har begynt å se en sesong av favorittserien er det lite som er så kjedelig som å avbrytes midt i sluttminuttene, enten det skyldes uventet besøk som tripper på trammen utenfor, eller batteriet som med et sukk sier takk for seg.

Derfor setter vi den årelange myten på prøve:

Myte: VLC Media Player er den mest effektive videoavspileren.

I dag har du flere ti-talls avspillere å velge blant. Klassikeren Windows Media Player har nådd versjon 12, Media Player Classic har for alvor begynt å gjøre innhogg i VLC-teritoriet og PotPlayer er i vinden som aldri før. På neste side sjekker vi hvilken av disse, med fler, som er aller mest seiglivede når det gjelder som mest – nemlig på batterdrift.

Les også