Tek.no

Myte Duell: Windows mot OS X

Er Mac eller Windows raskest på spill?

Vinnerplattformen latterliggjør nummer to.

Shutterstock/ Cory Thoman, Christos
Anders Brattensborg Smedsrud

Grunnlag for myten

Det finnes helt sikkert oppgaver du krever operativsystemet ditt skal utføre bedre enn andre. Mens noen setter fokus på fotavtrykk eller programstøtte, kan andre velge operativsystem nesten utelukkende på grunn av dets omdømme når det kommer til ren spillytelse.

For alle virkelig spillfrelste, eller deg som liker å ha muligheten til å fyre i gang en runde i favorittspillet ditt bare en gang i blant, har valget ditt tradisjonellt stått mellom de ulike Windows-versjonene alene. Windows virker å ha vært kongen på haugen helt siden PC-oppstandelsen selv, men nå, i 2014 ønsker vi å igjen teste den urgamle myten:

Hvilket operativsystem er tregt som skilpadden og hvilket er raskt som haren? Foto: hutterstock/ Cory Thoman, Christos

Myte: Windows er den beste plattformen for spill.

Microsofts Windows har udiskutabelt klart å holde på tronen sammenhengende gjennom det som snart blir to tiår. Konkurrentene har vært på besøk, snublet og falt, men noen er her ennå.

Truer posisjonen

Ett av dem er Apples OS X. Dette er sett på som den absolutte motsetningen til Windows, der et stramt regime regisserer og styrer med jernhånd over alt fra OS-et til maskinvaren.

Denne kontrollen er noe som i alle fall til en viss grad har satt sitt preg på spillbiblioteket til plattformen, og derav også optimalisering og utbredelse av OpenGL, som er spillutviklerbiblioteket de fleste spillene blir utviklet med.

Selve spillbiblioteket til sistnevnte vokser nå likevel i rekordfart. Etter hvert som stadig kraftigere maskinvare er blitt tilgjengelig og markedsandeler er blitt spist, velger stadig flere spillutviklere å lage multiplattformspill av de som tidligere bare var forbeholdt Windows.

Aldri før har Windows som svoren spillplattform vært så utsatt som den er i dag, og selv om alt tyder på at dets posisjon vil bli ytterligere truet i fremtiden, har tiden kommet for å ta en titt på tingenes tilstand.

Les også