Tek.no

Myte

Dette er den raskeste Windows-versjonen

Alt går ikke raskere med nye operativsystemer.

Hardware.no, Shutterstock/ Natykach Nataliia
Anders Brattensborg Smedsrud

Introduksjon og testoppsett

Det er mange grunner til å oppgradere operativsystemet til datamaskinen din. Du får flere kjekke funksjoner, generelt mindre kluss og problemer, og ikke minst et friskt utseende etter å ha stirret inn i den samme kjedelige skjermen i flere år. De fleste av oss går naturligvis også med troen om at det nyeste operativsystemet er det aller kraftigste kruttet du kan mate maskinen din med.

Raskere, optimalisert, forfinet og hele regla, men kan nye Windows 8 virkelig være både mer funksjonsrikt, enklere og på samme tid raskere enn sine forgjengere?

Det er nettopp dette vi ønsker å finne ut når vi setter myten om at Windows 8 også tjener hastigheten til datamaskinen din.

Myte: Windows 8 gir datamaskinen din best ytelse.

Slik testet vi

Vi hentet inn et relativt oppegående eksemplar av Dells Latitude E4310 fra teknisk avdeling for testformålet vårt. Utstyrt med en noe eldre, men mer enn kraftig nok Core i5-prosessor fra Intel, samt fire gigabyte minne, ble den til tross for treg integrert grafikk en perfekt testkanin. Snurredisken dens måtte dog vike til fordel for en SSD på 64 gigabyte fra Kingston.

Windows XP, 7, og 8 braker sammen i femkamp. Hvilket utnytter maskinvaren din best?Foto: Hardware.no

En SSD ble valgt av en enkelt grunn: Vi matet nemlig testmaskinen vår med tre av Microsofts seneste operativsystemer, noe som var en tidkrevende prosess. Windows XP, 7, og 8 ble alle installert med de seneste oppdateringene, og Latitude-en tok villig imot driverne den trengte for hver testrunde.

Mens XP ble installert som 32-bit, valgte vi å installere 64-bit-utgaven av lillebrødrene, da dette best gjenspeiler hvilke versjoner folk sitter på. Selv om testmaskinen vår kom med Windows 7 fra produsenten, ble en ren MSDN-versjon av 7-eren installert over denne for å eliminere muligheten for at Dells inkluderte programvare skulle kjøre sammenligningsgrunnlaget i grøfta.

For å måle kraften de ulike operativsystemene kunne klare å hente ut av testmaskinen vår, måtte strømsparingsinnstillingene justeres for å være sammenlignbare med hverandre. Strømplanen «Ytelse» ble valgt, strømadapteret forble plugget inn under all testingen, og vi forsikret oss om at ingen verdens kjedelige strømsparefunksjoner skulle sabotere for testmaskinen vår.

Når systemet vårt var fullt oppdatert, både med Windows-oppdateringer og maskin- og skjermkortdrivere, samt stilt inn til rette strømsparingsinnstillinger, lot vi ytelsestestingen begynne. Vi testet fem ulike situasjoner med hver Windows-installasjon for å forsøke å få svar på myten vår:

Femkamp

Aller først måtte Windows-oppstarten bevise hva den var god for. Her har Microsoft tradisjonelt hentet mye pepper, og vi forventer ikke mindre enn å se at selskapet har tatt store grep her.

Når man sitter klar foran Windows-skrivebordet ønsker man som oftest å starte et par programmer, enten det er arbeid eller underholdning som står på menyen. Men hvor godt takler Windows XP, Windows 7, og til nå siste skudd på stammen, Windows 8, å få åtte tunge programmer kastet i fleisen samtidig? Dette sjekket vi så klart.

Hvem som driver å starte åtte programmer på nøyaktig samme tidspunkt vet ikke vi, men sammenpakking av filer er i det minste en aktivitet vi i redaksjonen stadig vekk driver med. Vi lar komprimeringsmesteren WinRAR bryne seg på 2,5 gigabyte med småfiler.

Som nest siste post på testprogrammet vårt finner vi det syntetiske måleprogrammet NovaBench. I løpet av et skarve minutt finner dette programmet svaret på hvilket operativsystem av de tre store som aller best utnytter maskinvaren i testmaskinen vår. Vi kan avsløre at resultatet, som ikke spriket voldsomt, likevel overrasket oss.

Til slutt følger naturlig nok Windows-avslutningen. Enten man er i tidsknipa for å rekke noe, eller man bare vil foreta en omstart av Windows, burde det være en rask prosess i 2013. Om vår antakelse stemmer eller ei finner du straks ut av.

Etter at en Windows-versjon hadde gjennomgått sin nødvendig tid i forsøkslabbet vårt, gjentok vi prosessen med en ny Windows-versjon, selvsagt etter en skikkelig formatering av SSD-en først.

Bli med over på neste side, så finner vi ut om nye Windows 8 gir maskinen din den beste ytelsen »

Les også