Tek.no

Myte

Vi sjekker: Er Ubuntu det mest effektive OS-et?

Vi ville vite om Windows eller OS X kanskje var bedre.

Shutterstock/ Natykach Nataliia
Anders Brattensborg Smedsrud

Grunnlag for myten

Om datamaskinen din den siste tiden har gått fra å være responsiv og lett på beina til å bli sirupstreg og vanskelig, kan det nok være lett å tenke at det snart er på tide å kaste ut gamlemann og handle inn litt ny deilig maskinvare for å få fart på tingene igjen. Men hva om alt som skulle til var å skifte ut sjefssystemet ditt til fordel for et raskere og mer effektivt?

Det at operativsystemet er vel så viktig som selve maskinvaren har vi fått demonstrert ved flere anledninger. Kanskje først og fremst med Windows Vista i 2006, men også med Windows 8 nå nylig. Fellesnevneren for hvorfor vi er misfornøyde med datamaskinen vår virker å være enten at operativsystemet er nedlesset av overflødige funksjoner - som tygger ressurser og stjeler fokus fra de viktige oppgavene - eller fordi det drar deg ut av komfortsonen og tvinger deg til å tenke nytt, noe som for enkelte kan sakke ned arbeidsflyten.

Fordel å være lett?

En type operativsystem som lenge har holdt seg for god til å nedsylte brukerne sine i tunge funksjoner eller programmer som få har bruk for, er Linux. Linux skal i utgangspunktet være lite og lett, og la deg legge til funksjonaliteten du selv ønsker fremfor at en ferdigvalgt og fullt utrustet pakke prakkes på samtlige brukere.

Ubuntu er bare én av mange ulike Linux-distribusjoner, og selv om denne utgaven kommer med noe mer forhåndsinstallert programvare enn andre, er det den desidert mest tilgjengelige av de Linux-baserte OS-ene.

Vi ville undersøke om det er en fordel for datamaskinen din å være utrustet med et lite og enkel operativsystem, fremfor et stort og altomfattende et. Derfor samlet vi de mektige høvdingene Windows 8 og OS X 10.9 Mavericks til en sammenligning mot Ubuntu 13.10, for å nettopp få klarhet i om Linux virkelig er det mest effektive operativsystemet du kan utstyre datamaskinen din med.

Myte: Linux er det mest effektive operativsystemet.

Dette syntes vi om forgjengeren, Ubuntu 12.04 »

Slik testet vi

Siden Apples Mac-maskiner er de eneste som OS X støtter, ble vår MacBook Pro Retina en selvsagt testmaskin for alle de tre operativsystemene. Grunnlaget måtte jo være helt likt. Windows 8 ble enkelt installert via den innebygde Bootcamp-assistenten, og vi snek også inn nyeste versjon av Ubuntu, nemlig 13.10, på en egen partisjon.

Testmaskinen vår, en MacBook Pro Retina 13. Foto: Shutterstock/ Natykach Nataliia

Selv om det kan virke som Apples egen maskin, med ferdiginstallerte drivere og etter sigende optimaliserte operativsystem får en uholdbar fordel, var vi svært påpasselige med å fylle de oppdaterte Windows- og Ubuntu-installasjonene våre med riktige drivere og programvare før vi utførte målingene våre.

Vi målte alt fra oppstartstid for operativsystemene, deres minnebruk, hvordan OS-et påvirket programmer både for videkonvertering og filkomprimering, samt andre syntetiske mer standardiserte tester.

Til slutt følger naturlig nok det å avslutte operativsystemene. Enten du er i tidsknipa for å rekke noe, eller du bare vil foreta en omstart, burde det i 2013 være en rask prosess. Om vår antakelse stemmer eller ei finner du straks ut av.

Etter at hvert av de tre OS-ene hadde gjennomgått sin nødvendige tid i forsøkslabben vårt, gjentok vi prosessen med nestemann, som selvsagt ble installert rykende fersk på testmaskinen vår.

Les også