Tek.no

Myte

Se opptil 56 prosent lenger på YouTube

Det er ikke likegyldig hvilken nettleser du bruker når du strømmer video i OS X eller i Windows.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Grunnlag for myten

Tidligere tok vi med fysiske DVD-er for å ha med oss på de bærbare maskinene våre når vi skulle ut å feriere eller langt ut å reise. I dag er ikke dette like lett da maskinene ofte kommer uten diskdrev. Imidlertid har det blitt desto lettere å strømme film fra Internett. Med kraftige bredbånd- og fiberlinjer kan vi i dag få levert film til de portable maskinene våre i bedre kvalitet enn den gamle DVD-disken nærmest hvor som helst fra.

Derfor tester vi

Men så var det dette med batteritiden da. Selv med en fet Internettoppkobling, en bærbar med god skjerm og et abonnement på den beste strømmetjenesten, er det ikke særlig moro å se film om maskinen går tom for strøm før rulleteksten har gått sin gang over skjermen.

For å redusere sjansen for dette kan du selvsagt skaffe deg en bærbar datamaskin som bare varer og varer og varer, men vi lurte på om det ikke heller fantes et gratis triks som ga deg litt større marginer når du har langt til stikkontakten med maskinen du allerede eier.

Senest i fjor avslørte vi nemlig at hvilken videoavspiller, og hvilket operativsystem du bruker, har svært mye å si for hvor hvor mange TV-serier du kan se før batteriet tømmes.

Kan det ikke dermed også tenkes at valget av nettleser har en innvirkning på hvor lenge den bærbare maskinen din holder koken? Vi tror det, men fremfor å tro noe som helst følte vi at det selvsagt er bedre å vite. Derfor bestemte vi oss for å sjekke egen påstand ved å konstruere en myte:

MYTE: Operativsystemets originale nettleser er den beste å strømme video i.

Slik satte vi myten vår på prøve

Noe av det første mange gjør når de får en ny datamaskin eller reinstallerer operativsystemet, er å skifte ut nettleseren som Microsoft eller Apple gir oss ut av boksen. Populære alternativer til deres Internet Explorer og Safari er Mozillas Firefox, Googles Chrome og den helnorske Opera fra Opera Software.

I våre månedlige nettleserdueller ser vi tydelig at det kan ha noe for seg å bytte ut standardnettleserne, men javascript-ytelse og annet teknisk kjafs har ikke nødvendigvis noen sammenheng med hvor effektive nettleserne er til å strømme video.

Siden vi hadde den ypperlige Asus Zenbook UX303LN inne for test, ble denne vår designerte testmaskin for nettlesere for Windows 8.1. Vi ønsket imidlertid ikke å bare ta for oss strømming i nettlesere for Windows, og inviterte derfor OS X Mavericks med på moroa. For Mavericks sitt vedkommende fikk vår kraftige MacBook Pro Retina 15 den langtekkelige oppgaven å teste strømmeegenskapene til alle operativsystemets populære nettlesere.

Hva er vel koseligere enn litt bål mens man tester?

Oppgaven gjorde vi litt hyggeligere ved å laste inn og repetere en koselig bålsnutt fra YouTube. Bålet fikk boltre seg i oppløsningen 720p, akkompagnert av trivelige knitrelyder. Avspillingen bestemte vi oss for at den moderne HTML5-plattformen skulle få styre, da Flash-teknologien den avløser er på vei ut.

Videoavspilling med HTML5 skal være snillere mot batteriet enn med Flash, samtidig som ingen tredjepartstillegg trengte å installeres i nettleserne vi testet i. Om du allerede har Flash installert må du i enkelte tilfeller aktivere HTML5-avspilling i nettleseren din om du ønsker å gjøre samme bytte. For YouTube er dette så enkelt som å besøke denne siden og be om HTML5-spilleren. Strømmetjenester som Netflix bruker HTML5-avspilling som standard.

Alle nettleserne vi testet hadde støtte for HTML5-avspilling av video, men enkelte slet litt i praksis.
I Opera for Windows 8.1 danset for eksempel bålet vårt ikke like jevnt som i de andre nettleserne. Perioder med hakking er likevel ingen grunn til å utelate nettleseren fra vår sammenligning.

Noe mer usikre ble vi imidlertid etter å ha testet HTML5-kapabiliteten i Firefox for Mac. Vi klarte nemlig ikke å stille videokvaliteten høyere en den ganske kjipe 360p, noe som selvsagt er mindre krevende å vise og vil gi nettleseren en fordel overfor de andre. Vi valgte likevel å inkludere resultatene vi fikk, men den faktiske utholdenheten dens er nok ikke like god som plasseringen i grafene på neste side viser.

Sjekk de spennende resultatene på neste side »

Les også