Tek.no

Myte Statisk elektrisitet

Vi tester: Bør du bekymre deg for statisk elektrisitet?

Spøkelset har eksistert like lenge som PC-en.

Rolf B. Wegner, Hardware.no
Rolf B Wegner
8 Juli 2013 07:00

Statisk elektrisitet

Statisk elektrisitet og datamaskiner sies å være en svært dårlig kombinasjon, med mindre du virkelig ønsker å ødelegge datamaskinen din. For å finne ut hvor mye som skulle til tok vi en tur på testrommet.

Stemmer det at du må bruke antistatisk armlenke, eller i det minste kvitte deg med statisk elektrisitet før du plukker på følsom elektronikk? Det er på tide å teste en ny myte.

En helt vanlig datamaskin, med sidedøren av. Snart skal den få smake elektroner på ville veier. .Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Myte: Kvitter du deg ikke med statisk elektrisitet før du tar på maskinvaren din, går den i stykker med en gang.

Elektroner på ville veier

Statisk elektrisitet er kort og godt stillestående elektrisitet, i motsetning til elektrisiteten du finner i en vanlig stikkontakt. Du har bevegelse av elektrisitet selv om den regnes som statisk, for eksempel i det du lader deg ut ved å ta på en jordet gjenstand. Poenget er at utladningen er en enkelthendelse, og ikke en kontinuerlig bevegelse.

Slik stillestående elektrisitet kan oppstå på mange måter, og vi må inn på atomnivå for å vise hva som skjer. Elektronene i de ytterste atomskallene sitter relativt løst, og kan under gitte ytre omstendigheter flytte på seg. Like ladninger frastøter hverandre, mens ulike ladninger tiltrekkes av hverandre.

Menneskekroppen er et godt egnet sted for frie elektroner. Har du et fottøy med god isolasjonsevne, som en normal sko med gummisåle, kan en rekke handlinger i hverdagen gjøre at det bygger seg opp en intern spenning i deg. Du får rett og slett fryktelig mange frie elektroner i kroppen.

Det klassiske eksempelet for statisk elektrisitet er å gni en ballong mot kroppen for å feste den i taket. Dette er ikke magi eller svart heksekunst, men statisk elektrisitet og ladninger som tiltrekker hverandre. Gni en ballong mot håret ditt en stund, og sett så ballongen opp i taket. Det er rimelig sikkert at den blir hengende der.

Mellom ulike ladninger er det en kraft, som hele tiden søker etter å jevne ut denne forskjellen. Det er her faremomentet kommer, for om du bærer på store mengder statisk elektrisitet, så vil den forsøke å unnslippe så snart den får anledning, for eksempel rett ned i det dyrebare skjermkortet som du nettopp har kjøpt. Med tanke på at statisk elektrisitet kan komme opp i flere tusen volt, er det greit å passe litt på.

Heng med videre, så tester vi om statisk elektrisitet ødelegger komponentene »

Les også