Tek.no

Myte 4K UHD

Ser man egentlig forskjell på 4K og HD-oppløsning?

Vi har blindtestet for å finne det ut.

Shutterstock 148151546
3 Des 2013 18:00

TV-er som klarer 4K-oppløsning er det store nye på TV-fronten denne høsten. Med disse skjermene får du en oppløsning som er fire ganger høyere enn dagens HD-kvalitet. Dog er det ikke sånn at alle er like opptatt av at oppløsningen skal være skyhøy.

Du kjenner deg kanskje igjen i situasjoner der du er hjemme hos noen, og oppdager at de ser på en kanal i standardoppløsning, selv om kanalen finnes i HD. Det er nemlig sånn at mange ikke er så opptatt av om det er HD eller ikke, og er mer fokusert på innholdet enn skarpheten i bildet.

Men 4K har altså fire ganger så mange punkter i bildet som HD, noe som skulle bety at det vil være enda enklere å se forskjell enn tidligere – eller er det egentlig det?

Myte: Man ser enkelt forskjell på 4K og lavere oppløsning fra sofaen.

Slik fungerte vår blindtest

For å sjekke denne myten bestemte vi oss for å avholde en aldri så liten uhøytidelig blindtest, for å se om de som jobber her på bruket ville legge merke til forskjellen på 4K kontra to av dagens mest vanlige HD-oppløsninger.

Valget av TV falt på Panasonics nye 4K-kjempe, TX-L65WT600, som er en av de beste TV-ene vi noensinne har testet. Ved hjelp av et målebånd målte vi opp en sitteavstand på 2,5 meter fra den 65 tommer store skjermen.

Denne avstanden er den avstanden man i gjennomsnitt pleier å sitte unna TV-en rundt om i de norske hjem, og selv om TV-en vi bruker er blant de større på markedet, er den slett ikke for stor til denne sitteavstanden.

Etter å ha rigget til TV-en fant vi frem fire stillbilder som er høyoppløste. Det første er en vakker og rolig scene fra skogen med høstpregede trær på sidene, og bilde nummer to er et nærbilde av fargefylte blomster med vanndråper på bladene.

Det tredje bildet vårt er av en gammel ærverdig murbygning, mens det siste viser en rev som ligger på en gressplen. Felles for alle bildene er at de inneholder mange små detaljer, og det skal i prinsippet bli enklere å se forskjell på disse når oppløsningen blir høyere.

Alle bildene har vi i tre forskjellige oppløsninger, 720p (1280 x 720 piksler), 1080p (1920 x 1080 piksler) og 4K (3840 x 2160 piksler). For å gjøre blindtesten litt vanskeligere, viste vi de fire bildene i samme oppløsning etter hverandre, der vi startet med oppløsningen 720p, så gikk vi over til 4K før det hele ble avsluttet med de fire bildene i 1080p-oppløsning.

Halvparten foretrakk bildet uten 4K

Etter å ha fått alt på plass til vårt lille eksperiment, tok vi turen rundt om i lokalene for å hanke inn personer som vil være med på blindtesten. Som du ser av tabellen nederst i saken fikk vi med oss i alt ti personer, som tilhører ulike avdelinger her på bruket.

En etter en blir de tatt inn i vår testlab, og plassert på stolen som står 2,5 meter unna den 65 tommer store Panasonic-TV-en.

Etter å ha vist frem de tre sekvensene med i alt fire bilder per sekvens, viser fasiten at kun halvparten av testpersonene klarte å se at 4K var den beste oppløsningen.

Bak 4K er det overraskende nok 720p som stikker med andreplassen, rett foran 1080p. Under vår blindtest var det flere som påpekte at de syntes det var vanskelig å skille mellom oppløsningene, og spesielt mellom 720p og 1080p.

Det er også jevnt mellom hvilken oppløsning som ble oppfattet som den dårligste av de tre, der 720p og 4K fikk tre stemmer hver seg, mens fire personer syns 1080p var den dårligste av de tre.

Konklusjon

Resultatene viser at kun 50 prosent klarte å se at 4K var den beste oppløsningen med en synsavstand på 2,5 meter. Samtidig syntes tre av de ti forsøkspersonene at 4K ga den dårligste bildekvaliteten, noe som gir rom for å si at 4K ikke er helt overbevisende.

Det at vi valgte å vise flere bilder av samme oppløsning etter hverandre, kontra å vise samme bilde i tre ulike oppløsninger på rappen, gjorde det enda vanskeligere å skille mellom bildene. Spesielt hadde deltakerne problemer med å skille mellom 720p og 1080p, selv om forskjellen i realiteten er nesten dobbelt så mange punkter.

Avstanden er mye av grunnen til at det blir vanskelig å skille oppløsningene fra hverandre i denne testen. For det er ikke så lett å se forskjellene i detaljene, spesielt om man ikke er så opptatt av dem i utgangspunktet. Da hjelper det tydeligvis ikke at det skiller 8 ganger så mange punkter mellom det beste og dårligste alternativet.

Så langt bør du sitte fra TV-en (Ekstra) »

På toppen av det hele fikk testpersonene studere stillestående bilder, og fikk dermed god anledning til å se etter forskjeller mellom detaljene.

Har du derfor tenkt deg å kjøpe en 4K-TV til jul, er det et par ting du bør vurdere før du belaster kortet ditt. Enten bør du kjøpe deg en større TV enn det du hadde tenkt, eller så bør du plassere TV-en nærmere der du sitter. 4K i seg selv er nemlig ikke overbevisende nok til at det kan kalles enkelt å se forskjell fra vanlig sitteavstand.

Dermed er vår konklusjon at myten er knust – det er slett ikke bare enkelt å se forskjell på den ultrahøye 4K-oppløsningen og lavere oppløsninger fra vanlig sofa-avstand.

Når du ser på HD-sendinger fra NRK er disse i 720p
Les hva som skjer bak kulissene for at du skal kunne se NRK i HD (Ekstra) »

Les også
– Du ville aldri vist dette til noen, det ville være for flaut
Les også
Panasonic hevder de har knekt plasma-koden
Les også
Panasonic TX-L65WT600: Sortnivåets nye fyrste
Les også
Så nærme kan du sitte TV-en
Les også
– 4K vil ikke ta av før i slutten av 2015
annonse